Spania a lansat un plan ambițios prin care va încerca schimbarea în întregime a sistemului său electric până în 2050 și decarbonizarea completă a economiei. Planul de înlocuire totală a energiei tradiționale cu energia obținută din surse regenerabile se bazează pe oferirea unor stimulente de natură economică investitorilor, dar și pe politici de compensație pentru cei care trebuie să facă tranziția pe piața muncii dintr-un sector al pieței în altul, relatează The Guardian.

Camp de turbine eolieneFoto: Chuck Cooker / FlickrCC

Până în 2020, emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse cu 90% față de nivelurile din 1990, în baza proiectului de lege privind schimbările climatice și de tranziție energetică în Spania.

Pentru a face acest lucru, guvernul social-democrat al țării se angajează să instaleze în fiecare an cel puțin 3000 MW de capacitate de energie eoliană și solară în următorii 10 ani.

Vor fi interzise acordarea de noi licențe pentru exploatarea de combustibil fosil, exploatarea hidrocarburilor și a puțurilor de fracturare, iar o cincime din bugetul de stat va fi rezervată măsurilor care pot atenua schimbările climatice. Această sumă de va mări după 2025.

Christiana Figueres, fost secretar executiv al Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC), a salutat proiectul spaniol drept ,,un excelent exemplu al acordului de la Paris".

Ea a adăugat: ,,Acesta stabilește un obiectiv pe termen lung, oferă stimulente pentru extinderea tehnologiilor cu emisie și asigură o bună tranziție pentru forța de muncă".

Potrivit planului, vor fi elaborate contracte ,,de tranziție", similar pachetului de 220 de milioane de lire sterline anunțat în octombrie, care va închide majoritatea minelor de cărbune spaniole în schimbul unei serii de scheme de pensionare anticipată, dar și recalificarea locurilor de muncă în domeniul energiei ecologice. Aceste oferte vor fi finanțate parțial prin returnarea licitației din vânzarea drepturilor de emisie.

Guvernul a eliminat deja o controversată ,,taxă pe soare" care a încetinit sectorul energiei regenerabile din Spania în acest deceniu, iar noua lege va impune de asemenea o cotă de energie electrică în proporție de 35% raportat la energia ecologică până în 2030.