Un punct de vedere

de DP     HotNews.ro
Vineri, 13 aprilie 2012, 8:28 Actualitate | Opinii


Exista unele momente in istorie ale caror efecte negatve se intind peste generatii. Un asemena moment pentru Romania a fost nationalizarea proprietatilor inceputa 1948. Al doilea moment este ce propune guvernul Romaniei acum prin restituirea a numai 15% din valoarea proprietatilor confiscate in cadrul marii nationalizari. Efectele acestei decizii vor fi similare pentru dezvoltarea viitoare a economiei cu cele ale deciziei din 1948. Cu totii stim cum a sfarsit acel experiment, scrie Florin Citu pe blogul lui

Aici comentariile d-lui Ministru Dragoi:

"Pe langa partea acceptanta la CEDO, avem o problema financiara. Titlurile distribuite de ANRP impacteaza pe deficitul bugetar ESA, iar platile in bani impacteaza imediat pe deficitul in cash. Am gasit solutia cu 15% din valoarea imobilelor pentru ca statul nu-si permite mai mult de atat", a declarat pentru Mediafax ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

"De trei ani incercam sa ne ajustam si s-au facut eforturi, s-au luat masuri dure. Avem o constrangere petru anul viitor sa fim si mai ambitiosi, sa mergem cu deficitul la 1% din PIB. O crestere a datoriei publice vine in contradictie cu principiile Pactului Fiscal, unde noi putem merge pe un deficit structural mai apropiat de 1% din PIB tocmai pentru ca avem o datorie publica mai mica", a explicat Dragoi.

Decizia este atat de lipsita de sens in contextul actual incat imi vin in minte intrebari pe post de raspunsuri:

-oare statul Roman a folosit doar 15% din aceste proprietati in tot acest timp?
-ce semnal dam cetatenilor straini care vor sa investeasca in Romania?
-oarce ce gen de investitori va atrage o asemene a decizie? Investitori cu inters pe termen lung sau pe termen scut?
-exista bani de salarii majorate dar nu exista pentru despagubiri?
-datoria  publica s-a dublat din 2008 si pana astazi fara niciun efect vizibil iar cei 13% reprezinta problema?
-cum este garantata proprietatea in Romania?

Dar si mai trist este ca prezentarea unei asemenea decizii arata ca in Romania miscarea de dreapta "liberalismul" a incetat sa existe. Pentru istorici acesta este momentul cand gandirea liberala a fost eliminata de pe scena politica.

Si acum sa revenim la economie. Cifra avansata de domnul Dragoi este de 16 miliarde euro. O suma mare bineinteles. Dar daca o comparam de exemplu cu banii imprumutati de la FMI, Banca Mondiala si UE  si parcati la BNR de 21.3 miliarde euro suma nu mai pare asa mare. Sau daca ne uitam ca in fiecare an guvernul cheltuieste pe bunuri si servicii 7 miliarde de euro parca suma de 16 milarde de euro nu mai pare asa mare. Sau daca ne uitam ca statul are acum 30% din forta de munca angajata fata de 2004 cand avea numai 18% si ca in fiecare an cheltuieste peste 9 miliarde de euro numai in salarii parca suma de 16 miliarde euro nu mai pare asa mare.

In final nu este vorba de suma de bani. Aceasta pare mare sau mica in functie de suma cu care o comparam. Este vorba de o caracteristica esentiala a unei economii care face diferenta intre economiile dezvoltate si cele etern in curs de dezvoltare (America Latina): garantarea proprietatii.

In tarile dezvolatate proprietatea si dreptul la proprietate sunt baza pe care se costruiesc toate contractele din economie. Prin adoptarea aceastei legi Guvernul condamna Romania sa ramana o tara subdezvoltata generatii intregi de acum inainte. Un mediu economic unde proprietatea nu este garantata peste generatii va atrage numai investitorii cu interese pe termen scurt si pentru care un titlu de proprietate fals sau riscul de nationalizare nu reprezinta un cost prea mare (vezi istoria Cuprumin).

