Eurodeputatul lituanian Viktor Uspaskich a fost exclus, miercuri, din grupul politic Renew Europe după ce i-a numit „perverşi'' şi „anormali” pe homosexuali şi transsexuali, relatează potrivit Politico și Agerpres.

Dacian CiolosFoto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia Images

„Nu este loc pentru homofobie în familia Renew Europe”, a declarat Dacian Cioloș, liderul grupului europarlamentar Renew Europe.

„Ca familie politică, suntem profund angajaţi faţă de apărarea şi extinderea drepturilor persoanelor LGBTI+. Comentariile domnului Uspaskich sunt incompatibile cu valorile pe care le îndrăgim şi (acele comentarii) îl plasează în afara familiei noastre”, a spus Cioloş.

Într-un video postat pe Facebook la 10 ianuarie, Uspaskich - care este lider al Partidului Muncii lituanian - afirmă că în unele ţări europene este „periculos” să fii „un reprezentant al unei orientări naturale”.

„Mă refer exact la perverşi, anormali - viaţa, soarta le-a dat o astfel de viaţă, nu este vina lor că în haine de bărbat ei se simt ca femeile, majoritatea oamenilor nu îşi fac singuri reclamă”, a scris printre altele Viktor Uspaskich.

După ce eurodeputaţi atât din Renew Europe, cât şi din alte grupuri politice şi-au exprimat îngrijorarea legată de comentariile lui Uspaskich, acesta a prezentat scuze, dar a precizat că afirmaţia i-a fost scoasă din context. Totuşi, miercuri grupul Renew Europe a votat pentru excluderea lui Viktor Uspaskich.

„În urma unei proceduri disciplinare interne, încheiată prin vot în şedinţa din această seară a grupului Renew Europe, Viktor Uspaskich a fost exclus, cu efect imediat”, a declarat Dacian Cioloş.

Într-un e-mail datat 13 ianuarie şi adresat colegilor săi, politicianul lituanian menţionează că doreşte să le prezinte scuze „pentru stresul şi durerea cauzate de informaţii părtinitoare luate din discursul” său.

El a adăugat că „limba lituaniană” nu este limba sa maternă şi în aceste condiţii atunci când vorbeşte în cadru informal „poate face greşeli”, subliniind că „nu s-a gândit sau nu s-a referit la gay, lesbiene şi alte persoane din comunitatea LGBT”.

Citește și: