Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Cum se pot schimba regulile jocului inainte ca arbitrul sa fluiere debutul de partida - despre modificarea legii referendumului

de Ioan Stanomir     Contributors.ro
Joi, 30 mai 2013, 11:00 Actualitate | Opinii


Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

La un an de la controversele constituţionale din 2012, Parlamentul aprobă o iniţiativă destinată să coboare pragul de participare necesar validării oricărui referendum.  Un fapt cu atât mai important cu cât referendumul este unica  modalitate ce permite exprimarea , de către naţiune, a unui veto implicit împotriva deciziilor luate de elita politică.   Reducerea numărului de voturi înseamnă, pe cale de consecinţă, “domesticirea” unui instrument ce poate fi potenţial periculos. Şi aceasta de vreme ce partidele politice pot, în noul context, să mobilizeze, fără dificultate, un procent relativ scăzut de  cetăţeni care să ratifice măsurile deja luate. Un  boicot , astfel precum cel din vara anului trecut, nu mai este  posibil- iată , probabil, ţinta pe care o vizează actuala modificare normativă.

O reformare a cadrului normativ în proximitatea unui referendum pentru revizuirea legii fundamentale este de natură să producă perplexitate, spre a folosi un eufemism. În mai multe rânduri, atât Comisia Europeană, cât şi Comisia de la Veneţia, au insistat pe necesitatea asigurării predictibilităţii legislative şi pe oportunitatea întrunirii unui acord cât mai larg în chestiunea schimbărilor constituţionale.  A regândi regulile de joc cu câteva minute de reluarea meciului nu este un  gest de fair play .

Schimbarea adoptată de Camera Deputaţilor este, în egală măsură, generatoare de efecte secundare perverse.  O constituţie adoptată cu un număr ridicat de voturi va putea fi amendată pe fundalul unei participări deosebit de reduse la vot. O pătrime din electorat este investit cu dreptul de a dispune de soarta naţiunii.  Orice constituţie şi orice preşedinte nu se vor mai afla la adăpost- în orice moment, o majoritate din camere poate genera o  minoritate de voturi la nivel naţional.

În cadrul dezbaterilor din Cameră, o voce politică, nu dintre cele irelevante, evoca  oportunitatea eliminării din constituţie a  referendumului  , în numele suveranităţii parlamentare, incompatibilă cu democraţia “ directă”. Este acesta reflexul  unei voinţe de atotputernicie străine de setul de valori european. Democraţia nu este nici domnia maselor, după cum nu este nici domnia unui grup de aleşi ai naţiunii. Ea este o ordine a libertăţii, în respectul guvernării limitate şi al constituţiei. Anumite valori nu sunt şi nu pot fi  negociabile- intre ele,dreptul cetăţenilor de a se pronunţa în cetate, fără oprelişte. În ceasuri ca acestea, este nevoie să ne aducem aminte de aceste  cuvinte, cuvinte fără de care viitorul nu se poate clădi.


Comenteaza pe Contributors.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

491 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by