​Canada suferă mai mult de pe urma încălzirii globale decât restul statelor lumii, informează un nou raport comandat de Departamentul Canadian pentru Mediu și Schimbări Climatice. Documentul aduce în discuții probleme climatice ireversibile, conform bbc.com

Incalzire globala Foto: NOAA

Printre schimbările cu care Canada se confruntă sunt următoarele:

-Temperaturile extreme se resimt și mai tare în timp ce valorile scăzute ale vremii sunt din ce în ce mai rare.

-În ultimii 30 de ani, cantitatea de teren acoperită de zăpadă a scăzut în Canada.

-Inundațiile vor crește din cauza faptului că nivelului mării se mărește.

-Temperaturile mai calde ar putea însemna mai multe valuri de căldură și astfel un risc mai mare de incendii și secete în unele părți ale țării.

-Se așteaptă ca oceanele să devină mai acide și mai puțin oxigenate, ceea ce ar putea dăuna viețuitoarelor din mări și oceane.

Încălzirea rapidă a Canadei se întâmplă din cauza cumulării mai multor factori, printre care și pierderea zăpezii și a gheții din mare, ceea ce sporește absorbția radiației solare și provoacă o încălzire mai mare a suprafeței decât în ​​alte regiuni, potrivit raportului. De asemenea, se ia în calcul și „influența umană”.

David Easterling, directorul Unității de Suport Tehnic de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a spus pentru CNN: „Temperatura medie globală este mult mai ridicată și crește mai rapid decât oricând și această tendință de încălzire poate fi explicată doar prin activitățile umane.”

Previziunile arată că, dacă lucrurile vor continua în acest mod și nu se vor lua măsuri, până la sfârșitul acestui secol temperaturile pot crește chiar și cu 5 grade Celsius.