Un eveniment mult anticipat, deschiderea Centrului Municipal de Colectare Iasi (CMCI) a avut loc ieri, in Stradela Gradinari nr. 26 din Iasi. De acum, iesenii vor putea aduce la centru deseurile din gospodariile proprii: hartie, carton, sticla, metal, deseuri din constructii, echipamente electrice si electronice vechi, baterii si acumulatori. Toate isi vor gasi drumul catre un flux optim de reciclare si reutilizare.

Centru de colectare de la Iasi Foto: ecotic

Centrul, co-finantat de Guvernul Norvegiei in cadrul Programului de Finantare Inovare Verde in Industria din Romania a fost dezvoltat de Organizatia ECOTIC, in parteneriat cu Primaria Iasi si Salubris SA. Centrul Municipal de Colectare Iasi si-a deschis ieri oficial portile. Inaugurarea marcheaza aparitia primului centru municipal universal de colectare a deseurilor provenite din gospodarii particulare din Romania, care va contribui activ la fluxul national de colectare a deseurilor.

La eveniment au participat, alaturi de locuitori ai Iasului, primarul municipiului, dl. Mihai Chirica, reprezentanti ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ai Consiliului Judetean Iasi, ai Garzii de Mediu, ai operatorului partener Salubris SA, precum si elevi de la Scoala Carmen Sylva din Iasi. Au fost de asemenea, prezenti reprezentanti ai Innovation Norway, agentie de dezvoltare din cadrul Guvernului Norvegiei. Au fost alaturi si beneficiarii Centrului Municipal de Colectare Iasi, care au predat la CMCI primele deseuri.

Lansarea fost urmata de o dezbatere la Camera de Comert a Municipiului Iasi, unde s-a discutat pe tema programelor de protectie a mediului inclusiv proiecte dedicate colectarii selective in Romania.

Inaugurarea Centrului de colectare municipal de la Iasi reprezinta atat o premiera pentru Romania, un exemplu de bune practici in domeniul mediului, dar si un semnal pentru alte municipalitati din tara privind responsabilitatile majore ce le revin in directia atingerii obiectivului principal al Directivei-cadru a deseurilor care prevede ca Europa sa devina o "societate a reciclarii", a declarat Valentin Negoita, Presedintele ECOTIC.

Inaugurarea centrului este insotita de o ampla campanie de informare si constientizare in urmatoarele luni. Pana la 31 martie, cetatenii care aduc la Centru un deseu reciclabil castiga premii instant si sunt inscrisi automat la o tombola cu 10 premii atractive.