Peste tot, tot felul de critici la adresa protestatarilor.

Dragos Paul AligicaFoto: Hotnews

Dar lasati, frate, oamenii sa demonstreze! Ce Dumnezeu aveti cu ei?! Lasati ca e bine si asa. Stiu ca nu au iesit sa o faca cand existau motive mult mai grave si serioase. Stiu ca majoritatea nu ies nici acum pentru chestiunile cu adevarat grave si serioase. Stiu ca nu vor iesi nici in viitor pentru chestiunile cu care sunt cu adevarat cauze, nu doar simptom. Stiu ca o buna parte din ceea ce se intampla si se va intampla e doar un efect agregat de psihologie sociala a trendurilor, “fashionului” si comportamentului social “cool”.

Dar asta e. E bine si asa. Intre o clasa politica iresponsabila, incompetenta si corupta si niste protestatari buimaci, sa dam credit buimacilor.

Daca sistemul politic nu e in stare sa genereze checks and balances -echilibrul si autocontrolul deciziilor publice intr-o directie responsabila-;

daca inteligenta politica a elitelor nu e in stare sa genereze checks and balances;

daca inteligenta agregata prin vot a electoratului nu e in stare sa genereze checks and balances;

atunci, sa lasam buimacii si fashionistii sa-si faca treba: sa genereze ei echilibrul politic al sistemului. Atat poate natia romana in materie politica la ora actuala. Bine si asa decat deloc.

Si daca printre protestatari sunt oameni seriosi care stiu ce fac si de ce o fac, cu atat mai bine. Daca acesti oameni seriosi pot sa dea directie si control acestui fenomen de psihologie a maselor, este si mai bine.

Nimeni nu pierde nimic din experiment.

Se inchide Rosia Montana? Asa: si? Sa fie de invatatura de minte investitorului capitalist. Capitalismul presupune un climat cultural, atitudinal si intelectual. Un anumit climat public. Nu-l ai, probabil ca nu ai facut nimic ca sa-l ai.

Ce sa spun!? Se sperie investitorul strain. Sa se duca in Venezuela direct. Ca la modul in care investeste “social” in climatul capitalist local se vede bine ca Venezuela e modelul de viitor al mediului de afaceri in care vor sa opereze. Dar nu se duce, nu aveti grija. Macar de ar invata ceva din episodul asta.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro