Senatorul Bernie Sanders din Vermont și Alexandria Ocasio-Cortez, membra Camerei Reprezentanților din New York, lucrează împreună la o măsură care ar desemna schimbarea climatică ca fiind o situație de urgență, iar inițiativa lor a primit deja susținerea unui alt candidat democrat pentru alegerile prezidențiale, scrie AP News.

Alexandria Ocasio-CortezFoto: Captura YouTube

Propunerea legislativă introdusă marți seară este menită să sublinieze angajamentul democraților față de problema schimbărilor climatice și reprezintă un răspuns la mișcarea președintelui Trump, care a declarat stare de urgență națională la granița dintre SUA și Mexic.

Senatorul Elizabeth Warren (Massachusetts), care concurează cu Sanders pentru susținerea partidului în cadrul alegerilor prezidențiale, plănuiește să semneze această rezoluție când va fi introdusă în Senat, potrivit declarațiilor unui purtător de cuvânt.

Planul Green New Deal al lui Ocasio-Cortez, care presupune o "mobilizare națională în următorii 10 ani" pentru a reduce dramatic emisiile de carbon din SUA, a câștigat deja susținerea celor mai mulți candidați democrați. Ocasio-Cortez a avut mai multe colaborări în acest an cu Warren și cu Sanders.

Sanders a declarat că va formula un plan complet pentru gestionarea crizei climatice dacă va fi ales președinte.

"Niciun plan nu va fi implementat dacă nu avem curajul de a riposta împotriva lăcomiei și a lipsei de sinceritate din industria combustibililor fosili", a spus Sanders reporterilor. El a adăugat că lupta împotriva schimbărilor climatice este o "problemă de voință politică".

Noul plan al democraților apare la scurt timp după ce UK și Canada, precum și mai multe orașe din lume, au înaintat propuneri similare.