Primele cinci luni ale anului 2010 au fost cele mai calde inregistrate vreodata de la inceputul masuratorilor in 1880, potrivit unui raport al Centrului national pentru date climatice american, citat de Mediafax. Temperatura combinata a pamantului si oceanelor din ianuarie pana in mai a afisat cu 0,68 grade Celsius mai mult decat media secolului XX, precizeaza institutul meteorologic.

Lunile martie, aprilie si mai au inregistrat temperaturi nemaiantinse vreodata , o medie superioara celor 0,73 de grade Celsius in plus inregistrate in secolul trecut, potrivit datelor publicate in iunie. Numai anul 1998 prezinta tot atatea luni cu temperaturi record (februarie, iulie si august).

Tot in 1998 au fost inregistrate cele mai calde cinci luni ale anului, iar pana in prezent, 2010 depaseste temperaturile din perioada respectiva.

Luna mai a fost cea mai calduroasa luna mai de cand se fac masuratori in acest domeniu, a anuntat anterior si Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera din Statele Unite, citata de Reuters.

In plus, expertii americani au mai constatat ca mai 2010 a fost cea de-a 303-a luna consecutiva cu temperaturi mai ridicate decat media globala a temperaturilor inregistrate in secolul XX.

"Incepand din februarie 1985, fiecare luna a fost mai calda decat media globala a acelei luni in secolul XX", spune Deke Arndt, seful Serviciului de monitorizare climatica al Administratiei pentru Oceane si Atmosfera din SUA.

Cercetatorii sugereaza ca incalzirea din acest an ar fi puternic legata de schimbarea temporara a curentilor din Pacific - fenomen cunoscut ca El Nino - care a condus la eliberarea unei cantitati mari de caldura din ocean in atmosfera.