Siegfried Mureșan, un nou atac la adresa șefului diplomației UE, Josep Borrell: Vizita la Moscova, fără rezultate concrete, amicală, a fost o greșeală
„Conferința de presă comună ce a avut loc astăzi la Moscova între Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, și ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a fost un monolog al oficialului rus. Șeful diplomației europene parcă nici nu a existat în acea conferință de presă; a citit doar niște declarații predefinite, generale, lipsite de conținut. Nu a obținut nimic în urma acestei vizite la Moscova, iar, prin modul în care s-a prezentat presei, pare că nici nu a fost hotărât să obțină ceva”, a afirmat, într-un comunicat de presă, Siegfried Mureșan, care este vicepreședinte al PPE și vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European.
Josep Borrell a afirmat vineri, de la Moscova, că relațiile UE cu Rusia sunt la "cel mai jos nivel" după ce opozantul Alexei Navalnîi a fost arestat și închis, dar a subliniat dorința comună de cooperare. În ciuda divergențelor profunde legate de dosarele ucrainean, sirian și libian, și a încălcării drepturilor omului în Rusia, Borrell și Serghei Lavrov au evocat speranța de a lucra împreună în alte domenii, cum sunt spre exemplu vaccinul rusesc anti-Covid Sputnik V sau schimbările climatice, potrivit AFP.
Însă, arată Siegfried Mureșan, în contextul în care regimul lui Vladimir Putin „încalcă drepturile și libertățile oamenilor și arestează pe nedrept mii de opozanți” și având în vedere că „rolul Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene este să apere și să promoveze valorile europene și interesele cetățenilor UE la nivel global”, vizita lui Borrell la Moscova, „fără rezultate concrete, amicală, total inadecvată situației grave din Federația Rusă a fost o greșeală”.
„Înaintea vizitei la Moscova, noi, Grupul PPE din Parlamentul European, i-am cerut Înaltului Reprezentant să negocieze eliberarea persoanelor arestate pe nedrept, eliberarea liderului opoziției ruse și să obțină garanții că Federația Rusă va reveni la respectarea angajamentelor internaționale și a valorilor democratice. Eșecul de a obține lucruri concrete după această vizită confirmă pozițiile slabe cu care s-a remarcat de-a lungul timpului Josep Borrell în relația cu regimurile autoritare”, acuză Mureșan.
În opinia sa, „Uniunea Europeană trebuie să fie unită și fermă în a sancționa situația din Federația Rusă și să fie mai dură decât a reușit să o facă Josep Borrell în timpul vizitei la Moscova”.
„Refuzul lui Vladimir Putin de a elibera opozanții reținuți pe nedrept și de a respecta angajamentele internaționale privind drepturile omului trebuie să ducă la noi sancțiuni din partea Uniunii Europene față de Federația Rusă”, mai arată acesta.


VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Ioan-Rares Bogdan (jurnalist)
Mircea-Gheorghe Hava (primar la Alba Iulia)
Siegfried Vasile Muresan (europarlamentar)
Vasile Blaga (pensionar)
Adina-Ioana Valean (europarlamentar)
Daniel Buda (europarlamentar)
Dan-Stefan Motreanu (antreprenor)
Gheorghe Falca (primar la Arad)
Cristian-Silviu Busoi (europarlamentar) Marian-Jean Marinescu (europarlamentar)
PSD - 8 mandate
Rovana Plumb (ministru)
Carmen-Gabriela Avram (realizator TV)
Iulian-Claudiu Manda (senator)
Cristian-Vasile Terhes (preot)
Dan Nica (europarlamentar)
Maria Grapini (europarlamentar)
Tudor Ciuhodaru (deputat, medic la urgente)
Adrian-Dragos Benea (senator)
Alianta 2020 USR-PLUS - 8 mandate
Dacian Julien Ciolos (presedinte PLUS)
Cristian Ghinea (deputat)
Dragos-Nicolae Pislaru (consultant)
Clotilde-Marie-Brigitte Armand (director dezvoltare pentru Europa)
Ioan-Dragos Tudorache (functionar european in CE)
Nicolae-Bogdanel Stefanut (functionar european)
Vlad-Marius Botos (director productie)
Ramona-Victoria Strugariu (coordonator regional PLUS)
PMP - 2 mandate
Traian Basescu (senator)
Eugen Tomac (deputat)
UDMR - 2 mandate
Iuliu Wikler (europarlamentar)
Lorant-Gyorgy Vincze (asistent parlamentar)
Pro Romania - 2 mandate
Victor Ponta (deputat)
Corina Cretu (comisar european)
Cu rusii nu e de discutat sau negociat...
nu comentam vs Turcia, vs Mexic, vs Olanda care ne iau la pret de matineu...
ne-am gasit sa amenintam Rusia!
PENIBIL
Stia toata lumea ca-l paste Siberia si ca erou national in Russia nu poate fi decat Putin...
Inaintea lui au mai fost cate 10 ani in Siberia si apoi exilati la Berlin o gramada de eroi in devenire mult mai puternici, cu averi imense, acelasi rezultat...
Cu toate astea stiute s-a intors la puscarie!?!?
Muresan si PPE putin le pasa lor de soarta astuia, ei au ce au cu pozitia de negociator a Socialistilor Europeni...acolo este drama lor.
Sunteti sclavii lui, v-a mostenit cracanatul de la ma-sa, are Siberia si Moscova+Putingrad intabulate pe numele lui sau care e faza???
In Rusia deocamdata nu mai incape inca un erou national, pana in 2036 sau cat naiba si-a facut mandatul Putin.
Asta una la mana...
A doua e: Cine e acest Navalnii, ce partid conduce, ce doctrina are si ce vrea sa puna in locul lui Putin?!
Pentru ca o asemenea putere militara nu poate intra pe mana unui "rebel without a cause".
-True Beliefs and Opportunism: Navalny’s Tangled Political Development.
sau poate nu.
Il recomand si altora ca sa inteleaga mai bine lucrurile.