Comenteaza pe blogul lui Florin Citu
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1641 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Re (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:21)

  enzo [anonim]

  Statul a dat, statul a luat!
  Nu se intampla doar in Ro, va invit sa verificati cat platesc tarile vecine.
  Jumatate din cele 16 miliarde ar merge in visteriile bisericii Romano-Catolice ceea ce nu mai suna prea bine, la fel as reactiona si daca ar merge in buzunarul Bisericii Orthodoxe sau oricare alta biserica.
  Prefer ca statul sa despagubeasca cu 15% Biserica decat sa le dea inapoi imobile pe care aceasta le lasa apoi in paragina - cazul fostului sediul al Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea - cladire monument se degradeaza pe zi ce trece, plus ca s-a interzis accessul in parcul din jur.
  Foarte multe retrocedari nu sunt in regula, exista o adevarata mafie in domeniu, au fost doar articole pe aceasta tema, o asemenea masura ar mai taia din avantul mafiei retrocedarilor.
 • 0 (0 voturi)    
  suma e foarte mare (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:08)

  Lulu78 [anonim]

  Suma este enorma, domnule Popa si dvs stiti la fel de bine acest lucru. Reprezinta 12% din PIB-ul Romaniei, indiferent cu ce vreti dvs sa o comparati. Ca sa avem o imagine corecta hai sa ne gindim cum Ceasca a platit o datorie de vreo 20mld dolari in 20 de ani pe saracia, suferinta si infometarea unui popor de 22 milionae locuitori.
  Asta nu inseamna deloc ca aceste datorii nu trebuiesc platite. Dar sa nu dam impresia ca e ceva simplu si de fapt BNR are la tescherea acesti bani pe care la o adica ar putea sa-i plateasca - asa cum sugerati dvs.
  Datoria de 16mld euro TREBUIE platita, fara discutie. Un plan de rambursare trebuie initiat iar oferta guvernului cu acei 15% e o jignire.
  Dar comparatiile dvs m-au deranjat, vreti sa dati impresia ca de fapt acei bani exista dar din motive obscure nu se vrea datoria platita. Ma dezamagiti, stiti mai bine de atit. Mai bine veneati cu propuneri de cum trebuie rezolvata problema, profesionist si fara sa ingenunchem o economie pe vremuri de criza.
  • 0 (0 voturi)    
   Dar evaziuna fiscala cat este ?! 33% din PIB!!! (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:27)

   costica [anonim] i-a raspuns lui Lulu78

   "Studiu: Economia subterană reprezintă 33% din PIB-ul României

   Numai din neplata TVA statul pierde aproape 9 miliarde de euro pe an. Acestei pierderi i se adaugă şi cea din impozitul pe profit, de aproape 600 de milioane de euro, dacă socotim o rată a profitabilităţii de 10% şi încă peste un miliard de euro pentru neplata contribuţiilor sociale cu personalul.
   Dacă statul ar controla evaziunea fiscală, Produsul Intern Brut ar fi cu o treime mai mare. Tradusă în bani, pierderea este impresionată: 46 de miliarde de euro, adică cu mult mai mult decât valoarea împrumutului obţinut de ţara noastră de la Fondul Monetar Internaţional.

   Numai din neplata TVA statul pierde aproape 9 miliarde de euro pe an. Acestei pierderi i se adaugă şi cea din impozitul pe profit, de aproape 600 de milioane de euro, dacă socotim o rată a profitabilităţii de 10% şi încă peste un miliard de euro pentru neplata contribuţiilor sociale cu personalul. Aşadar, potrivit studiului, statul pierde o treime din buget şi de peste 6 ori mai mult decât suma pe care colecta-o dacă ar majora TVA cu 3%. Fostul ministru al Finanţelor Ionuţ Popescu şi actual consilier al premierului Boc, a declarat că bugetul ar primi, suplimentar, 500 de milioane de euro la o majorare cu numai 1% a TVA-ului.

   Realizatorii studiului consideră că amploarea pe care a luat-o economia gri nu poate fi combătută prin măsuri tradiţionale. Prin combaterea unuia dintre factorii care încurajează acest fenomen, şi anume plata cu bani gheaţă, fără acte contabile, Guvernul poate reduce economia subterană cu 10 până la 15 procente, adică aproximativ 5-7 miliarde de euro. Studiul arată că economia subterană este încurajată şi de contribuţiile sociale mari, instabilitatea legislativă şi birocraţia, precum şi de rata mare a şomajului, care favorizează angajările la negru."

   http://www.realitatea.net/studiu-economia-subterana-reprezinta-33prc-din-pib-ul-romaniei_713259.html
   • 0 (0 voturi)    
    daca era simplu se facea deja (Vineri, 13 aprilie 2012, 11:25)

    Lulu78 [anonim] i-a raspuns lui costica

    Am cautat studiul la linkul sugerat de tine dar nu l-am gasit. Acolo e doar un rezumat. Asta nu inseamna ca datele oferite nu sunt credibile. Probabil ca asa e. Si mai sunt si alte gauri negre in economie.
    Dar, trebuie sa stim ca orice masura care sa rezolve parte din aceste probleme necesita doua lucruri esentiale: vointa politica si bani. Ca sa colectezi mai mult la buget iti trebuie bani, inspectori, resurse mai multe. In general cam 10% - 15% din ce crezi ca ai colecta. Nu merge cu hei-rup aici. De vointa politica nu mai zic, subiectul e vast.
    Daca era simplu era deja facut, dar nu e simplu deloc. Nu cred ca cineva apela la FMI daca solutia de reducere sau eliminare a economiei gri era la indemina.
    Oricum, datoria pe proprietati TREBUIE platita, aici sunt de acord cu concluziile dlui Popa. Dar sa nu minimalizam efortul necesar.
  • 0 (0 voturi)    
   multe din proprietatile (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:27)

   rica venturiano [anonim] i-a raspuns lui Lulu78

   nationalizate se regasesc si azi.
   dece nu sunt inapoiate fizic, fostilor proprietari, lasati ei sa le valorifice la pretul pietii ?
   pentru ca multe din ele sunt deja date, "alor nostrii".
   cum sa mai dai exploatarile petroliere inapoi la firmele americane si la royal dutch/shell cand ele au fost vandute de paturiciu la rusi si de tariceanu la austrieci ?
   sau casele nationalizate in care stau fostii securisti si nomeklaturisti, pe care le'au "cumparat" cadou ?

   las' sa plateasca tot boboru, ca_casele alea sunt in mana celor mai bunii fii ai sai !

   altfel, implicatzi'va ca va e la indemana !
  • 0 (0 voturi)    
   nivelul evaziunii fiscale in Romania....sunt bani? (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:33)

   costica [anonim] i-a raspuns lui Lulu78

   "Nivelul evaziunii fiscale în România este exprimat într-o gamă largă de niveluri. Potrivit datelor statistice al Ministerului Finanţelor Publice, în cazul în care în 2009 ar fi reuşit să impozitele economia la negru, statul ar fi încasat venituri de 58,116 mld.lei, adică 11,3% din PIB. România ar fi încheiat astfel anul trecut pe plus, cu un excedent bugetar de 4,1%, faţă de deficitul de 7,2% din PIB raportat de autorităţi.

   Potrivit unui studiu A.T.Kearney, România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ponderea din PIB a economiei subterane. Statisticile Bruxelles-ului arată că Grecia, Italia, Spania şi Bulgaria ne întrec în a nu plăti taxele la stat. Nivelul economiei subterane se cifrează în aceste ţări între 25% şi 40% din PIB, în timp ce în restul UE pleacă de la 5% şi nu depăşeste 15%. Nu este de mirare că acestea sunt dintre ţările cu cele mai mari probleme economice în prezent.

   Potrivit unui studiu realizat de EUObserver.com, în 2009, economia subterană a reprezentat între 36% şi 39% din PIB, în timp ce, în 2008, potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor Publice, nivelul era la 21% din PIB, faţă de 14,5% în 2004.

   La rândul ei, Andreea Paul-Vass, consilier economic al prim-ministrului Emil Boc, apreciază că aconomia subterană se situează la 23% din PIB."

   http://reflectiieconomice.zilisteanu.ro/2010/05/ce-este-si-cat-este-evaziunea-fiscala.html
 • 0 (0 voturi)    
  dragoi (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:17)

  fite Damboivita [anonim]

  nu ar fi lipsit de interes ca respectivul ministru sa foloseasca corect in, limba romana, verbul "to impact on".
 • 0 (0 voturi)    
  pen'ca sunt tot de educatie si ideologie comunista (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:22)

  ginel din obor [anonim]

  la nationalizare au fost confiscate, fara despagubiri, toate proprietatile firmelor americane, engleze, olandeze, germane, suedeze in ro.
  si se mira dece olandezii nu ne sunt prieteni, sau dece americanii nu se grabesc sa investeasca in ro.

  dupa aceasta "incurajare" nu vor mai veni curand.
  vestile rele calatoresc la clasa 'ntaia ! :)
 • 0 (0 voturi)    
  guvern de dreapta, pe naiba!!! (Vineri, 13 aprilie 2012, 10:30)

  costica [anonim]

  Un guvern de habarnisti, colorati portocaliu, care-o sa reziste pana la alegeri, nu cred ca scapam de ei mai repede !
  Dupa care, nici dracu' nu va mai auzi de Dragoi, de Boghievici, de Fuia, de Bode, de .....
  Raman insa dezastrul si incompetenta cu care au nenorocit majoritatea romanilor in astia 3 ani de guvernare portocalie!!
  Scapam de ei, mult nu mai este si sper ca romanii sa nu mai cada inca o data in plasa minciunilor portocalii, devenite verzi de frica unui esec previzibil !!
 • 0 (0 voturi)    
  inca o intrebare (Vineri, 13 aprilie 2012, 11:00)

  Vlad Ionescu [anonim]

  Celor care au primit inapoi proprietatile sau care au primit deja despagubiri la valoare, li se vor lua inapoi? Sau astia mai prosti, cei carora nu li s-a dat inca nimic, vor fi "salvatorii economiei nationale"? Poate ca ar trebui ca toti cei care sunt implicati in aceasta decizie sa-si cedeze statului 85% din avere, ca un semnal de solidaritate si responsabilitate.
  Concluzie: marea mizerie comunista a refuzului de retrocedare de la inceputul anilor '90, transformata mai apoi in cea mai abjecta forma de coruptie si imbogatire fara drept (vanzari de drepturi litigioase sub santaj de neretrocedare, dosare falsificate, hotarari judecatoresti aranjate, etc.) va fi desavarsita de Basescu, un comunist autentic, prin trecut, credinte intime si modalitati de actiune.
 • 0 (0 voturi)    
  CE CAPCANA ! (Vineri, 13 aprilie 2012, 11:00)

  pointless man [utilizator]

  Smecherii de la guvern au amestecat problema bisericilor cu cea a caselor nationalizate. Intentia e clara - confuzionarea discutiilor. Mie acest lucru mi se pare mult mai relevant decit cota aia de 15% fiindca chiar tine de metodele kaghebisto-securistice de spulberare a problemelor prin dispersarea atentiei. In loc sa vorbim despre ce s-a petrecut din 1948 incoace ne certam cu Maria Tereza. Nu castele sau biserici sint in joc ci pur si simplu niste amarite de case facute de bunicii sau strabunicii nostri. Restul e bla-bla si chiar incep sa cred ca MRU nu-i deloc "intelectualul" care vrea sa para.

  CLAR (ca geamul mat) !
 • 0 (0 voturi)    
  Rezolvarea e simpla (Duminică, 15 aprilie 2012, 18:55)

  cosmin [anonim]

  Sa dea casele inapoi proprietarilor si sa despagubeasca chiriasii cu valoare de cumparare
  (sau mai bine nu, ca tot au stat gratis in ele atata timp)
  Astfel statul nu va mai trebui sa plateasca nimic, decat in cazul in care nu mai exista proprietatea.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by