​Cateva zeci de cai salbatici din Padurea Letea, aflati in zona protejata a Deltei Dunarii, au fost prinsi, inchisi intr-un tarc si infometati, urmand ca maine dimineata sa fie transportati la un abator. Actiunea a inceput de saptamana trecuta si a fost motivata fie de faptul ca animalele sunt bolnave, fie ca fac stricaciuni in padure si in gradini. Caii, unici in Europa, nu au primit nimic de mancare timp de o saptamana si asteapta acum rezultatele analizelor medicale, necesare pentru a se aproba transportul lor la abator.

Foto:
  • Click pe poza pentru fotogalerie

"Sunt 71 de cai, 50 de adulti si 21 de manji. Au fost prinsi incepand de luni, saptamana trecuta, si pana vineri n-au primit nimic de mancare", a declarat Kuki Barbuceanu de la Fundatia de protectie a animalelor Vier-Pfoten.

Vier-Pfoten a facut plangere la Politia de Frontiera si la Directia Sanitar-Veterinara. Pentru ca animalele sa fie ucise, este nevoie de rezultatele analizelor medicale, in baza carora Directia Sanitar Veterinara emite certificatele de transport.

Caii au fost prinsi de locuitori, care se plang de faptul ca animalele strica padurea si gradinile. Potrivit lui Barbuceanu, nu exista o motivatie clara pentru care au fost prinse animalele. Pe de o parte, Directia Sanitar Veterinara are nevoie sa verifice starea de sanatate, pe de alta parte, DSV spune ca nu are nicio implicare si ca a fost initiativa oamenilor.

O parte dintre locuitori, care au platit taxa de pasunat, sunt proprietari ai cailor si vor incasa pe fiecare animal 100 de lei cand va fi dus la abator.

Vier-Pfoten, impreuna cu Institutul Naţional de Cercetare Delta Dunării din Tulcea, a survolat zona in urma cu doua luni si a stabilit ca pe suprafata de 2.800 de hectare se afla circa 1500 de cai liberi, nu 2000-3000 cat sustin autoritatile.

"Daca acesti cai dispar, va disparea interesul turistic, interesul cercetatorilor. Romania este singura tara din Europa unde mai exista cai salbatici. Distrugem o poveste", a explicat Barbuceanu.

In timp ce caii isi asteapta verdictul, pe retelele sociale s-a declansat o reala campanie impotriva initiativei celor din Letea. Pe Facebook este promovata o scrisoare deschisa adresata Presedintiei, prin care se cere salvarea cailor.