"Atunci cand nu mai ai solutii fa o revolutie!" Asta spunea unul dintre cei mai puternici oameni pe care i-am cunoscut. Si, trebuie sa recunosc, abia acum am inteles cu adevarat la ce se referea. De ce sa faci o revolutie? Simplu, pentru ca altfel o fac altii in locul tau.

De la bun inceput m-am tinut departe de miscarile avand un spate doctrinar dubios, situat pe undeva prin zona serviciilor secrete. Occupy Wall Street a fost un exemplu magistral. Ce puteau face marile interese din spatele sistemului in conditiile in care societatea era sub presiune? Toata lumea stia ca oamenii trec prin tensiuni extreme, ca ajung la gesturi nebunesti si ca sunt capabili de orice. Dupa atatia ani de studii, laboratoarele serviciilor secrete au invatat cum sa beneficieze de mecanica sociala. Ce puteai face cu o societate incarcata, gata de explozie? Un lucru pe cat de vechi, pe atat de eficient: eliberarea unei supape. Inventezi o miscare, dai impresia ca lucrurile scapa de sub control si dozezi portii generoase de revolutie la televizor. Monitorizezi totul strict, iar cand lucrurile tind sa o ia razna, baietii tai aflati la fata locului deturneaza in timp util miscarea catre alte false tinte.

Poate va intrebati cum poti misca o groaza de oameni, cum poti manipula in directia dorita o adunatura eterogena. Ei bine, cu cat e vorba de mai multi, cu atat e mai simplu, iar cei care au habar de psihologia maselor stiu bine la ce ma refer: gloata e imbecila si poate fi manipulata mai simplu decat un bou care trage la plug. Principiile generale ale miscarii Occupy au fost dubioase din start: toti trebuie sa dispara, toti sunt o apa si-un pamant; omorati bancile, omorati politicienii, inlaturati tot sistemul. Iata o metoda geniala de a lasa lucrurile exact asa cum sunt, de a nu face nicio schimbare, dar, in acelasi timp, de a reduce tensiunea acumulata in animalul social. Lasa-i sa mugeasca in numar controlat dandu-le impresia ca sunt liberi. Filmeaza-i si multiplica nebun imaginea libertatii lor pentru ca restul boilor sa se elibereze in fata televizorului, intr-o mega-masturbare psihologica. Multiplica mesajele astfel incat fiecare sa se regaseasca intr-unul din ele. Ajuta-i sa fie imbecili si, mai mult, incurajeaza-i sa ramana asa cum sunt. Dupa ceva timp, rapusi de oboseala(sau de cateva bate ale politiei) se vor intoarce in barlogurile lor infecte bucurosi ca au facut revolutie. O revolutie in care nu s-a intamplat nimic, dar care i-a eliberat de stress. Sunt numai buni, proaspeti, avand constiinta resetata si creierul curatat. Asta e arta revolutiilor controlate! Este extrem de interesant de observat cum Occupy a fost preluata de toate tarile aflate in criza exact la fel cum sunt preluate formulele TV de succes (oare s-or plati si drepturi de difuzare?).

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.