Un nou studiu arată că a mai rămas probabil mai puțin timp decât se aștepta pentru a limita emisiile și încălzirea globală, subliniind în același timp incertitudinile legate de această problemă, potrivit AFP.

Combustibili fosili si poluareFoto: Shutterstock

Potrivit analizei, publicată luni în Nature Climate Change, la rata actuală a emisiilor de carbon - aproximativ 40 de miliarde de tone (Gt) în fiecare an - mai sunt aproximativ 6 ani până la depășirea limitei de încălzire de 1,5°C - cel mai ambițios obiectiv din acordul din 2015.

Folosind date și o metodologie care au fost reevaluate în raport cu estimările anterioare, în special cu cel mai recent raport al IPCC, Robin Lamboll de la Imperial College și echipa sa au recalculat „bugetul de carbon” rămas (RCB). Acesta corespunde cantității nete de CO2 care mai poate fi emisă fără a depăși un anumit prag de încălzire.

Potrivit experților însărcinați de ONU, în 2020, totalul emisiilor de CO2 pentru a rămâne sub +1,5°C era de 500 Gt și de 1.150 Gt pentru +2°C.

Calculele din noul studiu duc la concluzia că, pentru a avea 50% șanse de a rămâne sub 1,5°C, BCR ar trebui să fie de 250 GtCO2 începând din ianuarie 2023.

„Fereastra de oportunitate pentru a evita 1,5 grade se închide”, subliniază Robin Lamboll.

Joeri Rogelj, unul dintre ceilalți colaboratori, este și mai radical: „Este clar că opțiunile probabile pentru limitarea încălzirii la 1,5°C au dispărut și au dispărut de ceva timp”, a spus el.

Ruleta rusească

De la era industrială, planeta s-a încălzit deja în medie cu 1,2°C. Iar cele mai recente estimări ale observatorului european Copernicus arată că +1,5°C ar putea apărea până în 2034, și nu până la jumătatea secolului, așa cum prevăd politicile climatice din întreaga lume.

Pentru a fi efectiv atinsă, această limită va trebui să fie măsurată pe parcursul mai multor decenii, dar dacă va fi depășită, ea ar putea fi observată punctual mult mai devreme etc., deschizând calea unei cascade de consecințe dezastruoase, cum ar fi topirea calotelor glaciare, declinul pădurilor, dispariția recifelor de corali etc. Prin urmare, este „foarte probabil ca în 2023 să se depășească 1,5 grade”, spune Lamboll.

Pentru a rămâne sub 2 grade, o „ultimă soluție”, potrivit oamenilor de știință, marja de manevră nu este mult mai mare.

Pentru o șansă de 50% de a rămâne în limitele stabilite, dacă emisiile rămân la nivelul actual, fereastra de oportunitate este de 30 de ani. Iar pentru o șansă de 90%, în jur de 13 ani.

Cu toate acestea, există încă multe incertitudini, întrucât autorii subliniază că ar putea intra în joc și alți factori, cum ar fi încălzirea provocată de alte gaze cu efect de seră, precum metanul, sau efectul de răcire al aerosolilor (particule fine).

„Este ca și cum ai juca ruleta rusească cu două gloanțe. Puțini oameni vor fi surprinși dacă cineva va fi împușcat cu aceste șanse”, avertizează Rogelj.