Marea Britanie a anuntat, joi, ca a ratificat Acordul de la Paris, incheiat la nivel global pentru contracararea efectelor incalzirii globale, informeaza Reuters. Acordul a intrat in vigoare la 4 noiembrie dupa ce a fost ratificat de peste 55 de state raspunzatoare pentru mai mult de 55% din emisiile de gaze cu efect de sera, potrivit Agerpres.

''Marea Britanie ratifica istoricul Acord de la Paris pentru a contribui la accelerarea actiunii la nivel global in ceea ce priveste schimbarile climatice si pentru a ne indeplini angajamentul de a crea un viitor mai sigur si mai prosper pentru noi toti'', a declarat Nick Hurd, secretar de stat pentru Schimbarile climatice si Industrie. ''Vom folosi acest impuls pozitiv pentru a imbunatati sectorul emisiilor scazute de carbon, care valoreaza deja peste 46 de miliarde de lire, pe masura ce continuam sa asiguram energie sigura, accesibila si curata familiilor noastre si firmelor'', a completat oficialul potrivit sursei citate.

Uniunea Europeana a ratificat acordul in octombrie, insa statele membre individuale au nevoie de aprobarea parlamentara pentru ratificare in tarile lor.

La conferinta ONU asupra climei organizata la Marrakech, COP22, care se incheie la 18 noiembrie, participa reprezentanti din aproape 200 de tari. Principala tema a COP22 este de a specifica regulile de punere in aplicare a acordului de la Paris si obtinerea unui acord cu privire la data finalizarii acestor norme comune. O alta tema importanta pe agenda COP22 priveste realizarea unui bilant al angajamentelor voluntare asumate de catre tari pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si a contracara efectele incalzirii globale.

Acordul de la Paris prevede masuri pentru scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru a limita cresterea mediei temperaturilor globale la cel mult 2 grade Celsius fata de perioada preindustriala, si cu perspective de a opri aceasta crestere la 1,5 grade Celsius in raport cu aceeasi perioada.

Deocamdata, dintre marii poluatori, Rusia nu a ratificat inca acest acord.