In plina tentativa de lovitura de stat, fara niciun fel de ghilimele, pentru ca asta a fost, tentativa de lovitura de stat, am publicat aici un articol intitulat “Welcome to Minsk, Romania”. Era pe 3 iulie 2012. Nervii nostri ai fost supusi atunci unor incercari inimaginabile. Stressul a fost infiorator. Romania pluralista, Romania europeana a fost salvata de rezistenta Curtii Constitutionale la eforturile gruparii infractionale de a o inrobi si de presiunile fara precedent ale Occidentului democratic. Iata ca acum, premierul plagiator probeaza nu numai ca n-a inteles nimic din ce s-a intamplat atunci, ci chiar ca ii este pur si simpu indiferent cum reactioneaza lumea democratica. Faptul ca refuza sa se intalneasca cu doamna Victoria Nuland, adjuncta a secretarului de stat, semnifica un atentat iresponsabil la adresa viitorului euro-atlantic al tarii.

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Sa nu ne amagim: Victor Ponta este un autocrat in devenire. Simplu spus, Victor Ponta pentru noi, este Petru Groza doi. Mosierului comunist putin ii pasa de indignarea Vestului. La fel si arendasului neo-bolsevic. Statul de drept il exaspereaza si va face tot ce-i sta in puteri spre a-l sugruma. A sosit momentul unei reale si vibrante mobilizari civice. Pana nu va fi prea tarziu.

Iata textul articolului din iulie 2012:

“Iata ca profetiile cele mai sumbre au ajuns a se implini. Garantiile constitutionale sunt puse sub semnul intrebarii, legile tarii sunt palmuite, identificarea plagiatului este bagatelizata impertinent drept “atac la persoana” si cate altele. “Poznele” intiale au devenit actiuni bezmetice. Bascaul din primele zile a devenit atac concertatat impotriva statului de drept. Se stie ce-a declarat Crin Antonescu despre ziaristii de la “EvZ”. Candidatul prezidential al USL a recidivat in repetate randuri, este limpede ca vocile independente il scot din sarite. A anuntat public ce are de gand sa intreprinda pentru a pune botnita criticilor sai. Mi-e teama ca in zilele ce urmeaza vom vedea agresiuni fatise impotriva mediilor independente de informare.

La capitolul acesta, al dispretului desavarsit pentru libertatea de exprimare, Antonescu se intelege perfect cu partenerii uslasi (ori, ma rog, uselisti). Crin Antonescu, patron din umbra, alaturi de Iliescu si Voiculescu, al guvernului Ponta, este animat exclusiv de neputinta, ambitie si ura. “EvZ”, “Hotnews”, ”Adevarul”, “Romania Libera” i-au stat si ii stau in gat, s-au scris acolo lucruri pe care narcisistul personaj nu le poate digera si tolera. Nu subestimez nicicum amenintarile proferate de Antonescu. Ceea ce vor reusi uslasii sa creeze nu este altceva decat o situatie penibila si stingheritoare pentru Romania care, sub guvernul Ponta, adica guvernul Vacaroiu redux, seamana tot mai mult nu atat cu Mexicul, cat cu Belarus. Ori, cum scria un cititor pe “Contributors”, cu Zimbabwe si Uganda.

Iliescu, Antonescu, Felix, Nastase, turnatorul Balaceanu-Stolnici (“seniorul liberal”), Rosca-Stanescu (alt personaj imaculat), numai “oameni cinstiti si curati”, infratiti cu de-alde Bondrea si alti caizi. Nu-ti trebuie prea multa intuitie politologica spre a observa revenirea si revansa sistemului ticalosit. Celor care imi atrag atentia ca lovitura parlamentara este parlamentara (ce descoperire, indeed, demna de domnul de La Palisse!), le sugerez sa faca putin apel la istorie. S-a intamplat, uneori cu consecinte catastrofale, ca democratiile sa piara pe limba lor, adica parlamentara, prin alegeri libere si jocuri politice iresponsabile. La sase ani de la trecerea in lumea celor drepti a lui Jean-Francois Revel, ar merita recitita cartea sa clasica, diagnostic si averitsment, “Comment les democraties perissent”.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro