Valurile de căldură au crescut atât ca perioadă de timp, cât și ca frecvență în aproape toate zonele din lume în ultimii 70 de ani, potrivit a ceea ce este descris ca primul studiu care vizează problema la nivel regional, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul a descoperit că intensificarea valurilor de căldură a variat pe planetă, cu Amazonul, nord-estul Braziliei, Asia de vest (și unele părți ale Asiei centrale) și Mediterana experimentează schimbări mai rapide decât, de exemplu, sudul Australiei și nordul Asiei.

Singura regiune nelocuită unde nu s-a identificat un asemenea trend este centrul Statelor Unite.

Studiul, publicat în Nature Communications, a descoperit un trend clar crescător al numărului total al zilelor cu valuri de căldură, iar valurile de căldură sunt mult mai lungi în ultimii 70 de ani.

Doar intensitatea medie, adică temperatura medie a tuturor valurilor de căldură pe sezon, nu a crescut la nivel global.

Singurele zone în care intensitatea a crescut sunt sudul Australiei și anumite părți din Africa și America de Sud.

Dar cercetătorii au examinat și căldura cumulativă sau intensitatea cumulativă, care a crescut pe planetă de-a lungul deceniilor.

Creșterea medie pe deceniu a fost între 1 grad Clesius și 4,5 grade Celsius, iar în anumite locuri - în Orientul Mijlociu și părți din Africa și America de Sud - creșterea a fost aproape de 10 grade Celsius pe deceniu.