​Zeci de urși polari s-au simțit ca acasă în clădiri abandonate de pe o insulă arctică, iar un fotograf rus a surprins recent fotografii remarcabile cu urșii care privesc prin ferestre sau stau pe verandă, potrivit Live Science.

Ursi polari in Rusia ArcticaFoto: Dmitry Kokh / Youtube.com

Când fotograful Dmitry Kokh a călătorit în îndepărtata regiune rusă din nordul Chukotka la sfârșitul verii 2021, el spera să găsească urși polari pe care să-i fotografieze pe Insula Wrangel, o rezervație naturală și un sit al Patrimoniului Mondial care este protejat de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură și este situat deasupra Cercului Arctic.

Ceea ce a găsit în schimb a fost o priveliște ciudată și neașteptată: pe insula mai mică Koliuchin, la sud de insula Wrangel, peste 20 de urși polari și-au stabilit reședința în clădiri care au fost în trecut ale unei stații meteorologice sovietice.

Kokh a fotografiat urșii polari în casele lor dărăpănate și a împărtășit fotografiile pe site-ul său și pe Instagram, alături de alte fotografii impresionante care suprind viața sălbatică marină, iar imaginile au impresionat oamenii și au devenit rapid virale, a spus Kokh pentru Live Science.

În timp ce Kokh a navigat la 2.000 de kilometri nord spre insule, de la punctul său de plecare Anadîr, capitala Chukotka, el a observat că era mult mai multă gheață decât este normal pentru coasta de nord a Chukotka în timpul lunilor de vară. Gheața abundentă ar putea explica de ce urșii vizitau insula Koliuchin în loc să rămână pe teritoriile lor obișnuite de vară mai la nord, deoarece urșii polari folosesc gheața de mare pentru a vâna foci, a spus el.

Koliuchin este atât de mică, „puteți vedea aproape întreaga insulă de pe barca voastră”, a spus el și, deși pe insulă a existat odată o stație meteorologică rusească, aceasta a fost abandonată în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

La scurt timp după ce barca lui Kokh a acostat lângă Koliuchin pentru a evita o furtună, „am văzut o mișcare în fereastra acestei stații meteorologice – și apoi am văzut că era un urs”, a spus Kokh. „Am văzut unul, apoi altul, apoi 20 dintre ei. Și toți erau în interiorul acestei clădiri”, a spus el.