Eurodeputata malteză Roberta Metsola va candida la preşedinţia Parlamentului European, decizia ei fiind anunţată într-un e-mail trimis colegilor săi din grupul Partidului Popular European (PPE), cel mai numeros din legislativul european, transmite marţi Politico.eu și Agerpres.

Roberta MetsolaFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Doresc să contribui la a-i face pe oamenii din statele noastre membre să creadă în Europa”, a menţionat Metsola într-o declaraţie de confirmare a candidaturii sale.

Aleasă prima dată în Parlamentul European în 2013, Roberta Metsola a fost una dintre primele eurodeputate din Malta şi a devenit una dintre vocile avizate din PE în dosarul migraţiei.

„Provocările cu care se confruntă Europa, dar şi oportunităţile cer ca Parlamentul să aibă o voce clară, puternică. Sunt gata să-mi fac partea mea din eforturile menite pentru a recâştiga entuziasmul pentru proiectul nostru”, a adăugat Roberta Metsola.

Mandatul actualului preşedinte al PE, social-democratul italian David Sassoli, se apropie de final şi în acest context mai mulţi eurodeputaţi s-au arătat interesaţi să ocupe această funcţie.

În interiorul legislativului UE, Roberta Metsola (42 de ani) este văzută ca o candidată care poate fi susţinută de diverse grupuri politice. Însă în primul rând ea va trebui să obţină sprijinul eurodeputaţilor din grupul PPE, care în 21 noiembrie va desemna prin vot candidatul său unic la preşedinţia Parlamentului European.

Săptămâna trecută, eurodeputatul austriac Othmar Karas a devenit primul membru al Partidului Popular European care şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PE. Alte nume din PPE vehiculate pentru postul respectiv sunt olandeza Esther de Lange (46 de ani) şi fosta şefă a guvernului polonez Ewa Kopacz.

Dacă ar ajunge preşedinte al legislativului european, Metsola ar deveni primul politician maltez care deţine una dintre funcţiile de top în Uniunea Europeană.

„Candidatura Robertei este o revoluţie pentru cei care sunt sătui de influenţa germană. De asemenea, este o veste bună pentru acele ţări care nu sunt printre cele mai mari şase state din UE”, a declarat un reprezentant al grupului PPE.

Social-democratul italian David Sassoli a devenit preşedinte al PE în 2019 în cadrul unui acord mai cuprinzător între principalele familii politice europene. În virtutea acestui acord, Sassoli urma să deţină preşedinţia Parlamentului în prima jumătate a mandatului actualului PE, după care funcţia să fie deţinută de către un reprezentant al Partidului Popular European.

Iniţial s-a presupus că liderul grupului PPE, Manfred Weber, îi va succeda lui Sassoli, dar eurodeputatul german a anunţat în septembrie că nu este interesat de preşedinţia Parlamentului şi a dat de înţeles că vizează mai degrabă şi preşedinţia formaţiunii paneuropene Partidul Popular European, din care face parte şi grupul europarlamentar omonim condus de Weber.

În acest context, grupul S&D susţine că acordul cu PPE este practic nul, înţelegerea fiind valabilă numai dacă Manfred Weber ar deveni preşedinte al Parlamentului.

Fostă avocată şi absolventă a Colegiului Europei de la Bruges, Roberta Metsola a lucrat ca ataşat juridic la Reprezentanţa permanentă a Maltei pe lângă UE între 2004 şi 2012, iar ulterior a fost consilier juridic al fostei şefe a diplomaţiei europene Catherine Ashton. Este căsătorită cu un finlandez, cuplul având patru copii, şi vorbeşte fluent limbile italiană şi finlandeză.