Politicianul german Manfred Weber a fost ales marţi în funcţia de preşedinte al Partidului Popular European (PPE), pentru următorii trei ani, de către delegaţii reuniţi la Rotterdam (Olanda) în congresul statutar al formaţiunii paneuropene, relatează Agerpres.

Manfred WeberFoto: Sem van der Wal / AFP / Profimedia

Weber, singurul candidat înscris pentru preşedinţia PPE, a fost validat cu 447 de voturi.

El îi succede polonezului Donald Tusk, primul est-european la preşedinţia Partidului Popular European de la fondarea acestuia, în anul 1976. Funcţia a mai fost deţinută de doi belgieni (Leo Tindemans şi Wilfried Martens), un olandez (Piet Bukman), un francez (Joseph Daul) şi un luxemburghez (Jacques Santer).

Din 2014, Manfred Weber este şi liderul grupului europarlamentar al PPE, fiind reconfirmat în luna octombrie a anului trecut.

În prezent, Partidul Popular European include 81 de partide (printre care Partidul Naţional Liberal, Partidul Mişcarea Populară şi UDMR) din 43 de ţări, preşedinţii Comisiei Europene (Ursula von der Leyen) şi Parlamentului European (Roberta Metsola), şefi de stat sau de guvern din şapte ţări membre UE - Austria, Cipru, Croaţia, Grecia, Letonia, Lituania şi România - şi trei din afara Uniunii, nouă membri ai Comisiei Europene şi cel mai numeros grup politic (176 de membri) din Parlamentul European.