Comisia Europeană a prezentat astăzi prima strategie a UE privind egalitatea pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen, intersexuale și queer (LGBTIQ), strategie anunțată de președinta von der Leyen în discursul său din 2020 privind starea Uniunii.

LGBT PoloniaFoto: Marcin Wziontek / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Strategia prezentată astăzi abordează inegalitățile și dificultățile care afectează persoanele LGBTIQ, stabilind o serie de acțiuni specifice, inclusiv măsuri juridice și de finanțare, pentru următorii cinci ani. Strategia propune includerea pe lista infracțiunilor din UE a infracțiunilor motivate de ură, inclusiv a discursului de incitare la ură și a infracțiunilor motivate de ură cu caracter homofob, precum și să promoveze legislația privind, printre altele, recunoașterea reciprocă a filiației în situații transfrontaliere”, notează Comisia într-un comunicat.

Comisia anunță de asemenea că strategia își propune să se asigure că „preocupările LGBTIQ sunt bine reflectate în procesul de elaborare a politicilor UE, astfel încât persoanele LGBTIQ să fie în siguranță în toată diversitatea lor și să beneficieze de șanse egale pentru a reuși în viață și a participa pe deplin la societate”.

„Fiecare dintre noi ar trebui să se simtă liber să fie ceea ce este, fără teamă de persecuție. Aceasta este Europa și acestea sunt valorile pe care le reprezentăm”, a declarat Vera Jourová, vicepreședinta Comisiei pentru valori și transparență.

Strategia face apel la statele membre care nu au încă o strategie națională privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ să adopte o astfel de strategie, în care să fie abordate nevoile specifice în materie de egalitate ale persoanelor LGBTIQ din țara respectivă.

Comisia a anunțat că va prezenta anul viitor inițiativa de includere a discursului care instigă la ură și violență pe lista infracțiunilor din UE, inclusiv atunci când sunt vizate persoane LGBTIQ.

Aceasta va promova de asemenea o inițiativă legislativă privind recunoașterea reciprocă a filiației și va explora posibile măsuri de sprijinire a recunoașterii reciproce a parteneriatelor între persoane de același gen.

Comisia notează că deși în ultimii ani UE a făcut progrese în direcția atingerii egalității pentru persoanele LGBTIQ, discriminarea împotriva acestor persoane continuă să existe (43% declarând că se simt discriminate) iar criza provocată de COVID-19 nu a făcut decât să agraveze această situație.

„UE se impune astăzi ca un exemplu de urmat în lupta pentru diversitate și incluziune. Egalitatea și nediscriminarea sunt valori centrale și drepturi fundamentale în Uniunea Europeană”, a declarat Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli.