Viul in oglinda mortului
In oglinda fiecarui mort ingropat de televiziuni sa vede tot mai limpede una din fetele urate ale unor exemplare vii doar pe dinafara: lipsa de educatie si incapacitatea compasiunii sincere. Multi se intreaba azi cum am ajuns aici, cine-o fi mai vinovat? Poporul sau presa? Multimea de pensionari adunata la morga sa-o latre pe tanara vaduva, s-o faca criminala cu ochii iesiti din orbite sau televiziunile ca le dau tribuna si someaza familia sa ridice putin capacul sa vedem si noi ce-i sub el?
Cine greseste mai rau? Publicul, cand solicita sa dispuna de mortii livrati de televiziuni dupa bunul plac, ca de un reality-show in care telespectatorii voteaza finalul? Sau televiziunile ca hranesc acest public morbid cu apa de mort, cu galeti de lacrimi varsate torential dupa oricine prezinta oarecare popularitate in timpul vietii? Televiziunile ca ademenesc poporul la furnalul crematoriului sa-i admire cosul fumegand (ce poate fi mai miscator decat un fuior din Sergiu Nicolaescu urcandu-se la ceruri?). Sau poporul ca se holbeaza la neant in loc sa mute instant canalul TV?
Nici nu mai conteaza cine a tras in jos pe cine. Publicul televiziunile sau invers. Intrebarea este de ce in alte parti vulgaritatea si prostia nu te urmaresc pana pe lumea cealalta si-ti strica somnul de veci cum se intampla la noi? Totul incepe si se sfarseste cu educatia si bunul simt elementar. Jurnalistii din alte pati stiu ca, difuzand imagini cu zaltati urland la marginea gropii, ranesc sensibilitatea familiei si a publicului. Ar putea usor s-o violeze si ei, desigur, dar isi respecta profesia, ii opreste bunul simt, educatia, ceva foarte uman din orice om inca viu pe dinlauntru. Exigentele publicului sunt si ele ceva mai ridicate.
Si la noi, televiziunile stiu bine ce inseamna viata privata, dar nu le pasa. Iar demonii, odata eliberati, sunt greu de tinut in frau. Prostia, ticalosia sau pur si simplu nepasarea, dispretul fata de marile momente din viata unui om sunt mai contagioase ca fuga dupa rating. Tuturor ne pare mai facil sa coboram decat sa ridicam standarde ori macar sa facem un efort sa le mentinem.
Ma aflam, prin 2005, in Statele Unite cu o bursa, faceam un internship la un ziar local din Albany, statul New York. Chiar in acele zile s-a intamplat ceva groaznic: 21 de oameni au murit inecati pe Lake George, dupa ce un vaporas de agrement s-a scufundat din cauza supraincarcarii.
Ma asteptam sa vad, ca la noi, poze cu cadavrele intinse ca pestii pe malul lacului, imagini cu fetele descompuse de durere ale rudelor, aratat poporului american proprietarul ambarcatiunii. Spre surprinderea mea, pe acest nefericit proprietar de vas nimeni nu se grabea inca sa-l arda pe rug din cauza ca uitase, din cate se pare, sa calculeze corect incarcatura vasului, adaugand si greutatea carucioarelor cu rotile ale grupului de pensionari. Ziarul local a preferat sa publice pe prima pagina o poza de ansamblu cu luciul apei din care se itea un cap de scafandru si sa trateze cu maxima circumspectie posibilele cauze ale dezastrului. Atat si nimic mai mult, cel putin in primele zile.
Am intrebat, oarecum derutat, de ce ilustreaza atat de sarac ceea ce parea sa fie cel mai grav accident nautic petrecut in statul lor? Pentru ca am rani astfel si mai tare sensibilitatea unor familii si asa distruse de aceasta tragedie, mi-a raspuns editorul-sef, adaugand ca cititorii trebuie menajati, la randul lor, in fata unor socuri atat de mari. In plus, ne-ar acuza de lipsa de respect in fata unei asemenea nenorociri.
Am vazut cum emotia, compasiunea publicului a fost prima reactie fireasca, tasnita spontan si sincer. Ura fata de "criminal" a cam lipsit din peisajul reactiilor publice. Or fi fost, nu zic, destui dispusi sa-l prajeasca in piata publica pe proprietarul de vas, dar nimeni nu s-a grabit sa le ofere tribuna in absenta unor minime investigatii prealabile care sa clarifice cat de cat situatia.
Imaginati-va cum ar arata prin ziarele si televiziunile noastre 21 de pensionari morti prin inecare intr-o plimbare de agrement prin Herestrau? Cum si-ar imparti oare ecranele in 21 de patratele sa transmita simultan live fiecare inmormantare? Cum ar fi urlat toti dementii impotriva "calaului de pe lac" sau "monstrului din Herestrau". Si cam cati politicieni ar fi fost gasiti vinovati de genocid? Iar in final, nu mai stii cine a inceput: publicul, tot mai setos de sange si de moarte sau televiziunile, gata oricand sa coboare cat mai jos pe treptele infernului.
P.S. Pana la urma, gradul de civilitate al unui popor se masoara si dupa modul in care reuseste ca-si controleze emotiile primare, sa-si educe sentimentele si sa si le tina in frau, exhibarea lor fara limite in spatiul public fiind semn clar de primitivism si inapoiere spirituala.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Orban: Cine atacă premierul trebuie să plece acasă /Cîțu: Le aduc aminte colegilor din coaliție că au de făcut o nominalizare pentru Ministerul Sănătății
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Frumos scris. Lipseste insa parca partea ca sa analizeze mai in detaliu publicul ce se uita la aceste emisiuni. Ma asteptam sa urmeze dupa ce ati descris problema jurnalismului.
Cu respect,
ceea ce lipseste din articol mi se pare ca e aspectul institutional:
1) in majoritatea tatilor civilizate transmiterea evenimentelor funerare e restrictionata prin lege, licenta, coduri de bune practici etc;
2) protestele la inmormantari sunt penalizate tot prin lege in f. multe state;
3) transportul si expunerea cadavrelor in locuri publice este interzisa peste tot in lume; nicaieri pe lumea asta nu poti sa umbli pe strada cu sicrie deschise, nu le poti deschide in spatii publice, nu poti expune, fotografia, filma cadavre in public etc.
noi avem categoric o problema de mentalitate, avem o problema si cu presa, avem o problema si cu b.o.r-ul dar lucrul cel mai grav e ca nu avem legi care sa reglementeze chestiuni elementare.
Nichita a spus "A avea un ideal inseamna a avea o oglinda". Fara oglinda nu suntem constienti cine suntem iar daca nu stim cine suntem nu putem evolua.
Intr-adevar avem nevoie de legislatie pentru anume tip de relatari insa eu cred ca cea mai mare problema e ca nu gasim un post tv care sa furnizeze INFORMATIE RELEVANTA si CREDIBILA. Inmormintari, singe pe pereti, cutremur (de 2,5 grade!!!!) etc sa fie pentru cei care gusta asa ceva, insa ar trebui sa avem parte si de informatie relevanta si veridica.
Nu in ultimul rand, evenimentul discutat este un outlier, asa ca e de asteptat ca audienta posturilor in cauza sa fie si mai mare cu aceasta ocazie.
dar daca am avea legi cine le-ar respecta? parlamentarii doctori in coptul cireselor si alte specialitati, acreditati la facultati de renume din Crevedia sau Vadul Crisului, recunoscute doar de mafia salariatilor de la stat, poporul care viseaza sa respire aerul boierilor din parlament in sparanta ca vor ciuguli din firmiturile de la masa lor, "onestii" mafiotzi din justitie, militzie si sanatate, generatia "de aur" a tinerilor educati in sistemul Abramburica sau de scoala vietii pe lege tziganeasca " deschide gura sa-ti fur dintii"?
cine face tzara asta domnilor? majoritatea votanta la care nu conteaza ce rahat maninca alesii lor care azi manica ce-au scuipat ieri; din pacate astia suntem acum fani Sergiu Nicolaescu, Stefan Banica jr, Antena 3 etc, si asa suntem vazutzi: un popor de rromi ca tzigan nu mai este la moda.
cum AUDIENTA are ca scop final atragerea de bani din publicitate, cam ce crezi ca ar alege mass-media sa targheteze: cativa oameni care nu pot fi usor pacaliti de reclamele la detergent sau o mare de gospodine avide de subiecte de discutii pe scara si pentru care cuvantul ieftin este cel care face "Ka-tching" atunci cand asculta o reclama?
PS: Daca in schimb ar cere Immanuel Kant...
In ceea ce priveste tabloidizarea, presa din tara nu prea are de la cine sa mai ia lectii.
Diferenta enorma intre USA si Romania insa e data de PUBLIC si de continutul pe care acesta il cere. In USA presa quality (New York Times, Washington Post, etc) are o mare cota din piata. In Romania nu prea ai presa quality (decat ceva prin dilema veche, hotnews si inca vreo 2 nume de care majoritatea romanilor nici macar nu au auzit)
PS: N-am urmarit cum a fost prezentata moartea lui Michael Jackson. Tu insa in mod cert ai urmarit (if you know what I mean).
Să ştii că pot ieşi bani frumoşi din asta, cu Pay-Per-View şi website-uri dedicate.
(sunt sarcastic, BTW)
De ce? Pentru ca nu avem educatie, ne comportam ca niste salbatici.
Cine sa ne invete cum sa ne comportam, cand avem asemenea "elite" in Romania(Becali, Vadim, Ponta, Basescu, etc, etc)?
Scoala romaneasca e praf, avem analfabeti cu diplome de facultate. In mod normal, cine nu stie sa scrie si sa citeasca la perfectie nu ar trebui sa intre nici macar la liceu.
La jurnalism nu-i invata respectul, probitatea profesionala si normele deontologice. Ii invata importanta ratingului si a profitului. Editorii sunt ca si inexistenti, inclusiv aici, pe HotNews unde gasesti constant articole pline de greseli ortografice.
Nu in ultimul rand, nu avem o legislatie care sa confere puteri sporite organismelor competente spre a cenzura ce se transmite pe posturi, iar daca ea ar exista, cenzorii insisi sunt de multe ori depasiti de realitatile culturale si tehnologice ale zilei.
In schimb, cei care ar trebui sa schimbe peisajul prin legi si interes real, adica politicienii - nu exista pur si simplu (nu putem numi fauna din parlament - politicieni). Nu ma astept la Socaciu sau la ala de la Hi-Q sa dea legi.
Mergand mai departe cu logica, daca avem acesti "politicieni" - e pentru ca acest popor indobitocit i-a votat, deci legitimizat.
Prin urmare - solutia nu poate fi decat schimbarea sistemului de vot (chiar si prin forta, dictatura, monarhie, revolutie pentru ca "democratic" e imposibil) in asa fel incat elitele si masele deopotriva sa-si recapate rolurile naturale. Primii sa conduca iar ceilalti sa astepte ponoasele.
Eu am citit despre eveniment pe HN si atat.
Acasa tv-ul e pentru filme si muzica, demult am renuntat sa mai ma uit la stiri.
Puterea televiziunii e enorma....si are capacitatea de-a mistifica orice...
De-aceea e foarte importanta educatia spectatorului...capacitatea lui de-a selecta si a discerne intre numarul nelimitat de informatii...
Trebuie sa nu nu-si piarda capacitatea de-a rationa...
Tentatia de-a reactiona afectiv e la-ndemna ...mai ales cand ne confruntam cu multe frustratii de ordin material sau afectiv...
Trebuie sa credem si sa ne manifestam in libertatea moralei si eticii ...traditionale ...Atunci depasim caderile epocii in care traim..
Stalin e cel mai mare lingvist, ca Mihai Beniuc si A. Toma sunt cei mai mari poeti, ca religia e opiu pentru popor, ca lupta de clasa trebuie sa fie din ce in ce mai ascutita, ca invatatura n-are importanta, ca important este sa te descurci si sa faci bani, ca plagiatul nu e un furt este cel care gusta astfel de stiri, precum si cel care le promoveaza. Cei cu bun simt si cu carte sunt din ce in ce mai putini si amutiti de zgomotul si forta marlaniei.
Acesta din care va trageti genetic, sau altul?
Poporul se holbeaza?!?
Cine-i poporul domnule X?
Cine-s pensionarii spre care aratati? Nu aveti nicio legatura cu ei?
Vorba lui Caragiale: "Pacat de jobenul dvs."
Va exprimati urat.
Acesta din care va trageti genetic, sau altul?"
Si eu ma trag din el dar m-am ridicat, sper, peste conditia data. Cel mai mult cand am renuntat la ortodoxia de fatada pe care o arboram ca tot romanu. Cand nu m-am mai mintit pe mine insumi, mi-am putut ridica capul cu demnitate in fata oricui.
"Cine-s pensionarii spre care aratati? Nu aveti nicio legatura cu ei?"
Pai sunt parintii nostrii. In cazul meu cel putin le-am scos Antena 3 din memoria TV-ului, dar si-au pus canalul la loc. Incerc sa-i educ pe parintii mei si e destul de greu. Practic imposibil. Dar insist:).
Uite, eu urmaresc, in egala masura si A3 si B1.
Unii exagereaza intr-un sens, ceilalti in celalalt, asa ca, facand media,imi fac o idee pe unde este, probabil adevarul.
Din pacate, la noi, toate televiziunile sunt partinice, implicate activ in lupta politica.
De B1 nu se plange nimeni aici, interesant....
Ce dovada , mai buna, de subiectivism mai vreti?
Daca ati fi alaturat B1 langa A3 pe lista posturilor scoase din tv-ul parintilor....va puteam suspecta de bune intentii...dar asa....
Ideea cu "educarea" parintilor nu vi se pare deplasata?
Sa impui cuiva la ce sa se uite si la ce nu, sa-i modifici programarea televizorului... nu este decat o agresiune, un atentat la liberul arbitru, la libertatea persoanei.
Si te consideri "ridicat".......esti sigur?
Las ca le-am dat un exercitiu intelectual sa reprogrameze Antena 3 in TV-ul din livingroom. Din TV-ul din dormitorul lor nu le-am scos nici un program.
N-are rost sa-i ajutati pe cititorii HotNews. Astia au parerile lor independente. Nu sint in stare sa se solidarizeze cu parerea moderatorului tv si a formatorilor de opinie.
Nu mai simt..aproape nimic...si mimeaza ceeace cred ca ar fi normal sa simta...
Sunt foarte materialisti si interesati doar de partea ...de spectacol al evenimentului...moartea si funeraliile unei personalitati cunoscutae a cinematografului....
Televiziunile invazive...agresive...gata sa faca orice pentru rating....deformeaza caracterul spectatorilor...provocandu-i sa le preia ritmul...
Asa totul devine spectacol ...chiar evenimentele tragice....
Mai conteaza oare IQ-ul naratorului de la televizor sau furia pensionarilor in peisajul asta?
E ok, ei sunt noii mineri si vom avea intotdeauna nevoie de-un scapegoat si generalizarea asta a prins bine.
Na, moldoveanu-i betiv, olteanu-i smecher, ardeleanul e incet, dar toti sunt lenesi, banatu-i fruncea. E bine asa.
Dar la partea cu pensionarii sunt oleac' nedumerit, cei care-i detesta, pretind ca sunt asistati, nimic mai fals evident,
ce-o sa faca atunci cand ating pragul ca nu-s decat doua variante, sa dea FFW/aterizeze direct in cosciug.
sau sa se sinucida. Pensii oricum n-o sa aiba decat, eventual, pe tableta. Sub forma de angry retired ex corporate.
Si pantalonii aia pana, gelul, VW, pantofii de tanar mort n-o sa mai fie la moda.
Nicolaescu a avut ghinionul sa moara exact in momentul in care concernul media apartinand lui Voiculescu este in cautare de orice subiecte care sa ia atentia romanilor de la o situatie fara precedent:
Voiculescu se eschiveaza de la a depune juramantul de senator, pentru a nu ii fi retrimise dosarele la aceeasi instanta de care a scapat anul trecut la o zi dupa ce si-a dat demisia din aceeasi functie de senator!
In rest, hai sa continuam sa scriem articole despre Nicolaescu.