​Lupul va deveni specie deplin protejată în Slovacia după ce țara a implementat o interdicție totală a vânătorii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vânarea lupilor va fi ilegală în Slovacia începând de la 1 iunie, după ce țara a adoptat în sfârșit noi reguli conforme cu recomandările UE, scrie miercuri publicația Emerging Europe, citată de Rador.

Comisa Europeană a lansat în 2013 o procedură de infringement împotriva Slovaciei din cauza violării directivei pentru conservarea habitatelor naturale și a faunei și florei sălbatice. Deși acest lucru a dus la interzicerea vânării lupilor în siturile Natura 2000, lupii din alte zone au rămas neprotejați: în consecință vânătorii slovaci au omorât legal aproape 18.000 de lupi după 2000.

Pe lângă vânătoarea legală, lupii mai sunt în pericol și din cauza braconierilor. „Lupii, în calitate de prădători de top, au un rol vital în menținerea echilibrului în natură”, a declarat Jerguš Tesák, expert în carnivore mari la World Wildlife Fund (WWF) Slovacia, una dintre numeroasele ONG-uri care pledează de multă vreme pentru interdicție.

„Dacă vrem să protejăm cu adevărat lupii, atunci trebuie să-i protejăm deopotrivă cu habitatul și cu rutele lor de deplasare. Avem un număr-record de căprioare și de alte specii de vânat, însă o populație sănătoasă de lupi are și ea un impact pozitiv asupra peisajului. Ea reduce populația de căprioare, prevenind daunele la copacii tineri și susținând refacerea pădurilor naturale. În țara noastră nu există nici un motiv pentru care lupii să fie vânați.”

Regiunea danubiano-carpatică - cunoscută și drept Inima Verde a Europei - e căminul a aproximativ două treimi din populația de carnivore mari a Europei, între care urși bruni, lupi și lincși. În Europa (ecluzând Rusia) există acum vreo 12.000 de lupi, dintre care 1.000-1.800 sunt în Slovacia. Pentru sezonul 2020-2021 ministerul slovac al agriculturii a aprobat vânarea a 50 de lupi.

Săptămâna trecută a fost ucis - posibil ilegal - unul dintre cei mai mari urși ai Europei, de către vânători din România.

Restrângerea habitatului

Aceste mamifere esențiale din perspectivă ecologică, strict protejate și relevante cultural sunt amenințate nu doar de vânătoarea legală și ilegală, ci și de diminuarea și fragmentarea tot mai mare a habitatului lor, provocate de construcția de drumuri și alte elemente de infrastructură.

Totuși, în ciuda unor provocări atât de grave, populațiile de carnivore mari și în special lupii s-au extins în ultimii ani atât în Europa Centrală și de Est cât și în alte regiuni ale continentului - adesea aducându-le în proximitatea omului, de unde apar noi probleme.

„Trebuie să oprim și să inversăm pierderea de biodiversitate și de habitat până în 2030”, a declarat Miroslava Plassmann, directoarea WWF Slovacia. „În acest cadru de lucru, ne concentrăm pe protecția habitatelor naturale ale carnivorelor mari, inclusiv coridoarele lor ecologice, pe evitarea practicilor de gestiune nesustenabile, pe ameliorarea conexiunilor la nivelul peisajului, pe reducerea omorurilor ilegale, pe îmbunătățirea coexistenței și reducerea conflictului între oameni și carnivorele mari și pe promovarea unei utilizări sustenabile a resurselor naturale.”

Slovacia acordă deja compensații financiare fermierilor care suferă pagube de pe urma atacurilor lupilor. În prezent se dezbate, cu participarea fermierilor, o nouă lege care ar trebui să răspundă solicitării de către ei a unor proceduri de despăgubire mai simple și mai eficiente.