Va amintiti, probabil, de campania dusa de Academia Catavencu, acum citiva ani (opt, mai exact; spre noua, chiar), pentru ridicarea statuii Elisabetei Rizea, simbolul rezistentei anticomuniste, in fata Casei Presei, pe postamentul pe care trona Lenin. Va mai amintiti, probabil, ca initiatorul proiectului a fost Liviu Mihaiu, sustinut fervent, in timp ce salva si Vama Veche, de catre Mircea Toma, scrie Alex Mihaileanu, pe blogul lui, Subiectiv.ro.

Cei doi reusisera, la vremea aceea, sa puna pe lista de sustinatori o serie de nume destul de importante ale societatii multilateral dezvoltate. Asa cum ati auzit voi ca s-a facut ceva, cam asa am auzit si eu. Caci, de fapt, nu s-a mai ridicat nici o statuie. S-au strins niste bani din donatii, prin intermediul ONG-ului 'Asezamintul Cultural Academia Catavencu', condus cu onor si prestij de catre Liviu Mihaiu si Mircea Toma (ultimul, pe post de presedinte.)

Cit? N-a spus nimeni, dar, cu siguranta, cel putin citeva mii de euro. Ca nu s-au strins destui bani, asta e partea a doua. Ca, dupa ce s-a strins niste maruntis de tigari, fiecare si-a vazut de salvat ba Delta Dunarii, din postura de guvernator, ba Vama Veche, asta nu e decit o alta dovada de durere adinca in ... buzunarul celor care au donat.

"Intotdeauna am crezut cu sfintenie ca, inaintea Metroului, a literaturii realismului socialist sau a televizorului color mioritic, motivul real de mindrie al romanilor au fost cei 15 ani de rezistenta anticomunista in munti." - Liviu Mihaiu

In 2013, vedem cam cit de multa sfintenie a fost in crezul lui Mihaiu. Nu doar ca l-a inlocuit pe Lenin la Piata Presei, ba chiar a mai ridicat vreo trei statui ale Elisabetei Rizea. Una in curtea lui Sorin Ovidiu Vintu, una in Delta Dunarii si inca una in Vama Veche, la cererea prietenului Mircea Toma, care si-a indeplinit misiunea de la malul marii. Asta era, asa, un soi subtil de a defini crezul lui Mihaiu printr-un cuvint simplu: 'ipocrizie'.

Si mai trist e ca niciunul dintre cei pe care Mihaiu i-a bagat in troaca lui de miserupism nu-si mai aminteste ca si-a dat acordul, cu buna credinta, ca sa-i fie folosit numele pentru banii de tigari ai ONG-ului condus de fostul catavenc. De exemplu, Andrei Plesu si Aurora Liiceanu, care ar fi trebuit sa faca parte din juriul ce urma sa desemneze autorul monumentului femeii monumentale. Si care ar fi trebuit sa se sesizeze si sa zica doua vorbe de dulce.

Insa cu adevarat tragic e ca de acest proiect nu-si mai amintesc, probabil, nici macar aia care au donat bani.

PS: Nu, n-am cerut, jurnalisticeste, si parerea lui Mihaiu. Nu vad sensul publicarii unui raspuns ipocrit. Daca are bunavointa sa deschida gura, sa dea singur explicatii. Desi, sincer, ma cam indoiesc ca-l mai intereseaza subiectul. Presimt ca il incearca o durere fix in virful trestiei pe care a salvat-o in ultimii ani.

Comenteaza pe Subiectiv.ro.