Cercetătorii chinezi au prezentat recent dovezi care arată că un consum de alimente şi ingrediente bogate în seleniu ar putea să îmbunătăţească starea de sănătate a persoanelor bolnave de Alzheimer, potrivit unui nou studiu realizat de Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei de Ştiinţe din Guangdong, relatează marţi Xinhua.

Celule ale creierului afectat de AlzheimerFoto: National Institute on Aging, NIH / AP / Profimedia

Rezultatele studiului au fost publicate în revista "Critical Reviews in Food Science and Nutrition".

Potrivit studiului, citat de Agerpres, alimentele cu un conţinut mare de seleniu pot inhiba inflamaţia şi stresul oxidativ, arătând astfel potenţialul unei noi strategii alimentare pentru pacienţii cu Alzheimer.

Alzheimer este o boală neurologică caracterizată prin pierderea memoriei şi scăderea capacităţii de învăţare, care poate afecta capacitatea unui individ de a efectua activităţi zilnice şi poate înrăutăţi calitatea vieţii. Există un interes tot mai mare pentru alimentele bogate în seleniu în studiul Alzheimer.

O echipă formată din cercetători de la Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei de Ştiinţe din Guangdong şi din alte instituţii a propus un potenţial mecanism de intervenţie cu alimente bogate în seleniu pentru ameliorarea stării de sănătate a persoanelor afectate de această boală.

Alimente bogate în seleniu sunt, printre altele, nucile braziliene, peștele și fructele de mare, orezul brun, fasolea sau ovăzul.

Ingredientele bogate în seleniu sunt omniprezente în numeroase plante şi microorganisme, precum cruciferele, drojdia şi ciupercile.