Comisarii de mediu din cadrul Comisariatul Judeţean Giurgiu au oprit, de la începutul acestei luni, intrarea în ţară a patru transporturi cu 45 de tone de deşeuri metalice, pe motiv că documentele de intrare în ţară nu erau completate conform legislaţiei europene privind transferurile de deşeuri. Comisarii au identificat, de asemenea, o zonă din comuna Vărăşti în care se ardeau cabluri şi anvelope, controlul arătând că "incinerarea deşeurilor în acea zona este o practică", potrivit News.

Vama GiurgiuFoto: Politia de Frontiera

"Pentru 4 transporturi (45 t deşeuri metalice), Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Giurgiu a dispus interzicerea intrării pe teritoriul României. Menţionăm că documentele care însoţeau transporturile nu erau completate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1013/ 2006 privind transferurile de deşeuri. În acelaşi interval, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Giurgiu au efectuat 65 de controale şi au aplicat 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 211.000 lei. În două situaţii a fost notificată Agenţia pentru Protecţia Mediului Giurgiu în vederea emiterii unei notificări prealabile suspendării actului de reglementare”, au scris, pe Facebook, comisarii de mediu din Giurgiu.

Conform sursei citate, echipele de comisari au constatat nerespectarea condiţiilor impuse prin autorizaţia de mediu, neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor, neanunţarea unei poluări accidentale, nerespectarea de care utilizatori a obligaţiei de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural.

Garda de Mediu Giurgiu a constatat, de asemenea, că în comuna Vărăşti, satul Dobreni, o persoană fizică se ocupă cu arderea de cabluri auto şi anvelope.

"Vetrele de foc identificate în timpul controlului au indicat faptul că incinerarea deşeurilor în această zona este o practică”, mai scriu comisarii de mediu, precizând că au anunţat organele de cercetare penală cu privire la acest aspect.

Timiş: Cinci TIR-uri au descărcat ilegal deşeuri provenite din Italia

Poliţiştii de la Investigarea Criminalităţii Economice din Timiş au fost sesizaţi că pe o platformă betonată din municipiul Lugoj ar fi fost descărcate cinci autotrenuri, care transportau deşeuri mixte. În urma verificărilor, s-a constatat că deşeurile provin din Italia. În acest caz a fost întocmit dosar penal.

"Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice şi cei din cadrul Poliţiei Municipiului Lugoj s-au deplasat de urgenţă la faţa locului împreună cu prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, procurorul de serviciu şi reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean de Mediu Timiş. În urma verificărilor efectuate, a reieşit faptul că platforma ar fi deţinută de către o societate comercială, care la data de 01.10.2021 ar fi încheiat un contract de închiriere cu o altă societate comercială, cu sediul în municipiul Oradea, judeţul Bihor”, transmite IPJ Timiş, într-un comunicat de presă, marţi seara.

Cele cinci TIR-uri conduse de şoferi din Polonia şi Ucraina ar fi intrat în România pornind din Italia. Maşinile erau încărcate cu deşeuri mixte şi ar fi avut ca destinaţie pentru descărcare imobilul din Lugoj, situat pe strada Herendeştiului.

"Cantitatea de 111.580 kg de deşeuri şi cele 5 semiremorci au fost indisponibilizate, deşeurile urmând a fi returnate exportatorului”, arată IPJ Timiş.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru infracţiunile de "eliminarea deşeurilor care au făcut obiectul transferului, în spaţii neautorizate sau prin constituirea de depozite ilegale" şi "exportul sau importul de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu".