Aici nu e vorba de rautate sau de acribie exagerata. Ce faci atunci cand pe prima pagina a Ministerului Sanatatii din Romania, in titlul unui anunt important pentru sanatatea populatiei - introducerea gratuita la copiii pana in 2 ani a vaccinului pneumococic - gasesti o greseala mare de ortografie? Si nu in interiorul vreunui cuvant minuscul, a 5-a roata la caruta propozitiei. Nuuu, ci chiar acolo unde e mai important.

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

"Comunicat de presă: Ministerul Sanatatii achizitioneaza vaccin pneumacocic in acest an."

Asadar, in titlul comunicatului Ministerului Sanatatii scrie "pneumacocic" in locul variantei corecte "pneumococic". Ce conteaza?, vor spune tipii indulgenti. Conteaza, spun inadaptatii ('r-ati ai dreacu de intelectuali) care au pretentia exagerata ca Ministerul Sanatatii sa scrie corect in comunicatele sale OFICIALE numele bacteriei responsabile de o buna parte din cazurile de mortalitate infantila din Romania.

Nu din respect pentru cetatean sau pentru institutie, ca treaba asta cu respectul s-a fumat de cand, dupa ce o angajata i-a transmis telefonic unui pacient ca e "bou handicapat", Ministerul Sanatatii a pedepsit-o cu o "uriasa" suspendare de 5% din salariu, timp de 2 luni.

Dar unele site-uri ar putea copia si posta integral comunicatul cu titlul eronat (deja a facut-o www.sfatulmedicului.ro), fara o alta verificare, ca doar vine de la Ministerul Sanatatii si operatorului computerului nici nu-i trazneste prin cap ca Ministerul Sanatatii ar putea scrie gresit chiar numele bacteriei. Si apare pacientul ingrijorat care citeste titlul stirii din care afla, printre altele, ca se zice "pneumacocic". Si, ca orice roman cu respect pentru limba sa, ca-i o comoara, incepe sa-i corecteze si pe cei din jur.

Cu trecerea lunilor, "pneumacocul" infecteaza individ dupa individ. Ajunge in teza vreunui copil care da examen la biologie. Ajunge pe buza vreunui invitat TV care nu e expert, dar stie el despre ce e vorba. Ajunge in pagina 3 din Click: "Pneumacocul - bacteria ucigasa!" De aici incolo, frontiera ultima e conferinta de presa de la Ministerul Sanatatii unde, peste vreo 10 ani, un secretar de stat (sau daca "pneumacocul" are noroc, chiar un Ministru) va rosti, patruns de importanta functiei sale, "Decat pneumacocul..."

Am o fire intelegatoare asa ca am asteptat 24 de ore pana sa semnalez eroarea. Am sperat ca va fi corectata. In dimineata aceasta am gasit insa "pneumacocicul" la locul lui, tronand pe prima pagina a Ministerului Sanatatii, in titlul unui comunicat oficial. In restul comunicatului denumirea este scrisa corect, deci e vorba de o eroare de tastare, nu de nestiinta. Aceasta scapare semnificativa ma face sa cred ca nu exista o a doua pereche de ochi care sa citeasca comunicatele Ministerului inaintea publicarii lor. Sunt tastate (probabil in graba) si aruncate in spatiul public.

E un eveniment marunt in marele tablou al reconstructiei sistemului medical romanesc, dar unul care ingrijoreaza. Nu pentru ca ar dovedi incompetenta (exista oameni bine pregatiti printre angajatii Ministerului Sanatatii) sau neseriozitatea celor care dau comunicatele oficiale. Ci dintr-un motiv mult mai simplu.

Pe prima pagina a Ministerului Sanatatii, institutie oficiala, nu este permis sa apara greseli de ortografie in interiorul unor termeni medicali, indiferent care ar fi cauza acestor greseli. Nu din acribie exagerata, ci din bun-simt. E atat de simplu si, in acelasi timp, atat de greu de inteles. Caci bunul-simt e componenta elementara a oricarei constructii coerente, chiar si una atat de grandioasa precum reforma sistemului medical.

PS. Un cititor comenteaza inspirat: <>

UPDATE:Intr-un comunicat remis redactiei, Ministerul Sanatatii informeaza ca "din dorinta de a informa publicul foarte repede si din cauza volumului mare de lucru s-a strecurat aceasta eroare de tehnoredactare", care a fost corectata.

Ministerul Sanatatii si "pneumacocul"