Agenția Spațială SUA (NASA) și Agenția Spațială Europeană (ESA) au format marți un parteneriat pentru a-și pune la punct expertiza în observarea Pământului și, astfel, a înțelege mai bine schimbările climatice, potrivit AFP.

Astronauti de la Agentia Spatiala EuropeanaFoto: ESA

"Pentru a se asigura că datele de la sateliții de observare a Pământului sunt folosite pentru a continua cercetările științinfice și în cele din urmă pentru a aduce beneficii umanității, ESA și NASA au încheiat un parteneriat strategic pentru științele Pământului și schimbările climatice", a anunțat ESA într-un comunicat de presă.

Acest parteneriat a fost oficializat printr-o declarație de intenție semnată de directorul general al ESA, Josef Aschbacher, și de administratorul NASA, Bill Nelson.

Acesta își propune să „traseze cursul pentru a oferi un răspuns global la schimbările climatice prin monitorizarea Pământului și a mediului său”, potrivit declarației.

Cele două agenții au lucrat deja împreună la probleme de mediu, în special la satelitul Sentinel-6 al programului european de observare a Pământului Copernicus, destinat măsurării creșterii nivelului mării.

Potrivit lui Josef Aschbacher, „spațiul este, fără îndoială, cea mai avantajoasă poziție pentru măsurarea și monitorizarea schimbărilor climatice, dar unirea forțelor este, de asemenea, crucială pentru abordarea problemei”, în special „în perioada preliminară conferinței internaționale privind clima COP26”, din noiembrie.

„Schimbările climatice sunt o provocare globală care necesită acțiuni acum”, a comentat Bill Nelson.

Parteneriatul va permite celor două agenții să găsească „sinergii”, să se coordoneze pentru unele dintre programele lor și să lucreze împreună într-un mod „mai flexibil”.