​Cele mai puternice uragane aduc vânturi atât de furioase și distrugeri atât de grave, încât o nouă categorie ar trebui adăugată pe scara ce măsoară intensitatea uraganelor. Dacă ar exista această nouă categorie propusă, cinci uragane din ultimul deceniu ar putea fi incluse în ea.

UraganFoto: Zenobillis, Dreamstime.com

Cum atmosfera se încălzește și evenimentele meteo extreme sunt tot mai dese, categoria uraganelor nu putea să rămână neschimbată. Scara Saffir-Simpson, dezvoltată în anii 70, are cinci categorii de măsurare a intensității uraganelor, iar un grup de oameni de știință susțin că ar trebui adăugată o a șasea treaptă, care să includă uragane la care viteza maximă a vântului este de peste 309 km/h.

Uraganul este un vânt puternic cu acțiuni distrugătoare, uneori însoțit de ploi torențiale.

De 50 de ani este folosită în SUA această „Saffir-Simpson Windscale” la care categoria 1 pornește de la 119 km/h, iar a cincea, de la 254 km/h.

Cum temperatura oceanelor a tot crescut, uraganele devin tot mai intense și mai distructive, așa că, spun oamenii care susțin extinderea scării de măsurare, este nevoie de o nouă treaptă, fiindcă a cincea treaptă nu mai este suficientă pentru a comunica ce înseamnă un uragan periculos.

Cu oceane tot mai calde și cu o atmosferă în care se acumulează mai multă căldură și mai multă energie, uraganele ultra-puternice au tot mai multe șanse să apară ceva mai des.

Cinci uragane din ultimul deceniu ar fi putut fi incluse în această propusă categorie 6, inclusiv Haiyan (care a făcut 6.000 de morți în Filipine, în 2013) și „Hurricane Patricia” (care s-a format în apropierea Mexicului, în 2015, și a avut viteze maxime ale vântului de 346 km/h.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences cu titlul „The growing inadequacy of an open-ended Saffir–Simpson hurricane wind scale in a warming world”.

Surse: Guardian, CNN

Sursa foto Dreamstime.com