Gaura din patura de ozon de deasupra Antarcticii se va reduce, in acest an, la 25 de milioane kilometri patrati, cu doua milioane de kilometri patrati mai putin decat in 2008, a anuntat miercuri Organizatia meteorologica internationala (OMM), citata de AFP.

"Conditiile meteorologice observate in prezent indica faptul ca gaura din patura de ozon va fi, in acest an, mai mica decat cea din 2006 si 2008, apropiata de talia celei din 2007" (25 milioane kilometri patrati), a precizat agentia ONU, intr-un comunicat.

Gaura din patura de ozon de deasupra Antarcticii a fost descoperita in anii '80. Ea incepe sa se formeze in fiecare an, in august, si atinge dimensiunea maxima la sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie, dupa care, de la jumatatea lui decembrie, incepe sa se inchida.

In acest an, gaura a inceput sa se formeze mai rapid, a declarat expertul in ozon al OMM, Geir Braathen. Pe 16 septembrie, ea a ajuns la dimensiunea de 24 de milioane kilometri patrati.

Oamenii de stiinta afirma ca, in urma efectelor activitatii umane, gaura din stratul de ozon nu va disparea decat in 2075. Ozonul protejeaza Terra de radiatiile ultraviolete care pot provoca arsuri, leziuni oculare si cancer de piele.

Clorolflorocarbonii (CFC) sunt considerati principalii vinovati pentru aparitia gaurii in patura de ozon, acestia fiind interzisi prin Protocolul de la Montreal, in 1987.