Regret sa ii deranjez pe cei care, intr-o duminica linistita si serena, sed probabil cu friptanele in brate si nu vor sa se mai gandeasca la nimic. Regret sa ii deranjez si pe editorii de la televiziuni care in aceeasi duminica serena “dau la butoane” domol, precum datea Faramita Lambru la basii de la acordeon – subiectele zilei sunt Bute si declaratiile lui Cristian Preda despre izolarea PDL-ului. Regret sa il deranjez si pe domnul prim ministru care inaugureaza o fabrica de component auto la Iasi.

Razvan OrasanuFoto: Arhiva personala

De 24 de ore, arde incontinuu o suprafata de 20 de hectare de padure, in Varful Tampa din Muntii Obarsia Lotrului. Se banuieste o mana criminala, insa momentan nu se poate spune nimic, intrucat de 24 de ore 120 de pompieri si un elicopter al Ministerului de Interne care arunca apa nu pot face fata incendiului. Ba mai mult, un al doilea incendiu, izbucnit în cursul nopţii pe Vârful Bucegiului din Munţii Lotrului, se întinde pe 12 hectare, la marginea pădurii. In astfel de situatii, trebuie lasat totul de – o parte si este necesara de urgenta interventia tuturor fortelor disponibile ale statului: pompierii din toate judetele invecinate, tot efectivul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, toate structurile primariilor invecinate care au fost instruite in vederea unui dezastru natural. In plus, de urgenta trebuie trimise in zone toate efectivele de militari disponibile, inclusiv pompierii militari, pentru stingerea celor doua focare de incendii. Oficialitatile trebuie sa se deplaseze la fata locului. Oamenii trebuie chemati din concediu. Echipe de politie si procurori trebuie sa ia urma, in zona , a oricaror suspecti care ar fi putut incendia padurea. Iar televiziunile ar face bine sa isi deplaseze unul din acei reporter care ne povesteau despre viata din Libia sau in Sarajevo sa ne spuna cate ceva despre viata din Muntii Obarsia Lotrului, care ard de 24 de ore. Singurii care sunt de felicitat sunt cei de la Radio Romania Actualitati care au pus aceasta stire, rapid, la locul important pe care il merita in jurnalele de stiri.

Catastrofa de acum arata cum functioneaza sistemul de situatii de urgenta, chiar dupa ce a fost scuturat bine dupa modalitatea deficitara in care a functionat in nenumarate inundatii. Arata o birocratie ierarhizata, in acest caz cu prefectul de Sibiu ca prim respondent din partea autoritatilor. Arata si ce inseamna ca necazul sa se petreaca intr-un weekend – trebuie asteptat sa mai arda inca o noapte padurea pentru ca autoritatile sa afle de poveste cand vin, alene, la birou, luni pe la ora 10. Mirarea mea este ca nu vad nici un comunicat “de la Bucuresti”, macar de la Centrul de Comanda al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, de la un Ministru de Interne care ar fi trebuit sa fie luat pe sus de subordonati si dus la minister, sau de la un premier care are un cu totul alt program si ar trebui informat. Nu stiu daca sa spun ceva de presedinte, insa are ocazia sa isi gaseasca o alta cauza precum cea a podului de la Maracineni, una chiar mai acuta si mai vizibila.

Cel mai prost lucru posibil, atunci cand este o urgenta de acest fel ar fi sa se arunce cu noroi partizan intre putere si opozitie, iar flacarile din Sibiu sa fie doar un nou motiv de sfada. Pana la stingerea acestui foc singurul gand al fiecaruia dintre noi ar trebui sa fie la rezolvarea situatiei. Iar mai apoi, sper ca autoritatile vor lansa, nu ca de obicei, o modalitate prin care oamenii pot contribui cu bani si ore de voluntariat la restaurarea zonei. Si mai sper ca romanii vor fi miscati de aceasta drama a arderii unei parti din manoasele paduri ale tarii pentru a proteja padurea in toate locurile unde este rarita,

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro