Atacurile la adresa ANI vin din toate partile, unii o vor desfiintata, altii o vor fara putere, altii o contesta la Curtea Constitutionala. De ce? Pentru ca toti vor sa-si angajeze rudele si prietenii la stat, toti vor sa-si ascunda averile si interesele, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

Firmele mari, multinationale, cu mii si zeci de mii de angajati au succes tocmai pentru ca au eliminat nepotismul si au incurajat meritocratia.

Nu sunt istoric, insa putinul de istorie pe care il stiu imi arata ca statele, organizatiile, institutiile sunt puternice atunci cand administratia lor se face in cel mai independent mod posibil.

Istoria ne arata ca statele sau organizatiile de succes apelau la masuri uneori extreme pentru a-si asigura independenta angajatilor.

Papa Grigore al VII-lea a fost promotorul celibatului in cadrul Bisericii Catolice, in acest fel preotii nu puteau fi ispititi in a-si construi averi care sa fie date spre mostenire copiilor.

Imperiul Otoman, in perioada de glorie, educa si angaja pe bani buni ieniceri care erau luati din familii crestine la varsta de 10-12 ani. Ienicerii puteau avansa si puteau chiar controla imperiul Otoman. Initial, ienicerii nu se puteau casatori pana nu ieseau la pensie si, in cazurile - rare - in care aveau copii, nu isi puteau promova copiii in functionarimea Imperiului Otoman. Ulterior, ienicerii au castigat drepturi, iar Imperiul Otoman a intrat in declin.

Imperiul chinez, in perioada sa de glorie, avea un sistem de examinare extrem de dur si corect, deschis tuturor, in functie de merite, nu in functie de numele sau averea parintilor. Acest sistem de examinare a fost copiat de britanici in perioada de maxima extindere a imperiului britanic.

Putem gasi si multe alte exemple.

Ideea este ca pentru ca un stat, o organizatie, o institutie sa fie puternica, este important ca angajatii sa fie recrutati si promovati in mod meritocratic, dar la fel de important este ca ei sa nu fie ispititi in a-si folosi pozitia in scop personal.

Poate ca ar fi bine ca la lectiile de istorie din scoli sa puna accentul si pe exemple precum cele de mai sus.

Romania sufera de zeci de ani de clientelism si rezultatele le stim cu totii. Legea ANI ar trebui sa ajute la eliminarea clientelismului si, cu cat mai drastica, cu atat mai bine.

Comenteaza pe Jeopardy.