​Intalnire online

Ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer: Programul "Casa Verde" va fi substantial imbunatatit si va deveni "Casa Verde PLUS", va include materiale sustenabile, tehnologii de iluminat eficient, acoperisuri verzi, sisteme de reducere a consumului de apa si energie

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 8 martie 2016, 12:35 Actualitate | Mediu

Cristiana Pasca- Palmer
Foto: Hotnews
Ce pasi a facut Bucurestiul pentru reducerea poluarii? Cand vor functiona statiile care masoara calitatea aerului in Capitala? Cate hectare de padure se defriseaza ilegal in Romania si ce masuri se iau pentru combaterea fenomenului? Cand va deveni Delta Vacaresti parc natural? Ce se intampla cu scandalul gropilor de gunoi si criza ambalajelor? Cand se va interzice vanarea pasarilor canatoare si cand va aparea lista raurilor pe care nu se pot construi microhidrocentrale? Ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, a discutat online cu citorii HotNews.ro.

 • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Nu adresati mai mult de doua intrebari
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana

Ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, va raspunde pana la finalul saptamanii intrebarilor postate de cititori pana la ora 14.00, cand s-a incheiat intalnirea online.

9775 vizualizari

 • Defrisarile (Marţi, 8 martie 2016, 13:00)

  blabl423 [anonim]

  Doamna ministru,

  Cu respect, cand veti face ceva concret pentru oprirea defrisarilor ? Cei de la Agent Green raporteaza zilnic (exemplu [2]) situatii dintre cele mai halucinante in care firme straine de tipul Holzindustrie Schweighofer, si mai nou chiar Ikea si universitatea Harvard [1], toaca incetul cu incetul padurile Romaniei , defriseaza la ras munti intregi, fac prapad in parcurile nationale precum Retezat si Piatra Craiului. Totul se face cu concursul Romsilva unde conducatorii sunt niste incompetenti corupti pana in maduva oaselor pe care dumneavoastra guvernul, presedintele Iohannis si toate guvernele anterioare ii sustineti. De ce nu ii schimbati, de ce nu puneti in fruntea Romsilva oameni competenti si care vin cu solutii concrete de rezolvare a situatiei , ca de exemplu Gabriel Paun de la Agent Green ? Chiar nu exista deloc vointa pentru a se rezolva situatia respectiva sau exista niste interese financiare care merg pana la nivelul politicienilor si guvernului ? (ma iertati daca intrebarea aceasta vrea doar sa sublinieze evidenta).

  Ultimul peisaj forestier intact din Europa a fost confirmat ca fiind distrus in totalitate acum 3 luni [3] , ne-au mai ramas 2 petice de paduri virgine. Cand veti face ceva ? Cand veti pune interesele dumneavoastra financiare meschine mai prejos de mostenirea pe care vrem sa o lasam generatiilor viitoare ? Vrem termene si solutii clare, nu vorbe goale asa cum au tot fost pana acum.


  Referinte:
  [1] http://www.huffingtonpost.com/entry/harvard-ikea-corruption-romania_us_56d86cbbe4b0000de4039509
  [2] https://www.facebook.com/agentgreen.ro/videos/1057672234291487/
  [3] https://www.agentgreen.ro/retezat-ultimul-peisaj-forestier-intact-din-europa-a-disparut/
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 11:36)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui blabl423

   Bună ziua! Incerc să răspund punctual întrebărilor dumneavoastră, fără să fac referire la insinuările referitoare la ”interesele financiare meschine” pe care susțineți că le-aș avea, si care sunt complet nefondate! Așadar, referitor la taierile ilegale: masurile concrete pe care MMAP le implementeaza in 2016, sunt urmatoarele: 1)
   Operaționalizarea Gărzilor Forestiere: s-a inceput procedura de lansare a concursului pentru circa 190 de posturi suplimentare la GF. Tot personalul GF, respectiv 617 persoane, va fi selectat/evaluat pe baza unor criterii riguroase, incluzand teste profesionale de specialitate, dar si teste de integritate etica si psihologica. 2) Prin restructurarea MMAP, infintez o Directie speciala in Minister, respectiv Direcția de Control Silvic și Cinegetic în cadrul Direcției Generale Păduri. Aceasta directie va fi entitatea de coordonare si control pentru toate cele 9 Garzi Forestiere regionale care au personalitate juridica separata, si care pana acum nu aveau o structura ierharhica de raportare. 3) Se lucreaza la dezvoltarea Radarului Pădurilor pentru a imbunatati transparența acestuia. Prin îmbunătățirea transparenței, noi înțelegem o dezvoltare a sistemului de exemplu prin asigurarea accesului la mai multe informații și anume, pe lângă confirmarea legalității transportului de lemn și cantitatea și specia care se transportă.
   Legat de Romsilva, am schimbat deja conducerea acestei institutii, si acest lucru este public de cel putin o luna. Ce as dori sa intelegeti este ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, nu ministrul Mediului numește directorul general al Romsliva. Acesta este selectat de Consiliul de Administrație în baza unor reguli foarte clare prevăzute de OUG 109/2011, ordonata de guvernanta corporatista. In acest moment, situatia este in felul urmator - la Romsilva, dupa demiterea fostului CA am numit un nou CA. Noul CA a declansat procedura de selectie pentru un nou Director General, care il va inlocui pe Adam Craciunescu.
 • Doamna Ministru se fura ca-n codru !!! (Marţi, 8 martie 2016, 13:12)

  andreesanu [utilizator]

  Daca doriti concret un caz de furt de lemn dintr-o propietate particulara facut prin grija Directiei Silvice Vrancea prefer sa va trimit o copie a dosarului depus la procuratura Focsani .
  Din iulie 2015 pina azi s-au luat 2 declaratii !!!.
  Atit de mult sunt interesati unii ca hotia sa mearga mai departe.
  Astept doar acordul dvs ca sa transmit dosarul.
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 11:37)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui andreesanu

   Multumesc. Va rog sa trimiteti pe adresa srp@mmediu.ro.
 • Scurt (Marţi, 8 martie 2016, 13:13)

  blabl423 [anonim]

  De ce nu il numiti pe Gabriel Paun de la Agent Green seful Romsilva? AG este pe departe cea mai implicata in protejarea padurilor si este evident ca problema numarul 1 este coruptia si incomptenta Romsilva. De ce nu adoptati aceasta solutie ?
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 11:42)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui blabl423

   Așa cum am explicat la o intrebare anterioara, nu este atributul ministrului Mediului să numească directorul general al Romsilva. Noul Consiliu de Administrație pe care l-am numit la Romsilva a lansat recent procedura de selecție. Orice persoană interesată, care îndeplinește criteriile legale, poate participa la acest concurs. Cu cât vom avea mai multe dosare depuse, cu atât competiția va fi mai intensă și va crește posibilitatea de a selecta cel mai bun candidat. Am incredere ca actualul Consiliu de Administratie are capacitatea sa identifice acel manager pe care ni-l dorim cu totii - un profesionist competent si integru, cu valori morale solide, si cu dragoste fata de padurile tarii.
 • Calitatea aerului in marile orase (Marţi, 8 martie 2016, 13:17)

  A_Radu [utilizator]

  Cum intentioneaza ministerul mediului sa imbunatateasca calitatea aerului in marile orase?

  Am vazut in Germania ca in jurul marelor orase exista intinderi mari de padure, poate echivalentul ca suprafata a-l oraselor . Acest lucru se simte in calitatea aerului.

  Cum intentionati sa stimulati plantarea de copaci , cel putin la marginea drumurilor sau ca delimitare a marilor suprafete agricole?

  Ati observat probabil din avion cum partea de sud a tarii arata aproape ca un desert ... nu vezi cranguri sau perdele forestiere pe suprafata a mii de hectare, terenurile fiind lasate in arsita soarelui si in bataia vanturilor ... calea sigura spre desertificare si erodarea solurilor
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 12:07)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui A_Radu

   Calitatea aerului este o temă pe care o discutăm intens cu primăriile din România și încercăm să le sprijinim cât mai mult cu putință.
   Știți prea bine că autoritatea de mediu este abilitată doar să evalueze și să identifice nivelul concentrațiilor diferiților compuși în aer. Dacă aceștia sunt depășiți, anunțăm automat primăria pentru a aplica măsuri care să ducă la diminuarea respectivului compus. Este de altfel un model care funcționează peste tot în Europa. Prin urmare, singurele în măsură să sprijine îmbunătățirea calității aerului din România sunt primăriile si autoritatile locale. De aceea, acestea elaborează conform legii planuri de îmbunătățire a calității aerului sau planuri de menținere a calității aerului, după caz. Aceste planuri trebuie să vină cu măsuri în funcție de specificul fiecărui oraș în parte. Cele mai folosite metode în țările europene sunt legate de înverzirea pe cât mai mult cu putință a transporturilor, cauza a peste 80% din poluarea urbană. Prin urmare, sunt promovate mijloace de transport în comun cu sistem electric, încurajează transportul cu bicicleta prin infrastructură modernă și funcțională, asigură spații verzi de cel puțin 26 de mp pe cap de locuitor, securizarea ecologică a lucrărilor din construcții etc. Perdelel forestiere intr-advear sunt o solutie. O luam in calcul si in Romania si exista si resurse financiare alocate pentru asta. Dificultatile provin din faptul ca terenurile pe care ar trebui plantate perdele forestiere in multe cazuri trebuiesc exproproriate din proprietate privata.
 • TAXA DE MEDIU (Marţi, 8 martie 2016, 13:20)

  Johanis [utilizator]

  Va scriu deoarece am vazut emisiunea la care a participat D-na Ministru al Mediului. Domnia sa, la intrebarea domnului Rares Bogdan legata de Timbrul de Mediu, s-a pronuntat pentru pastrarea acestei taxe deoarece aceasta reprezinta principala sursa de venit a ministerului si ca din aceasta se poate sustine programul Rabla. Pana aici totul corect. Dar doamna ministru ar trebui sa vada faptul ca aceasta taxa este una pe tranzactie, taxa care si-a pastrat caracterul discriminatoriu, o taxa care va aduce in continuare probleme Romaniei.
  Aceasta taxa este achitata NUMAI de pentru autovehiculele care se inmatriculeaza prima oara, ori care, desi inmatriculate, isi schimba proprietarul. In cel de-al doilea caz deja sunt alte probleme cauzate de faptul ca dreptul de proprietate nu se transcrie. Vor fi probleme mari pe viitor.
  Practic, pentru 95% din parcul auto, statul nu incaseaza nicio taxa de mediu desi masinile circula si polueaza. Discriminare fata de cele inmatriculate recent.
  Actualul Timbru de mediu incurajeaza inmatricularile autoturismelor vechi si poluante sau foarte noi.
  Tocmai pentru ca Ministerul are nevoie de venituri mai mari ar trebui sa regandeasca aceasta taxa si sa incaseze de la tot parcul auto. Trebuie gandit un sistem de plata anual, in functie de cilindree si clasa de poluare.
  Timbrul de mediu trebuie transformat intr-o taxa calculata exact precum impozitul, direct proportionala cu capacitatea motorului si norma de poluare. Astfel Bugetul va fi alimentat in fiecare an cu taxe modice de la tot parcul auto. Cetateanul nu va fi jupuit numai pentru ca si-a permis sa-si cumpere masina.
  Propunere taxa de mediu
  – 1 Leu /10 cm cubi pentru norma Euro 5
  – 1,5 lei /10 cm cubi pentru norma Euro 4
  – 2 lei /10 cm cubi pentru norma Euro 3
  – 2,5 /10 cm cubi pentru norma Euro 2
  O simpla simulare pentru o taxa anuala medie de 50 de euro, pentru un parc de peste 6 milioane de vehicule, ne arata ca in fiecare an fondul de mediu poate 300 de milioane de euro.
 • Se pot gândi în România și alte metode? (Marţi, 8 martie 2016, 13:34)

  asavreau [utilizator]

  Absorbția unor poluanți nu trebuie lăsată numai la puterea naturii.Sunt multe posibilități tehnologice ca să transformi răul în bine și cred-că asta trebuie făcut.Nimeni nu va menține curățenia și nimeni nu va face curățenie gratis.Se vede asta zi de zi.Dacă vrem să trăim civilizat,cu poluare minimă,pe lângă restricțiile legislative constând în amenzi și zile de muncă în folosul comunității(de ce nu se face?,trebuie investit și în tehnologii depoluante.Nu putem renunța la orașe și civilizația blamată(de unii)a acestora,dar tehnologic se pot vopsi clădirile ca să absoarbă poluanții.Dacă cheltuim milioane de euro pentru panseluțe și alte năzbâtii verzi,merită să cheltuim câte-va sute de mii de euro pentru cercetare și inițiativă în domeniul mediului.Se discuta de clădiri verzi și alții//zugrăvesc//clădirile ca să devină verzi.
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 12:14)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui asavreau

   Sunt de acord cu dumneavoastră. România are o șansă de dezvoltare reală câtă vreme ia în considerare impulsionarea tranziției spre o economie verde. Asta înseamnă și un management inteligent al orașelor, un concept care are la bază eficiența energetică a clădirilor și tehnologii nepoluante. Tocmai de aceea, impulsionarea tranzitiei spre economia verde in Romania este una din prioritatile pe care mi le-am stabilit pe perioada acestui mandat.
 • Tantari (Marţi, 8 martie 2016, 13:46)

  silmix [utilizator]

  Doamna ministru,

  In toata Europa s-au facut mii de asanari , nenumarate astfel de proiecte sunt si in restul lumii , toata cu scopul de a reduce populatia de tantari.

  Pe fondul a zeci de epidemii care au ca principal mijloc de transmitere a bolii tantarul , si aici putem sa adugam doar ultima care face ravagii in America de Sud , Zika , dumneavoastra sustineti aparitia unei MLASTINI infestate de tantari fix in mijlocul orasului.

  Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a solicitat primariei capitalei printre altele si :

  intensificarea măsurilor de desțânțărizare în zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor, etc. inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă), cât și în jurul spitalelor de boli infecțioase

  Dar acest lucru nu se poate face intr-o zona protejata deoarece este interzisa folosirea insecticidelor prin lege in aceste arealuri.

  Daca va fi descoperit un tantar purtator de cine stie ce boala in aceasta MLASTINA , o sa va asumati responsabilitatea pentru crearea unei bombe ecologice in mijlocul unui oras cu 2 milioane de locuitori?
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 13:01)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui silmix

   Daca va referiti la acumularea Văcărești, trebuie sa stiti ca pentru moment ea nu are statut de arie protejată. Din acest motiv zona respectiva nu este gestionata corespunzator. În momentul în care acumularea Văcărești o să devină zonă naturală protejată aceasta va fi administrată și automat ecologizată.
 • terase verzi la imobilele gen bloc (Marţi, 8 martie 2016, 13:56)

  un domn [utilizator]

  buna ziua

  ce prijin poate oferi Ministerul mediului asociatiilor de locatari care transforma terasele blocurilor in zone de verdeata ?
  1 suport financiar
  2 suport birocratic - avize aprobari facile
  asa s ar putea mari suprafata verde in toate zonele urbane
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 11:51)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui un domn

   Mulțumesc pentru întrebare! Din punctul meu de vedere, atât timp cât este posibil din punct de vedere tehnic, este o idee foarte bună, care ar duce la creșterea suprafeței de spațiu verde în localități. In plus, in multe tari europene deja se pune din ce in ce mai mult accentul pe gradini urbane. Fondul pentru Mediu este o sursa care ar putea sustine financiar astfel de proiecte, insa este nevoie de o discuție aplicată cu autoritățile locale în acest sens.
 • Status programe de salvare a Rosiei Montane (Marţi, 8 martie 2016, 14:04)

  Pavlov [utilizator]

  Stimata Doamna Ministru,
  Va rog sa includeti si acest subiect pe agenda de discutii, atat dumneavoastra cat si Ministrul Culturii ati propus deja actiunii de salvare a patrimoniului cultural din aceasta zona. Care sunt masurile selectate, cand se vor pune in practica si cum va asigurati ca vor fi puse in aplicare?
  Multumesc
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 12:00)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pavlov

   Dupa cum probabil stiti, la nivelul Guvernului am constituit TASK FORCE Rosia Montana, in coordonarea Ministerului Mediului si a Ministerului Culturii pentru a sustine dezvoltarea unui proiect pilot de dezvoltare durabila la nivel local utilizand patrimoniu natural si cultural ca resursa de dezvoltare economica locala. Prima intalnire a TFRM a avut loc pe 16 feburarie reunind autoritatile dar si reprezentanti ai comunitatii locale si ONG-uri. In prezent sunt colectate și analizate propunerile venite de la toti participantii, urmând a fi discutate în cadrul intâlnirii viitoare, programată pe 22 martie.
 • defrisari ilegale (Marţi, 8 martie 2016, 14:13)

  Ada-MariaIchim [anonim]

  In zona Campulung Muscel, locuitorii spun că nu există loc de unde să poată achiziționa lemne de foc în mod legal. Ar fi existat trei fabrici de mobilă care au fost desființate.Drept care, în acea zonă în care 90% din populația rurală se încălzește cu lemne, nu există sursă legală de lemn de foc. În schimb se fură ZILNIC căruțe întregi. Cei care fură sunt romii care nu au altă sursă de venit, nu au alt mod de supraviețuire.

  Cred că această problemă este generalizată și sistemică. În afară de hoții mari, avem hoții mici, care fură cu căruța pentru că nu au alt mod de supraviețuire. Nici cei care cumpără lemnul de foc nu și l-ar putea permite la un preț cu taxă, cu impozite, cu transport etc.

  Cum vă propuneți să atacți această combinație de problemă de mediu cu problemă socială?
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 12:18)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ada-MariaIchim

   În mod normal, ocoalele silvice și operatorii economici cu activitate de exploatare forestieră oferă lemn de foc populației locale. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, vă rugăm să solicitați Primăriei să ceară ocoalelor silvice din zonă să asigure lemnul de foc. Problema socială trebuie abordată cu prioritate de autoritatea locală care, dacă este interesată în mod real de această problemă, poate preciza necesarul de lemn de foc și poate purta discuții cu ocoalele silvice și operatorii economici să asigure cu prioritate lemnul de foc pentru localnici.
 • Proiectele Ministerului Energiei (Marţi, 8 martie 2016, 14:15)

  Alexandru M [utilizator]

  Care este pozitia Ministerului Mediului fata de proiectele Ministerului Energiei care ignora obligatiile de mediu ale Romaniei, reglementate prin Directive Europene, Acordul de Parteneriat si prin Acordul de la Paris?

  Ma refer la doua subiecte:
  1. Strategia Energetica a Romaniei, ale carei obiective, principii de actiune si scenarii de dezvoltare (disponibile aici - http://energie.gov.ro/wp-content/uploads/2016/02/Consultare-publica_ONGuri_3-februarie-2016.pdf) ignora Strategia CRESC elaborata de MMAP cu doua luni inainte - http://energie.gov.ro/wp-content/uploads/2016/02/Consultare-publica_ONGuri_3-februarie-2016.pdf, punand obligatiile de mediu in plan secundar si intentionand sa faca din Romania un exportator de electricitate, ignorand poluarea astfel produsa.

  2. Noua termocentrala de 600MW pe carbune de la Rovinari (http://impactingorj.com/economic/investitorii-chinezi-asteptati.html), desi Romania produce mai multa electricitate decat poate consuma, iar state precum UK renunta la carbune complet pana in 2025, in timp ce OECD, BERD si multe institutii financiare private nu mai finanteaza proiectele termocentralelor pe carbune.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:35)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru M

   Voi solicita direcțiilor tehnice din Minister să analizeze aspectele semnalate de dumneavoastră și să îmi înainteze o propunere. Vă mulțumesc!
 • Taierile ilegale de păduri (Marţi, 8 martie 2016, 14:35)

  FAP [utilizator]

  In sectorul silvic privat din Romania sunt 600 mii ha păduri particulare care nu sunt administrate și păzite întrucât Guvernul nu a respectat și aplicat Codul Silvic, prin acordarea de subvenții proprietarilor de păduri pentru administrarea și paza pădurilor lor.
  Din cele 600 mii ha păduri particulare nepăzite, 400 mii ha păduri au fost tăiate ilegal. Volumul de masă lemnoasă sustras în urma tăierii ilegale a celor 400 mii ha păduri este de 120 milioane mc.
  Întrucât sunt în pericol de a fi tăiate ilegal încă 200 mii ha păduri din sectorul privat, se solicită să se prezinte dacă, în prezent, este respectat și aplicat Codul Silvic, prin acordarea de subvenții proprietarilor de păduri pentru administrarea și paza pădurilor lor.

  Prin tăierile ilegale a 400 mii ha păduri particulare de către grupuri de interese s-au adus prejudicii României, pădurii și proprietarilor de păduri estimate la 36 miliarde Euro.
  Având în vedere că fenomenul de tăieri ilegale în sectorul privat continuă, ce măsuri s-au luat pentru identificarea acestor grupuri de interese?
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 12:20)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui FAP

   Suntem conștienți de faptul că acordarea subvențiilor pentru paza pădurilor aflate în proprietate privată pentru suprafețe mai mici de 30 de hectare constituie o problemă majoră. MMAP a depus o informare la Guvern în acest sens și se așteaptă identificarea de resurse financiare pentru soluționarea acestei probleme.
 • toaletare (Marţi, 8 martie 2016, 14:38)

  costeldan [utilizator]

  Cand veti opri "toaletarea" din marile orase ?
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 12:22)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui costeldan

   Lucrările de toaletare și igienizare a arborilor sunt necesare de foarte multe ori pentru regenerarea vegetatiei. Bineînțeles, atunci când se produce un abuz, lucrul acesta trebuie sancționat ferm. Autoritățile locale au obligația să obțină toate avizele de mediu prevăzute de lege pentru o astfel de activitate și, cel mai important, să se abțină de la reducerea suprafeței de spațiu verde. Dacă aveți în vedere o situație punctuală, vă rog să ne trimiteți detaliile, iar Garda de Mediu va verifica aspectele semnalate de dumneavoastră.
 • proiecte (Marţi, 8 martie 2016, 14:48)

  Nuzic [utilizator]

  1. de ce incurajati constructia de microhidrocentrale, cand acestea distrug raurile de munte iar Romania are suficienta energie electrica? Energie verde prin sacrificarea naturii?
  2. da, intreb aca si ceilalti - cand si cum intetntionati sa opriti furtul din padurile Romaniei?
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:37)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nuzic

   Ministerul Mediului nu încurajează construcţia de microhidroecentrale. Aşa cum probabil se cunoaşte dezvoltarea foarte rapidă a microhidrocentralelor a fost determinată şi încurajată de prevederile politicii euorpene legată de schimbările climatice şi promovarea energiei regenerabile prin care s-au acordat stimulente sub formă de „certificate verzi” celor care produc energie în centrale hidroelectrice mai mici de 10 Mw.
   Am dispus derularea unui control pentru a verifica felul in care a fost autorizata constructia de MHC si daca avizele respecta prevederile legale.
 • Radarul padurilor (Marţi, 8 martie 2016, 14:56)

  termopan [utilizator]

  Buna ziua,

  Intrebarea 1:

  As vrea sa stiu cand ne putem baza pe Radarul padurilor?

  Am citit zeci de relatari ca nu se intampla nimic dupa sesizarea unui transport ilegal de lemn. Ba chiar un ong-ist a fost amendat de un agent de politie pentru ca a sesizat un transport ilegal. Mi se pare ridicol sa existe oameni platit acolo care nu fac absolut nimic.

  Il desfiintam sau il facem sa mearga?

  Intrebarea 2:

  Am inteles de la domnul primar Sava ca a fost semnat un protocol cu Ministerul Mediului pentru alocarea a 10 mil EUR pentru 120km de piste de biciclete in Bucuresti. Cand estimati ca vor incepe lucrarile de amenajare?

  Multumesc.
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 12:31)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui termopan

   Dum cum am precizat si la o intrebare anterioara, Radarul Pădurilor funcționează si si-a dovedit deja utilitatea. Datele noastre pe primele trei trimestre ale anului 2015 indica urmatoarele: s-au confiscat 140.000 mc de material lemnos, s-au aplicat sancțiuni de aproape 19 milioane de lei. Vă mai pot spune că, de la punerea sa în funcțiune (09.10.2014) și până în prezent, au fost înregistrate peste 25.000 de apeluri la 112 care raportau transporturi suspecte de masă lemnoasă. Dintre acestea, circa 4.500 s-au dovedit a fi transporturi ilegale. Cu toate acestea, consider ca programul poate si trebuie sa fie mult imbunatatit. De aceea, lucram acum la Ministerul Mediului pentru dezvoltarea programului Radarul padurilor, cu accent special pe cresterea transparenței. Astfel, fiecare cetățean care va sesiza un transport potențial ilegal va fi informat cu privire la felul în care a fost soluționată acea sesizare, lucru care nu se intampla in prezent.

   Referitor la a doua întrebare, într-adevăr, MMAP a pus la dispoziția Primăriei Generale 10 milioane de euro pentru construcția de piste de biciclete în București. Intenționez să mă întâlnesc cu primarul general al Capitalei cat de curand deoarece și eu doresc să aflu când vor începe aceste lucrări și cum va arăta proiectul.
 • Exemplul altor tari (Marţi, 8 martie 2016, 14:59)

  bigbrother [utilizator]

  Buna ziua,

  Intrebarile mele sunt legate de intentiile guvernului de a pune in practica anumite solutii aplicate deja cu succes de alte tari.

  1. Vom vedea vreodata implementate astfel de solutii (cateva sunt indicate mai jos, lista este mult mai mare) si in Romania, exista un plan pentru asa ceva?

  -acoperisuri verzi pe institutiile publice si chiar pe blocuri, avantajele sunt foarte multe (sursa: http://www.inhabitat.ro/acoperisul-verde-un-acoperis-pentru-toate-anotimpurile/) si/sau panouri solare
  - programe guvernamentale de stimulare a parcului auto electric, incepand cu transportul in comun.
  - orase inteligente care folosesc senzori pentru trafic, LED-uri pentru iluminat public, cladiri certificate LEED etc
  - circulatie auto in orase in functie de nr masinii (vechiul sistem cu sot/fara sot) aplicabil deja in Paris spre exemplu

  In Suedia se recicleaza in proportie de 99% deseurile produse, ba mai mult se importa deseuri care sunt folosite pentru a genera energie electrica. In Beijing se pot plati calatoriile cu metroul daca se recicleaza sticle de plastic.

  2. Cum vede Guvernul Romaniei problema deseurilor si problema reciclarii si ce solutii sunt luate in calcul pentru a rezolva aceste probleme?

  Multumesc
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 13:34)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui bigbrother

   Solutiile mentionate sunt luate deja in calcul in cadrul programelor de finantare a Fondului pentru Mediu. Astfel programul “Casa Verde” va fi substantial imbunatatit si va deveni "Casa Verde PLUS" astfel incat sa includa pe langa sursele de energie regenerabila si materiale sustenabile, tehnologii de iluminat eficient, acoperisuri verzi, sisteme de reducere a consumului de apa si energie.

   In ceea ce priveste solutiile de gestionare durabila a deseurilor, lucram la simplificarea și imbunătățirea legislației actuale. De asemenea, masurile prioritare ale ministerului in ceea ce priveste economia circulara includ măsuri de prevenție și reducere a generării de deșeuri, sisteme viabile de garanție returnare, dezvoltarea unor rețele de reparare și reutilizare; programe pilot de colectare la sursa si tratare a deseurilor biodegradabile pentru conversia in biogaz sau compost, o campanie nationala de educare și conștientizare cu focus pe prevenție, reutilizare, consum responsabil, reciclare si un stil de viata fara risipa. De asemenea, analizam oportunitatea elaborarii unor măsuri naționale de ecodesign și proiectare sustenabilă. Focusul nostru este pe nivelurile superioare din ierarhia deseurilor.
 • Fondurile Europene pentru mediu (Marţi, 8 martie 2016, 15:09)

  Alexandru M [utilizator]

  Care este strategia MMAP pentru o mai buna folosire a fondurilor UE in scopul reducerii impactului schimbarilor climatice? 20% din aceste fonduri ar trebui sa urmareasca acest obiectiv, insa nu exista politici aditionale sau complementare ale Guvernului in acest scop. Programele Operationala au un impact scazut in acest domeniu, concentrandu-se pe rezultate economice sau pe finantarea unor domenii-problema cu bani europeni, fara a lua in calcul cea mai sustenabila solutie - http://bankwatch.org/enfants-terribles (in romana aici http://faracarbune.ro/?p=1149)
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:37)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru M

   ă mulțumim pentru interesul manifestat față de domeniul schimbărilor climatice, cu precădere față de utilizarea fondurilor europene în scopul reducerii impactului schimbărilor climatice.
   Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a dezvoltat împreună cu consultanții Băncii Mondiale, în cadrul proiectului ”Operaționalizarea strategiei naționale privind schimbările climatice și dezvoltarea componentei climatice a Programelor Operaționale 2014-2020”, Strategia națională privind schimbările climatice și creșterea economică cu emisii reduse de carbon (CRESC), care va fi pusă în aplicare prin Planul național de acțiune 2016-2020 privind schimbările climatice (PNASC).
   Vă informăm că este prima strategie în domeniul schimbărilor climatice, la nivel național, care tratează componentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de adaptare la efectele schimbărilor climatice și care se îmbină în mod armonios cu conceptul de creștere economică cu emisii reduse de carbon. Planul de acțiune include măsuri, termene, responsabilităţi specifice pentru fiecare sector şi instituţie, dar şi criterii şi indicatori de evaluare a modului în care au fost îndeplinite obiectivele urmărite.
   De asemenea, Planul de acțiune prevede sursele de finanțare pentru acțiunile vizate, punând un accent deosebit pe fondurile europene structurale și de investiții și pe Programele Operaționale 2014-2020. În acest fel, prin PNASC se încurajează accesarea fondurilor europene, documentul strategic inițiat de MMAP contribuind astfel la îndeplinirea obiectivului de utilizare a banilor europeni în proiecte de mediu.
 • interzicere exploatare forestiera (Marţi, 8 martie 2016, 15:36)

  mfdunhill [utilizator]

  buna ziua,

  din multitudinea de intrebari puse aici si evident din reactia populatiei vis a vis de defrisarile actuale nu considerati ca pentru viitorul fondului forestier ar fi recomandat/util interzicerea exploatarilor forestiere pentru o perioada de cel putin 10 ani? Inteleg lobby-ul mare pe care il au producatorii de mobila dar sunt sigur ca ar fi o decizie aprobata de marea majoritate a oamenilor din aceasta tara.

  multumesc
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 12:43)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui mfdunhill

   Specialiștii consideră - și au date în acest sens - că pădurile României pot fi gospodărite durabil astfel încât să asigure serviciile de mediu și sociale, dar și resurse pentru economie. Contrar perceptiei, in prezent nu se exploatează peste capacitatea de producție a pădurilor. Problema majoră este că tăierile ilegale afectează sănătatea și structura pădurilor în multe zone. De asemenea, trebuie să fim conștienți că interzicerea exploatărilor forestiere pe 10 ani ar avea impact major asupra industriei lemnului din țara noastră și a operatorilor economici. Mă refer la fabricile de mobilă și operatorii economici cu capital românesc care ar pierde tot ce au construit în ultimii 20 de ani. Pe de alta parte, statul ar pierde contribuția lor la economia națională. Grija nu este în niciun caz pentru firmele cu capital străin care pot importa și deja importă cu ușurință material lemnos din Ucraina sau alte țări pentru fabricile pe care le dețin în țara noastră. Având în vedere cele de mai sus, decizia de interzicere a exploatărilor în pădurile României trebuie făcută doar pe baza unei analize complexe. Întrucât ne-am propus ca în următoarele luni să elaborăm un plan strategic pentru pădurile țării, acest subiect va fi dezbătut în procesul de elaborare a planului respectiv, proces la care va fi invitat și publicul.
 • Sensorii de poluare functioneaza in Bucuresti? (Marţi, 8 martie 2016, 15:40)

  zzztop [utilizator]

  In toata Uniunea Europeana se monitorizeaza poluarea prin senzori. Si in Romanie sunt niste senzori dar cine raspunde pentru faptul ca acestia mai ales in Bucuresti sunt mai mult opriti, stricati sau nu masoara toate Volatile Organic Compounds care sunt prezente datorita traficului?

  Cand am verificat pe harta Europei in Bucuresti mai degraba se masoara temperatura in loc de substantele daunatoare care afecteaza oamenii.
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 13:05)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui zzztop

   Peste tot în țară, în marile aglomerări urbane, sunt instalate stații de trafic, care monitorizează continuu perimetrele respective. Aceste stații de trafic monitorizează inclusiv compușii organici volatili. Singurul astfel de compus care, conform legii, are o limită anuală este benzenul, pentru care această limită nu a fost depășită niciodată. Retehnologizarea acestor stații este inclusă în pachetul de modernizare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, care se va derula în 2016. Bugetul alocat pentru acest proiect este de 35 milioane RON la nivel national, din care 3 milioane pentru Bucuresti.
 • Trasnportul public in Bucuresti (Marţi, 8 martie 2016, 15:45)

  zzztop [utilizator]

  Pe cand o taxa de poluare pentru masinile din Bucuresti care mereu au doar soferul inauntru dar formeaza cozi interminabile in orice intersectie? Si din banii obtinuti cumparat tramvaie, trolebuze, realizat linii de tramvai rapid, mmetrou.

