Fostul lider al USR Dacian Cioloș și europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța și Dragoș Tudorache și-au anunțat marți demisia din Uniunea Salvați România și înființarea unui nou partid politic - REPER - Reînnoim Proiectul European al României, care are deja site.

Dacian CiolosFoto: Agerpres

Cei cinci europarlamentari au făcut anunțul printr-un comunicat de presă în care susțin că actuala conducere a USR ”a îndepărtat partidul treptat, dar, sigur de valorile și promisiunile" cu care eurodeputații aleși pe lista Alianței 2020 USR PLUS au cerut și obținut votul a două milioane de cetățeni români în campania electorală din 2019.

"Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competențe și de a dezvolta organizația"

Dacian Cioloș, Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța și Dragoș Tudorache susțin că nu văd la conducerea USR "nici dorința, nici maturitatea de a accepta greșelile trecutului și de a schimba o direcție care duce partidul spre irelevanță politică".

  • "Nu mai girăm refuzul de a atrage şi promova competențe (oameni și idei) și de a dezvolta organizația.
  • Vedem un cerc restrâns de membri care își consolidează puterea internă prin mijloace politice neconforme cu valorile noastre și ale electoratului reformist din România.
  • Acest electorat aşteaptă răspunsuri”, susțin cei 5 europarlamentari într-o declarație comună.

Demisionarii din USR anunță înființarea unui nou partid

Cei cinci europarlamentari mai anunță că declanșează astăzi înființarea partidului REPER - Reînnoim Proiectul European al României - "o nouă inițiativă politică de dialog și interacțiune cu societatea și comunitatea de afaceri, care să adune resurse umane și soluții pentru crizele și provocările reale actuale din societatea românească: costul și calitatea vieții, securitatea energetică şi alimentară, statul de drept şi respectul pentru justiție, transformarea climatică și digitală".

Cei cinci europarlamentari mai spun că rămân afiliați grupului Renew Europe din Parlamentul European.

  • "Un proiect politic are datoria de a rămâne constant deschis către societate și mediul de afaceri, de a căuta soluții, de a răspunde nevoii de a coagula oameni și resurse pentru pregatirea profesionistă a unei guvernări pentru 2024. Am înțeles nemulțumirile susținătorilor noștri, vedem că guvernarea PNL-PSD nu reprezintă o soluție şi că nu există o alternativă reală în actualele partide de opoziție.
  • Avem responsabilitatea de a crea această alternativă şi am decis înființarea partidului REPER, pe care îl vom construi împreună cu cei care se vor alătura acestui demers”, argumentează cei 5 eurodeputați înființarea noului partid.

Partidul REPER are deja site, unde inițiatorii admit că există în societate dezamăgire și neîncredere în partidele politice, dar că "nu este prea târziu pentru a o lua de la capăt":

  • ”Îți împărtășim dezamăgirea. Noi, cei care am activat deja în politică într-un fel sau altul, ne asumăm partea noastră de responsabilitate.
  • Știm că ne-ai oferit încrederea prin vot. Știm că ți-ai pus speranțe în noi. Suntem gata să o luăm de la capăt, folosind experiența şi învățămintele din ceea ce am făcut până acum. Suntem gata să lucrăm împreună cu tine, să facem lucrurile altfel.
  • Dacă nu te simți reprezentată sau reprezentat de nici o organizație politică din România de astăzi, provocarea este să construim acest proiect politic împreună. Transformarea României este posibilă numai dacă știm cum să facem echipă, să găsim forme noi de conlucrare cu societatea - cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, cu mediul academic, cu cele şi cu cei care vor să fie activi, să participe la viața comunității lor și a țării, fie că trăiesc în România, fie peste hotare.
  • Niciun partid politic din România nu a reușit acest lucru până acum. Am văzut găști, grupuri de interese, prietenii, oportunism, dar nu echipe. Provocarea noastră este să facem o mare echipă”, se arată în manifestul REPER.

Dacian Cioloș a demisionat pe 7 februarie din funcţia de preşedinte al USR, spunând că este o decizie firească și de bun simț, în condițiile în care programul său prin care a propus reformarea USR a fost respins de Biroul Național al partidului. Cioloș s-a aflat la șefia USR doar 4 luni, după ce a câștigat alegerile „la mustață” față de contracandidatul său Dan Barna.