Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a doua forţă politică din Parlamentul European, a renunţat marţi să mai prezinte un candidat la preşedinţia instituţiei, deschizând calea maltezei Roberta Metsola (PPE, dreapta) pentru a-i urma actualului preşedinte, social-democratul italian David Sassoli.

Roberta MetsolaFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nu vom prezenta un candidat S&D, condiţiile nu sunt îndeplinite”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului reunit la Strasbourg, relatează Agerpres.

În contextul respingerii din partea grupurilor centriste/liberale (Renew Europe) şi ecologiste a unei candidaturi social-democrate, David Sassoli, slăbit în ultimele luni de o pneumonie, nu candidează pentru al doilea mandat, în pofida „sprijinului unanim” primit în noiembrie din partea membrilor grupului său politic.

Actualul mandat al fostului prezentator de ştiri din Italia expiră în ianuarie 2022, la jumătatea legislaturii de cinci ani.

El a ajuns la conducerea Parlamentului European în 2019, în urma unui acord între liderii grupărilor S&D, PPE şi Renew Europe, care s-au angajat să îl susţină şi apoi să aleagă un candidat PPE. Dar, cu succesele electorale recente, în special în Germania, S&D nu s-a arătat pregătit să cedeze locul din fruntea Parlamentului European, aşa cum era planificat.

În prezent, calea pare clar deschisă pentru succesul maltezei Roberta Metsola, vicepreşedintă a Parlamentului, desemnată candidată a PPE în noiembrie.

În eventualitatea unei victorii la alegerile cu vot secret programate în plenul Parlamentului European în luna ianuarie, Roberta Metsola ar urma să fie, la 42 de ani, cea mai tânără preşedintă a instituţiei şi a treia femeie, după Simone Veil şi Nicole Fontaine.

„Avem un candidat convingător, tânără, femeie, dintr-o ţară mică” a UE, a declarat marţi preşedintele grupului PPE, germanul Manfred Weber.

Deşi cunoştinţele sale despre instituţie şi dosare nu pot fi puse la îndoială, candidatura generează unele semne de întrebare ca urmare a poziţiei sale împotriva avortului, opinie foarte răspândită în Malta, ultima ţară din UE în care avortul este complet ilegal.

Dacă grupul său politic nu şi-a definit încă poziţia, Bernard Guetta (LREM, Renew Europe) a indicat că, personal, nu o va vota pe Roberta Metsola, pentru că aceasta ar transmite un semnal foarte rău „pentru drepturile femeii”.

Doar alte două grupuri politice prezintă candidaţi la aceste alegeri: stânga radicală The Left, cu spaniolul Sira Rego, şi euroscepticii de la ECR, cu polonezul Kosma Zlotowski.