Premierul Victor Ponta a intrat, foarte personal, intr-o stridenta campanie de imagine/umanizare care aminteste de Adrian Nastase, desi alegerile abia s-au incheiat si nimic nu pare sa justifice atat de multa energie risipita in coafarea puterii. Iese la toate emisiunile de seara, face poza de familist impreuna cu sotia la show-uri pentru gospodine, prietenul Ghita ii descopera dimensiuni internationale asezandu-l (pe Ponta si pe nasul Maior de la SRI just in case) langa marii socialisti ai Europei, pana si mama premierului se implica trup si suflet in campania baiatului ajuns om mare, urmeaza sotia Daciana. Totusi, de ce atata agitatie? Ce arde? Ce i-a apucat sa ocupe tot terenul?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Ceea ce a intrigat de curand opinia publica a fost aparitia unui foarte bizar clip publicitar, produs si vandut catre alte televiziuni de oameni din RTV-ul lui Sebastian Ghita, marele amic al premierului. Cei mai multi au comentat includerea sefului SRI, George Maior, in acest videoclip al carui scop declarat era "promovarea valorilor social democratiei europene".

Insa nu Maior, ci Ponta ramane marele beneficiar al clipului. Din start, i se atribuie o anvergura pe care nu o are, dar e bine ca poporul sa afle ca premierul a depasit cu brio statutul de mic plagiator local.

Adaugand acest videoclip celorlalte actiuni propagandistice, obtinem imaginea unui premier disperat sa acopere o realitate tot mai cenusie printr-o campanie agresiva. Este pariul sau personal, ii pasa mai putin de soarta Guvernului. Totusi, ce arde?

In primul rand, putem observa o acumulare de tensiuni sociale, la nici trei luni de la instalarea Guvernului Ponta. Incep sa se inmulteasca actiunile de protest. Apar gesturi extreme: sinuciderea muncitorului disponibilizat de la Mechel aparent din cauze financiare. Toate acestea creeaza o atmosfera sociala sumbra.

O atmosfera de care USL a fost pana astazi scutit. Judecand dupa viteza cu care Vosganian a convocat zilele trecute o serie de sindicate rezulta ca Guvernul se teme de mici explozii sociale in diverse orase.

Pe de alta parte, gestul recent al premierului Ponta de a interveni, somandu-l pe acelasi Vosganian sa retraga un proiect de ordonanta care pregatea terenul unor concedieri colective in companiile energetice, sugereaza tot frica de manifestatii de strada, de erodare prematura.

In fond, a trecut abia un an de cand oamenii au iesit in strada impotriva guvernarii Boc. Asa umflate cum au fost, imaginile miscarilor din ianuarie 2012 sunt inca vii, sunt cosmarul oricarui premier.

Victor Ponta pare perfect constient - la fel ca Sebastian Ghita si Dan Voiculescu, cei doi moguli media influenti - ca opinia publica nu va ramane adormita la nesfarsit, oricate eforturi fac mogulii sa tranchilizeze natiunea.

Metoda cea mai simpla de a anestezia un popor este falsificarea realitatii prin inventarea unei agende paralele. Intr-o tara in care 97% din populatie se informateaza de la TV, exista doar ceea ce apare pe sticla. (Va imaginati ce s-ar fi dezbatut in aceasta seara la TV daca s-ar fi sinucis un muncitor, chiar si de la o companie privata, sub guvernarea Boc).

In mod normal, orice guvern nou instalat beneficiaza de o perioada de gratie, de clementa din partea populatiei. In acest interval, beneficiaza de o marja mai mare de manevra, poate adopta masuri impopulare, cum ar fi concedierile, mai ales daca Guvernul se bucura de o sustinere masiva in Parlament. Ca Victor Ponta n-are curaj sa taie in carne vie cand teoretic inca se poate tradeaza groaza de bulgarizare a Romaniei.

Atmosfera generala din societate si din guvern indica faptul ca perioada de gratie a expirat mai repede decat credea Guvernul Ponta. La mitingul de astazi al sindicalistilor de la Metrorex s-a strigat in mod repetat "Jos, jos, jos / Guvernul mincinos!". Un epitet deja lipit ca timbrul de scrisoare de fruntea premierului.

Situatia economica si sociala se degradeaza rapid in regiune, nu doar in Romania. Zeci de mii de oameni protesteaza de cateva saptamani in Bulgaria din cauza dublarii facturilor la energie si din cauza exasperarii generale fata de o elita politica roasa de coruptie.

O regiune destabilizata este visul Rusiei. Postul de radio guvernamental Vocea Rusiei isi exprima speranta ca se vor iti "ghioceii" primaverii arabe si prin Estul Europei, si la Bucuresti, nu doar la Sofia.

La cum se comporta, Victor Ponta pare ca se teme sa nu fie sacrificat, la o adica, de propriul partid la mica intelegere cu liberalii si cu Dan Voiculescu (dupa modelul Basescu, care l-a sacrificat intr-un final pe Boc atunci cand a devenit lest pentru partid).

Premierul Ponta are noroc de o opozitie slaba, faramitata, pierduta in mici razboaie interne, incapabila deci sa-i ridice probleme de fond.

Aproape toate televiziunile s-au aliniat in spatele sau, il ajuta o buna parte din sistem. In realitate, nici Traian Basescu nu-i pune mari piedici. Din toate aceste motive, cifrele din sondaje arata inca foarte bine.

Mare intrebare este insa cat va mai putea compensa prin actiuni de imagine golurile tot mai mari ale guvernarii?

Poporul poate fi hranit un timp cu circ, cu manipulari si intoxicari, cu false teme. Poate fi pacalit chiar foarte mult timp, dar vine o vreme cand acelasi popor se trezeste cerand tot mai nervos painea alba promisa in campanie.

Or, asteptarile sunt imense iar banii, tot mai putini.

P.S. Altii vad o pregatire continua pentru o eventuala candidatura la prezidentiale. Posibil, dar asta tot nu explica in mod rational intensitatea campaniei de azi. Victor Ponta se comporta ca un pompier care cauta sa stinga un incendiu inainte ca el sa izbucneasca.