Mai mulți lideri mondiali și alte personalități cunoscute au susținut deja discursuri la summitul COP26 privind schimbările climatice însă puțini dintre ei au reușit să transmită un mesaj atât de puternic precum naturalistul și realizatorul de documentare britanic Sir David Attenborough, scrie IFL Science.

Sir David AttenboroughFoto: POOL / Zuma Press / Profimedia

Deși Attenborough crede că momentan lucrurile nu arată foarte optimist, el insistă că nu ar trebui să ne lăsăm deznădăjduiți și să ne pierdem speranța întrucât oamenii „sunt cei mai mari rezolvatori de probleme care au existat vreodată pe Pământ”.

„Dacă lucrând separat suntem o forță suficient de puternică pentru a destabiliza planeta, atunci cu siguranță lucrând împreună suntem o forță suficient de puternică pentru a o salva”, a spus acesta.

Britanicul în vârstă de 95 de ani le-a spus liderilor mondiali și delegaților prezenți la summitul COP26 că umanitatea s-a plasat într-un mare pericol prin „stricarea” climei Pământului.

El a relatat cum, în urmă cu 10.000 de ani, ultima Era Glaciară a luat sfârșit și viața de pe Pământ s-a bucurat de o climă relativ stabilă. Această stabilitate a permis omenirii să înflorească însă progresul nostru ar putea urma o cale îngrijorătoare care să ducă la decădere, potrivit lui Sir David Attenborough.

„Tot ce am realizat în ultimii 10.000 de ani a fost posibil datorită stabilității climei în această perioadă”, a spus acesta, explicând că „temperatura globului nu a oscilat în această perioadă mai mult cu plus sau minus un grad Celsius până acum”.

„Avem deja probleme. Stabilitatea pe care ne bazăm cu toții dispare”, a subliniat acesta.

„În cele din urmă toți vom simți efectele, unele dintre ele fiind inevitabile”, a mai afirmat naturalistul, adăugând că procesul de decarbonizare al Planetei este necesar pentru a ne asigura că „nimeni nu este lăsat în urmă”.

„Așa este menită să se încheie povestea noastră? O poveste a celei mai inteligente speciii condamnată de trăsături mult prea umane de a nu vedea imaginea de ansamblu în urmărirea unor obiective pe termen scurt?”, a întrebat acesta.

„Poate că faptul că oamenii cei mai afectați de schimbările climatice nu mai sunt o generație viitoare imaginară ci tinerii în viață astăzi, poate că acest lucru ne va da imboldul necesar pentru a ne rescrie povestea: de a transforma această tragedie într-un triumf”, a concluzionat Sir David Attenborough.

Citește și: