De la nivelul anului 2014, chiar in prezenta unor indicii palpabile despre dezvoltarea pietei de locuri de munca, o parte din meseriile viitorului pot parea absurde. Aflati din articol cu ce se va ocupa un chirurg specializat in augmentarea memoriei sau un expert in carantine.

Conform unui studiu realizat de Guvernul britanic si Fast Future, o companie care identifica trenduri de dezvoltare au rugat un grup de futurologi sa gaseasca si sa descrie principalele ocupatii in tehnologie ale viitorului.

1. Avocatul virtual

Pe masura ce influenta Internetului in vietile noastre creste, nevoia unor specialisti in drept care sa analizeze evolutia disputelor legale, problemelor contractuale si legale, a disputelor privitoare la proprietate sau furt intelectual in mediul virtual este din ce in ce mai acuta. Iar daca procesele legate de copyright au devenit un lucru obisnuit, provocarea vine din judecarea unor crime cu impact international realizate prin Internet. De exemplu, in jurisdictia cui intra un raufacator care comite un act de hacking cu victime in Luxemburg la bordul unui avion care apartine unei companii australiene intr-un zbor Paris-Singapore, exact in momentul trecerii deasupra Bulgariei?

Avocatii virtuali vor fi experti legali care folosesc tehnologia in avantajul lor, fiind capabili sa plaseze boti si crawlere web pentru a monitoriza diverse tranzactii si scana Internetul in cautarea de probe digitale legale. Rolul major al acestora avocati virtuali va fi de a-si sfatui clientii cum trebuie sa isi desfasoare activitatile online astfel incat sa actioneze legal intr-o serie de jurisdictii si sa previna posibilele urmariri penale viitoare in domenii precum jocuri online si descarcarea de continut.

2. Chirurg specializat in augmentarea memoriei

Acesti chirurgi se vor ocupa de adaugarea de memorie suplimentara persoanelor care isi doresc sporirea capacitatii de memorare. Noua specializare ar putea fi de ajutor celor care au memoria incarcata peste masura cu informatii dobandite de-a lungul vietiii si pur si simplu nu mai pot acumula informatii suplimentare. Procedura va fi una complexa, incepand cu un control al pacientului, care va include teste cognitive, psihologice, neurologice si emotionale care il vor chirurg sa determine daca pacientul poate urma tratamentul si care este cea mai indicata interventie chirurgicala in cazul lui. Fiecare interventie va fi planificata folosind instrumente de modelare pe calculator si va trebui sa fie evaluata de alti doi specialisti de augmentare a memoriei.

3. Specialist in organizarea de carantine

Daca un virus letal ar incepe sa se imprastie rapid, doar cateva tari si cativa oameni ar fi pregatiti sa-i reziste. Numarul de doctori si asistente este mult prea mic pentru a putea face fata unei epidemii la scala globala. De aceea, masura care se impune este carantina. Mai mult, daca rata mortalitatii creste si se impune izolarea unor anumite zone, va exista nevoia unor persoane care sa pazeasca zonele de acces. Avand in vedere ca aceasta va intra in contact cu persoane infectate, care vor incerca sa paraseasca zona de carantina, va trebui sa folosesca forta pentru a putea proteja pe toata lumea. Cerintele cheie pentru aceasta meserie sunt un sistem imunitar puternic si capacitatea de a face fata unor presiuni psihologice intense.

4. Dezvoltator de vehicule alternative

Designerii si constructorii urmatoarelor generatii de vehicule vor trebui sa foloseasca materiale si combustibili alternativi. Intrebarea este daca in urmatoarele decade visul transportului prietenos si eco va deveni realitate. Elementele cheia pentru dezvoltarea noilor vehicule vor fi inovarea si o gama larga de parteneriate – de la finantatori pana la furnizorii de componente si canalele de distributie. Rolul acestor dezvoltatori va fi acela de proiecta si realiza prototipuri de vehicule si subsisteme de vehicule, de a le testa pentru a demonstra performanta, siguranta, fiabilitatea si impactul asupra mediului.

5. Organizator de date virtuale

Organizatorul de date virtuale va fi un expert in managementul de date, securitate si retelistica si va opera in 3 moduri: va oferi o solutie care poate fi descarcata pe device-urile electronice, va furniza un software online ca solutie de servicii (SaaS) sau va furniza un serviciu complet de management al datelor pentru clientii sai.

Serviciul personalizat va fi oferit pentru cei care nu au timp sau competenta penru a accesa dispozitivele online. Organizatorul de date virtual te va vizita sau va accesa dispozitivele de la distanta. Ei vor scana toate datele - emailuri, documente, inregistrari online si vor crea un sistem de management al datelor pentru a organiza informatiile electronice. Scopul lor va fi sa se ocupe de managementul e-mailurilor si asigurarea stocarii ordonate a datelor, managementul ID-urilor si rationalizarea aplicatiilor pe care le folosim.

Sursa: Fast Future - http://fastfuture.com/wp-content/uploads/2010/01/FastFuture_Shapeofjobstocome_FullReport1.pdf