  Bucurestenii nu or sa invete sa foloseasca transportul public daca nu trebuie sa plateasca umblatul singur in masina.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:38)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui zzztop

   Mulțumesc pentru sugestie!
 • Blocaj la Administratia Fondului pentru Mediu (Marţi, 8 martie 2016, 15:52)

  DumitruConstantin [utilizator]

  Buna ziua,
  Cum se poate rezolva blocajul pe proiectele de apa si canalizare de la Administratia Fondului pentru Mediu unde este presedinte domnul Dorel Tudor (formatiunea politica ALDE) .
  De la demisia guvernului Ponta, foarte multe proiecte sunt blocate fara sens si nimeni nu poate da un raspuns cu privire la deblocarea acestora. Ca exemplu proiectul de investitie " Extindere si modernizare retele de apa si canalizare aferente sistemelor centralizate de apa si canalizare existente, comuna Vlad Tepes, judetul Calarasi" este blocat din data de 28.08.2015 si pana astazi 08.03.2016 nu s-a luat vreo decizie in derularea normala a lui.
  In urma mai multor adrese si notificari problema continua sa treneze.
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 13:55)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui DumitruConstantin

   Conform datelor de la Administrația Fondului pentru Mediu, în cazul pe care îl menționați, beneficiarul nu a respectat legislația privind înregistrarea facturilor în contabilitate și gestiune. Legat de restul proiectelor de apă și canal, pot să vă spun că în primele două luni ale acestui an au fost deblocate plăți pentru această categorie de finanțare, în valoare de 14.580.714 lei.
 • Taiere abuziva a arborilor (Marţi, 8 martie 2016, 16:19)

  adrian88000 [utilizator]

  In paduri se taie dupa cum il duce caoul ( sau ticalosia ) pe fiecare. Nu exista un sistem silvic de taiere? Nu exista padurari care sa marcheze arborii , batrani, bolnavu, uscati, ce trebuiesc taiati ?
  In orase primariile taie copacii de-a valma. Nu tin seama daca sunt sanatosi sau scorburosi. Nu ar trebui sa se faca in prealabil o radiografie ,( exista aparatul !) care sa vada daca copacul batran are o imensa scorbura ascunsa si este un pericol de prabusire ? Se taie copacul daca un cetatean nevrotic este deranjat de ciripitul pasarerelor dimineata. E suficient sa faca o cerere la primarie!!
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 12:48)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian88000

   Există principii și legi clare pentru exploatarea pădurilor, respectiv pentru tăierea oricărui arbore din pădurile României. În cazul în care acestea nu se respectă există sancțiuni pe care trebuie să le aplice Garda Forestieră, Poliția, Jandarmeria. Știm că există disfuncționalități, echipa noastră lucrează la îmbunătățirea sistemului de control așa cum am prezentat mai sus.
   In ceea ce priveste, partea a doua a intrebarii Dvs, acest lucru este de competenta primariei.
 • sa stiti ca exact de aceea (Marţi, 8 martie 2016, 17:10)

  ..13 [utilizator]

  sta Bucuresti-ul.


  cred ca primul lucru care trebui atacat este CA NU EXISTA RIGOLE, CA TOATE TROTOARELE SUNT valurite si atunci cand ploua nu poti sa faci doi pasi fara sa nu vezi balti...

  Pana la parcuri cred ca avem asa de multe lucruri de indreptat care ne aduc atingerii in viata de zi cu zi...

  Se construieste neincetat in Bucuresti si masinile intra murdare pe carosabil si apoi mizeria aceea se risipa in aer si noi cu totii o inhalam. Pana la parcuri este nevoie de o corecta adminsitrare a santierelor cum este peste tot in Europa - nu iese o masina pe carosabil pana nu este curatata de mizertia pe care o colecteaza de pe santier.

  mai este mult pana departe - ifosae de acestea de activism pe mine ma plictisesc ingrozitor!
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 13:22)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui ..13

   În mod normal, Primăria Capitalei trebuie să vină cu soluții prompte în acest sens. Confom legii, aceasta este obligată să elaboreze un Plan de Măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului din București, plan care trebuie să cuprindă exact tipuri de măsuri la care și dumneavoastră faceți referire. Dincolo de măsurile Primăriei și agenții economici trebuie să-și respecte autorizațiile de mediu pentru lucrările pe care le derulează.
   Imaginați-vă cum ar fi ca toate șantierele din marile orașe să respecte autorizația de mediu și să-și înconjoare perimetrul cu perdele umede, să aiba instalate obligatoriu spălător de anvelope la ieșirea din amenajarea de șantier sau să utilizeze plase pentru acoperirea încărcăturii care iese sau intră în șantier. Anul trecut Garda Națională de Mediu a derulat controale tematice la șantierele din marile aglomerări urbane. Au fost constatate multe încălcări ale cerințelor impuse prin autorizația de mediu, care s-au concretizat cu amenzi.
 • Defrisari (Marţi, 8 martie 2016, 17:27)

  razvan73 [utilizator]

  == La amploarea pe care a capatat-o fenomenul in Romania, cu defrisari continue si agresiuni masive asupra mediuluii de 25 de ani incoace si considerand importanta strategica pe care o au padurile in contextul climatic actual, nu credeti ca ar fi binevenita o perioada de PAUZA, in care sa permitem un respiro, o perioada de revenire -- de exemplu -- Interzicerea totala a defrisarilor pe o perioada de 10 ani?

  Sunt sigur ca vom supravietui economic, se pot gasi alternative, alte state mai putin dezvoltate au facut-o -- viitorul nu se construieste vanzand materie prima!
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 12:52)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui razvan73

   Am raspuns in parte deja prin interventia la intrebari anterioare. In completare, defrișările la care vă referiți, mai precis tăierile rase ilegale, au scăzut în suprafață în ultimii ani ca urmare a măsurilor luate. Conform legii, tăierile rase sunt foarte bine reglementate: în cazul în care sunt permise în mod legal, acestea sunt posibile pe maximum 3 hectare și trebuie urmate obligatorie de împăduriri. Din păcate, de multe ori suntem sesizați cu privire la “defrișări” care sunt în realitate tăieri realizate conform legilor și necesare pentru a asigura supraviețuirea noii generații de pădure care s-a instalat în mod natural în locul celeia ce a ajuns la vârsta exploatabilității.
 • buna ziua, (Marţi, 8 martie 2016, 17:35)

  nahir [utilizator]

  cu cati ani de inchisoare ar trebui pedepsiti, cu executare, criminalii care practic au defrisat toti copacii din zona cimitirelor Belu Evreiesc si Belu Evanghelic, pe motiv de toaletare arboricola? au dat, practic, o gaura imensa in plamanul si asa subdezvoltat, al Bucurestiului.
  exista in codul civil sau penal astfel de pedepse?
  se aplica, ca nu prea am auzit?
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:39)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui nahir

   Sigur că există prevederi legale care sancționează legislația de mediu.
 • Padurile sub lupa (Marţi, 8 martie 2016, 17:54)

  AlinCiulă1 [anonim]

  La Multi Ani de 8 Martie, doamna ministru.
  Inteleg ca in 2016 verificati si puneti sub protectie cf. legii 3397/2012 padurile virgine care au rezultat dupa studiul Pin Matra (Biris, Veen) din 2005. Din constatarile de pe teren, se observa ca padurile neatinse de exploatari (deci inca virgine sau cvasivirgine) acopera (in unele cazuri) suprafete mai mari decat arata poligoanele rezultate in urma studiului. Intrebarea este ce se intampla cu aceste paduri neatinse pana acum, neacoperite de studiu? Vor ajunge ele la abatoarele de lemn !? Unele au fost deja cuprinse in amenajamente si sunt prevazute sa se exploateze... Situatia in tara e dramatica, atat in cazul RNP cat si a ocoalelor private. Mai ales in cazul ocoalelor private, care vor sa maximizeze urgent profitul, nu cred ca-i intereseaza vreun amenajament sa-l respecte! Va trimit imagini ce arata frenezia cu care Ocolul Silvic Privat Bautar taie in Valea Bistrei, in arie protejata Natura 2000 (situatia e similara si la unele ocoalele de stat): https://www.google.com/maps/@45.42433,22.6377758,3628m/data=!3m1!1e3
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 13:14)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui AlinCiulă1

   Pentru a proteja pădurile din afara rețelei PINMATRA, este în revizuire ordinul la care vă referiți (OM3397/2012). Vă rugăm să ne trimiteți la adresa srp@mmediu.ro informări punctuale dacă aveți cunoștințe de asemenea păduri pentru a ne ajuta să le identificăm și să le protejăm înainte de a fi prea târziu. In plus, cum poate stiti, am demarat procedura de includere in patrimoniul universal UNESCO a fagetelor virgine din Romania, si acest lucru este in prezent in analiza UNESCO.
 • Spatiile verzi si copacii din Bucuresti (Marţi, 8 martie 2016, 18:43)

  gradu [utilizator]

  Stimata doamna ministru,

  Bucurestiul a pierdut in ultimii 26 de ani zeci, poate sute de hectare de spatii verzi/paduri si sute, daca nu mii, de copaci (atat in oras, cat si in imprejurimi). Primarii au facut ce au vrut, ca pe propriile mosii, in fiecare sector. A aparut "moda" toaletarii copacilor, indiferent de anotimp, de cate ori vor ei - asta insemnand aproape lunar (desi, in practica, in cele doua parcuri langa care locuiesc eu vad aproape saptamanal indivizi cu drujbe, care mai „toaleteaza” un pic...). In fapt, are loc distrugerea sistematica a arborilor, unii vechi de peste 50-100 de ani. Iar cand nu sunt taiati, sunt betonati la radacina (asa cum se intampla in sectorul 3) si urmeaza uscarea, iar apoi taierea.

  1. Exista vreo posibilitate ca dumneavoastra/institutia pe care o conduceti sa interzica acestora sa mai betoneze spatiile verzi, indiferent ca caracter au aceste spatii, sa "retrocedeze", sa dea autorizatii de constructii sau sa le transforme in parcari? Includ aici si copacii, pentru ca justificarea permanenta a taierii/ciuntirii lor e ca „locatarii au cerut taieri/toaletari”, ca si cum locatarii ar fi cei care stabilesc ce, cat si cand se taie in orasul asta. Ca n-or fi toti silvicultori...

  2. Daca nu, puteti modifica legislatia in acest sens, iar cei care se mai ating de spatiile verzi si de copaci sa poata fi pedepsiti, astfel incat sa se gandeasca de doua ori inainte de a o mai face?

  Va multumesc si va doresc putere de munca. :)
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:39)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui gradu

   Mulțumesc pentru urări! Prin instituțiile noastre la nivel de județ, Garda de Mediu și Agenția de Mediu, avem atribuția de a ne asigura că legislația de mediu este respectată. Dacă aveți reclamații punctuale, vă rog să le transmiteți la adresa srp@mmediu.ro
 • evaluarea eficientei administratiei (Marţi, 8 martie 2016, 18:49)

  Dedalus [utilizator]

  Un ministru isi atinge obiectivele prin administratia din subordine, astfel ca este absolut esential ca functionarii sa fie eficienti. Administratia are regulile ei.

  Intrebarile mele vizeaza evaluarea acestor functionari, pentru a vedea in ce masura sunt realiste obiectivele Dvs, ca ministru. Veti fi de accord ca nu puteti lucra singura.

  Astfel:

  1) Aveti o cuantificare a activitatii functionarilor din minister, in sensul de a vedea daca este nevoie de atat de multi functionari?

  2) Aveti o situatie a timpului utilizat per sarcina executata de personalul minister si respectiv din unitatile in subordine, adica statistica timpului trecut intre primirea unei solicitari si eliberarea unui raspuns?
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:40)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dedalus

   La nivelul MMAP se întocmește anual raportul de activitate pentru anul anterior. De asemenea, la solicitarea conducătorului instituției se pot întocmi rapoarte de activitate pentru diferite perioade/activități. Raportul de activitate este întocmit la nivelul fiecărui compartiment de specilaitate, find evidențiate toate activitățile desfășurate de angajați, în raport cu atribuțiile stabilite în fișele de post.

   Toate documentele adresate MMAP sunt înregistrate în registrul de intrare-ieșire, cu evidențierea datei și orei, existând în orice moment posiblitatea urmăririi stadiului în care se află documentul primit.
 • protecţia pădurilor (Marţi, 8 martie 2016, 20:03)

  Mos Andrei [utilizator]

  Intrucât în multe situaţii lucrătorii silvici sunt mană în mană cu tăietorii de lemn, ce metode aveţi pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri?
  Inspectorii silvici (Garda Forestieră) par să fie depăşiţi de situaţie în acest moment.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:41)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mos Andrei

   În prezent, se iau măsuri pentru întârirea capacității Gărzilor Forestiere. Se vor angaja peste 150 de persoane și se va elabora un sistem de evaluare profesională care să asigure menținerea unui personal profesionist și eficient.
 • Parcul Natural Vacaresti (Marţi, 8 martie 2016, 20:23)

  d_barbulescu2003 [utilizator]

  Buna ziua!

  Ministerul Mediului si-a asumat public un timing pentru finalizarea HG ului care infiinteaza Parcul Natural Vacaresti, respectiv sfarsitul lunii Martie. As dori sa intreb daca puteti confirma acest termen. Este foarte important pentru noi si pentru publicul larg acest lucru. De finalizarea acestei proceduri depind multe lucuri pentru Vacaresti. In primul rand finalizarea unei campanii lungi de 4 ani. 2, mai multa responsabilitate din partea institutiilor statului fata de paza si protectia zonei, 3. pornirea proiectelor pentru recostructia naturala a zonei, realizarea unei infrastructuri de vizitare. Deci, reiau intrebarea, va respecta Mnisterul Mediului termenul de 30 de zile pana la finalizarea HG ului oferit pe data de 23 februarie?. Multumesc! Dan Barbulescu.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:42)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui d_barbulescu2003

   Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor depune eforturi susţinute pentru a respecta termenele anunţate pentru finalizarea Hotărârii de Guvern privind declararea zonei naturale Lacul Văcărești ca parc natural și instituirea regimului de arie naturală protejată. Prezentul act normativ depinde însă de avizul obţinut de la alte opt ministere. Întrucât circuitul de avizare include alte instituţii publice, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va respecta termenul anunţat, sub rezerva primirii în timp util a avizelor din partea celorlalte ministere.
 • Acces vehicule (Marţi, 8 martie 2016, 20:57)

  AlinCiulă1 [anonim]

  In ultima vreme natura tarii a devenit poligonul de incercare si distractie pentru amatorii de vehicule motorizate in mijlocul naturii, de pe tot cuprinsul Europei. Cum veti gestiona accesul vehiculelor in arii protejate (unde desi legea nu permite accesul, deocamdata motorizatii zburda in voie) pentru a elimina aceasta amenintare la adresa mediului?
 • Administrarea ariilor protejate (Marţi, 8 martie 2016, 21:02)

  AlinCiulă1 [anonim]

  Romania este singura tara europeana in care nu se aloca deloc fonduri pentru administrarea ariilor protejate cele mai reprezentative, acestea fiind pasate spre administrare unor operatori ce exploateaza resurse, chiar in mijlocul zonelor ce ar trebui conservate. Vi se pare normala aceasta situatie, ca RNP, ocoale private, consilii locale sau alte grupuri de interese sa aiba in gestiune zonele cele mai reprezentative ale Romaniei, din punct de vedere al naturii? Ce veti face pentru a schimba lucrurile?
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:44)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui AlinCiulă1

   În cazurile în care în ariile naturale protejate se folosesc mijloace motorizate contrar dispoziţiilor legii, avem la dispoziţie personalul cu atribuţii de inspecţie şi control din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. Pe această cale, vreau să rog cetăţenii care cunosc cazuri de folosire a mijloacelor motorizate în arii naturale protejate, să informeze Ministerul Mediului pentru a sesiza comisarii Gărzii de Mediu.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:44)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui AlinCiulă1

   Printre priorităţile strategice ale Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor în anul 2016, se numără înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), instituţie care va asigura un sistem unitar şi integrat de gestionare a ariilor naturale protejate. Propunerea de lege privind înfiinţarea ANANP a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, iar în prezent este înregistrată la Camera Deputaţilor pentru dezbatere. La nivelul MMAP a fost înfiinţat un grup de lucru, care participă alături de Minister la procesul de consultare cu parlamentarii.
 • 2 intrebari (Marţi, 8 martie 2016, 21:05)

  boogiewoogie [utilizator]

  1. site-ul http://calitateaer.ro/ este nefunctional de ani de zile.

  Puteti verifica si trage pe cineva la raspundere?
  Altfel, nimeni nu va misca nimic si se va perpetua impresia ca oricum nu se leaga nimeni de tine.

  2. Poluare si mizerie (deseuri):

  Cum incercati sa le reduceti (masuri sau exemple concrete) in anul 2016?
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:45)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui boogiewoogie

   Website-ul www.calitateaer.ro, ce are ca scop facilitarea informării publicului cu privire la datele de calitate a aerului furnizate de către stațiile de monitorizare a calității aerului de pe toată suprafaţa României, care compun Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), a fost realizat după instalarea, la nivelul fiecărui județ, a echipamentelor care compun RNMCA și este funcțional încă din anul 2008.
   Referitor la afirmația utilizatorului de nefuncționalitate a site-ului menționăm că, indisponibilitatea, în anumite perioade de timp, a datelor de calitate a aerului de la anumite stații de monitorizare, și implicit a indicelui general, se poate datora funcționării necorespunzătoare a anumitor echipamente instalate încă din anul 2004.
   Totodată, facem precizarea că derularea serviciilor de revizie la echipamentele și instrumentele instalate în fiecare stație din RNMCA, începând cu luna septemebrie 2015, poate conduce, de asemenea, la o captură de date insuficiente, cu consecinţe directe în ceea ce priveşte modalitatea de calculare a indicelui general şi în afişarea acestuia pe site-ul www.calitateaer.ro dedicat informării publicului cu privire la datele de calitate a aerului.
   Serviciile de revizie/reparație la echipamentele aferente stațiilor din RNMCA au fost contractate în vederea realizării activităților multianuale ale Programului de dezvoltare şi optimizare a RNMCA, care are în vedere atât asigurarea funcţionării RNMCA, precum și realizarea unor modificări la nivelul sistemului naţional de colectare şi prelucrare a datelor de calitate a aerului, implicit a interfeţei web accesibilă publicului.
 • Apele Romane (Marţi, 8 martie 2016, 21:10)

  Tritonul [utilizator]

  Situatia raurilor este infinit mai grava decat a padurilor, situatie la care s-a ajuns datorita conflictului de interese de la Apele Romane. Aceasta ”institutie” si administreaza raurile (deci se imbogateste din distrugerea raurilor prin MHC-uri, balastiere si regularizari) si avizeaza aceste distrugeri (daca ar respecta legislatia de ape si nu ar da avize ilegale s-ar autopriva de sume enorme, ceea ce reprezinta o utopie) si evalueaza starea ecologica a raurilor (deci are parghia pentru a musamaliza degradarea starii raurilor, parghie de care profita din plin). Nu cred ca mai exista in lume un conflict de interese atat de amplu, de total, de nociv. Ce aveti de gand sa faceti pentru a elimina aceasta situatie, extrem de grava, pentru a salva ramasitele de rauri pe care le mai avem, si care sunt sub sabia lui Damocles?
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:46)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tritonul

   Aşa cum probabil se cunoaşte dezvoltarea foarte rapidă a microhidrocentralelor a fost determinată şi încurajată de prevederile politicii euorpene legată de schimbările climatice şi promovarea energiei regenerabile prin care s-au acordat stimulente sub formă de „certificate verzi” celor care produc energie în centrale hidroelectrice mai mici de 10 Mw.
   Legat de problema MHC-urilor existente şi a modului în care acestea au fost autorizate, din punct de vedere al gospodării apelor şi al protecţiei mediului, a fost dispus un control la nivel national în urma caruia se vor dispune măsuri acolo unde a fost încălcată legislaţia.
   Doresc să precizez că, în prezent, procesul de avizare din punct de vedere al gospodării apelor a unor astfel de investiţii este stopat.
   Pentru a evita în viitor ca acest tip de investiţii (care sunt promovate şi în Europa şi sunt susţinute de o politică a Uniunii Europene) realuarea procesului de avizare se va face după stabilirea unui set de principii, măsuri şi reglementări asupra modului în care pot fi dezvoltate aceste MHC-uri. În acest sens este stabilit la nivelul ministerului un grup de lucru, din care fac parte şi ONG-urile de mediu care să elaboreze documentele menţionate.
   Legat de regularizările de râuri urmărim ca acestea să se facă acolo unde ele sunt strict necesare pentru apărarea vieţii şi proprietăţii oamenilor.

   În ceea ce priveşte cadrul instituţional legat de managementul apelor în România şi în special de modul în care Apele Române îsi îndeplineşte atribuţiile voi dispune o analiză care să ia în considerare elementele prezentate de dumneavoastră.
 • Deseurile sunt o problema! (Marţi, 8 martie 2016, 21:11)

  AlinCiulă1 [anonim]

  Deseurile sunt o problema nu doar in zonele urbanizate (unde, uneori se mai face curatenie, rar ce-i drept), dar mai ales in mijlocul naturii, de-a lungul tuturor cailor de comunicatii inclusiv de-a lungul raurilor si paraielor. Raurile sunt poluate puternic chiar de catre locuitorii satelor prin care trec, cu deseuri menajere. Cand putem spera la o remediere a situatiei, prin aplicarea principiului 'Poluatorul plateste', si prin introducerea unor garantii pe ambalajele de unica folosinta? Ce alte solutii aveti pentru remedierea situatiei dezastruoase?
 • Poluare Iasi (Marţi, 8 martie 2016, 21:11)

  AncaLupu1 [anonim]

  Chiar daca nu e vorba de Bucuresti, m-ar interesa mult punctul dvs. de vedere, pentru ca degeaba protestez si intreb in stanga si in dreapta, sunt complet ignorata. Pot eu face ceva?
  Iata despre ce e vorba, pe scurt::
  ....
  Ale tale, criminale, parcari ilegale!
  Primaria Iasi isi ucide cetatenii, la propriu, incalcand legea europeana* si pe cea romaneasca** (L313/2009).
  De asemenea, Politia Locala, ce ar trebui sa sesizeze aceste lucruri si sa aplice legea [ii citez, ca am vorbit cu ei: "Primaria stie, doamna!"], e la fel de “inocenta”; procesul primarului Nichita ne-a luminat, insa; Politia Locala e ocupata cu urmarirea amantelor, pe banii nostri, ai iesenilor, fireste.
  Ce au devenit spatiile "verzi" din jurul blocurilor, la Iasi?!
  Parcari ilegale, datorita indiferentei primariei, proprietara a spatiilo verzi "tampon" din jurul blocurilor.
  Pe scurt, Primaria Iasi considera absolut normal ca spatiul verde din jurul locuintelor sa fie loc de parcare (in sensul legii, spatiile verzi sunt formate dintr-un cadru vegetal, sunt amplasate adiacent blocurilor de locuinte de tip condominiu, si au rol estetic si de protectie, de ameliorare a climatului si a calitatii aerului).
  Clar, da?
  Deci, stimati concetateni, Primaria Iasi, ne condamna la boala si moarte prin asfixiere cu particule fine (poluare semnalata de Comisia Europeana din 2007!), neluaind masuri de ingrijire si minima imprejmuire a zonelor verzi din jurul blocurilor cu gard sau gard viu, pentru a bloca macar parcarea ilegala a autoturismelor, peste tufele de trandafiri, in buza ferestrelor de la parter (inca putin, si ajung la lift).
  Mori linistit, primaria vegheaza pentru tine!***
  …….
  * CE lansează un infringement împotriva României pentru că nu îşi protejează cetăţenii de poluare 25.09.2014 http://www.mediafax.ro/social/ce-lanseaza-un-infringement-impotriva-romaniei-pentru-ca-nu-isi-protejeaza-cetatenii-de-poluare-13346329
  ** Legea 313/2009 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilan
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:48)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui AncaLupu1

   În primul rând vreau să menționez că aspectele privind problema spațiilor verzi și a parcărilor revin autorității publice locale.
   Trecând la celelalte aspecte sesizate de Dvs privind poluarea cu particule în suspensie subliniez că procedura de infringement pentru depășirile de particule în suspensie (PM10) a fost demarată de Comisia Europeană, la data de 23 noiembrie 2009, prin cauza 2009/2296 în ceea ce privește încălcarea obligațiilor de stat membru referitoare la nivelul particulelor în suspensie (PM10) în aerul înconjurător. Această decizie a avut în vedere faptul că valorile limită zilnice și cele anuale, prevăzute de legislația în domeniu pentru acest indicator, au fost depășite în mod constant în aglomerarea Iași.
   De asemenea, vreau să subliniez că respectarea măsurilor asumate de către autoritățile locale este urmărită constant de către Garda Națioală de Mediu, fiind instituite măsuri de control și aplicate sancțiuni titularilor de activități care constituie surse de poluare.
   În luna septembrie 2015 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 1206/2015 privind listele cu unitățile administrativ-teritoriale, întocmite în urma încadrării în regimuri de gestionare a ariilor din zonele şi aglomerările definite în anexa nr. 2 a Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.
   lImportant este faptul că legislația în vigoare privind calitatea aerului, acolo unde se înregistrează depășiri ale valorilor limită, impune elaborarea de planuri de calitate a aerului, iar conform prevederilor art. 21 și art. 22 din Legea 104/2011, responsabilitatea pentru elaborarea şi implementarea măsurilor incluse în plan revine primăriilor.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:48)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui AncaLupu1

   În urma evaluării calității aerului, prin OM 1206/2015, aglomerarea Iași este încadrată în regimul de gestionare I pentru indicatorul pulberi în suspensie (PM10), elaborarea planului de calitate pentru acestă aglomerare revenind primăriei municipiului Iași.
   Astfel, planul de calitate a aerului trebuie să includă măsuri eficiente și cuantificabile, care să permită estimarea îmbunătățirii planificate a calității aerului, precum și a perioadei de timp preconizate pentru atingerea valorilor-limită, astfel cum sunt ele stabilite în anexa nr. 3 din Legea nr. 104/2011.
   Prin urmare, o conlucrare eficientă a tuturor autorităților și respectarea obligaţiilor care decurg din legislaţia de mediu pot avea efecte pozitive semnificative în ceea ce privește protecţia mediului şi, implicit, creşterea calităţii vieţii populației de pe teritoriul României.
 • prabusirea stivei ! (Marţi, 8 martie 2016, 21:15)

  Miky113 [utilizator]

  Termenul din IT se potriveste de minune si la mediu !

  E normal sa toaletam arborii in orase, sa nu ne pice pe copii, masini sau pe dusmani !
  E foarte normal sa controlam defrisarile !!
  Insa nu e normal sa nu miscam nimic impotriva desertificarii sudului Romaniei.
  Ati omis intentionat din puzzle: Canalul Siret- Baragan .
  Daca apa nu sta in padurile defrisate, macar sa se opreasca nitel mai la vale; inainte sa ne faca bye-bye la Sulina !?!.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:48)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Miky113

   Legat de Canalul Siret-Baragan trebuie menţionat că pentru finalizarea acestuia conform proiectului este necesar circa 1 miliard de Euro, bani care nu sunt în prezent disponibili la bugetul statului. Şi chiar dacă am reuşi să finanţăm construirea canalului mai sunt necesari circa 1,5 miliarde de euro pentru realizarea sistemelor de irigaţii însă problema cea mai mare este că cele 450000 ha care ar putea fi irigate din canalul Siret-Baragan sunt terenuri cu proprietari privaţi unde nu pot fi investiţi bani publici.
 • Compensații (Miercuri, 9 martie 2016, 1:44)

  Alex_Stef [utilizator]

  Cum explicați plata a unui număr de 16 documentații pentru plata compensațiilor, conform Raport de activitate al Ministerului Mediului pe anul 2011 pentru anul 2010 la pagina 82, în condițiile în care marea majoritate a proprietarilor care aveau dreptul la aceste compensații au fost obligați să se adreseze instanțelor de judecată pentru soluționarea dreptului de accesare a acestor compensații prevăzute de Codul Silvic, fiindu-le invocată HG 861/2009. Există intenția adoptării unei legislații privind Certificatele de Carbon?. Vă mulțumesc.
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 13:36)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex_Stef

   Deși legislația prevede acordarea de compensații pentru proierietarii de pădure care nu pot exploata masă lemnoasă, Guvernele anterioare nu au alocat fondurile necesare pentru acestea. În prezent, se lucrează la Hotărârea de Guvern pentru acordarea compensațiilor, hotârâre care a fost în consultare publică până săptămâna trecută și care se va finaliza în următoarele două săptămâni. Sperăm să obținem decizia Comisiei Europene pentru aceste compensații și să identificăm resursele financiare în timp util pentru a începe plățile deja pe perioada mandatului meu.
 • Intrebări (Miercuri, 9 martie 2016, 2:01)

  Alex_Stef [utilizator]

  Buna ziua.Ținând cont de Declarația din cadrul Forumului Pădurilor referitor la perioada 2017-2020 "Demararea unui plan pentru trecerea terenurilor din proprietate privată în domeniul public al statului în zonele de protecție strictă și integrală a parcurilor naționale și în cazul pădurilor virgine;" - Care este modalitatea de preluare a terenurilor și cine urmează sa administreze aceste suprafețe. O altă întrebare este legată de avizarea amenajamentelor silvice de către Ministerul Mediului ținând cont că în momentul de față se află în avizare amenajamente din anii trecuți iar începând cu anul curent amenajamentele neavizate de către Ministerul Mediului în anul în care se încheie Conferința a doua sunt suspendate până la obținerea avizului Ministerului Mediului. O altă întrebare este legată de necesitatea adoptării unor noi norme metodologice pentru compensațiile aferente proprietarilor persoane fizice și juridice care dețin păduri cu funcții speciale de protecție în condițiile valabilității normelor metodologice specificate HG 861/2009 și aflate în vigoare din 18 August 2009. Mai ales că aceste norme sunt utilizate pentru plata, în baza schemelor de minimis, pentru compensațiile aferente proprietarilor persoane fizice și juridice care dețin păduri cu funcții speciale de protecție în afara Siturilor Natura 2000. De ce este necesara emiterea de noi norme metodologice pentru Siturile Natura 2000 în condițiile în care Comisia Europeană și-a dat acordul încă, din septembrie 2012, pentru alocarea sumelor necesare acestor compensații în cuantum de 52 milioane Euro pentru perioada 2010-2013. Care este posibilitatea de accesare a acestor sume în condițiile în care perioada de prescripție este de 3 ani iar legea prevede, prin HG 861/2009, că plata acestor compensații este suspendată până la avizul Comisiei Europene și nu până la emiterea unor noi norme metodologice. Există intenția adoptării unei legislații privind Certificatele de Carbon pentru proprietarii de păduri?
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:49)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex_Stef

   Urmează să se stabilească când va fi abordată această problemă în detaliu.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:49)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex_Stef

   În prezent, sunt depus ela MMAP peste 1.000 de amenajamente care trebuie să intre în procedură de avizare. Fragmentarea proprietății fondului forestier a dus la situația în care numărul amenajamentelor a crescut foarte mult, în condițiile în care capacitatea MMAP de avizare s-a menținut aceeași ca în anii în care aveam amenajamente silvice pe ocolae silvice bine structurate. Încercăm să identificăm soluții pentru accelerarea procesului de avizare a amenajamentelor silvice.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:50)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex_Stef

   Decizia Comisiei Europe dată în 2012 a expirat în 2014. Ca urmare, se lucrează la HG-ul cu metodologia de acordare a compensațiilor și trebuie obținută o nouă decizie a Comisiei Europene.


   Guvernul anterior nu a aprobat HG-ul, respectiv fondurile necesare pentru compensații pe perioada 2010-2013.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:50)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex_Stef

   Există intenția adoptării unei legislații privind Certificatele de Carbon pentru proprietarii de păduri?

   RĂSPUNS: Având în vedere numeroasele acte normative pe care ni le-am asumat pentru aceste câteva luni, acte normative care se referă în special la legislația subsecventă Codului Silvic, nu ne-am propus adoptarea unei legislații privind certificatele de carbon pentru proprietarii de păduri.
 • exploatari forestiere (Miercuri, 9 martie 2016, 6:34)

  Albanezu [anonim]

  Regulamentul de comercializare a masei lemnoase al ROMSILVA specifica pe final ca activitatea de exploatari forestiere din cadru acestei institutii sa fie realizata sub alta forma decat astazi, astfel incat sa fie cat se poate de disticte in inregistrarile atat contabile cat si juridice. Au trecut 5luni de la aplicarea noului regulament iar pentru a se realiza aceasta modificare in cadrul Romsilva ati acordat prin lege 6luni.

  Credeti ca intr-o luna de zile externalizarea acestei activitati (juridic si financiar cum prevede legea) se poate realiza!?

  Cine va fi santionat pentru neaplicarea acestei legi in cadrul Romsilva si in cadrul ministerului, minister care accepta tacit neaplicarea legii?

  Angajatii ocoalelor silvice se autofinanteaza din activitatea de exploatari forestiere indirect, ne ve-ti trece intr-un sistem bugetar? Doamne ajuta!!... ar fi timpul sa nu mai vad cum Romsilva isi taraganeaza 2-3ani exploatarea unui parchet numai sa puna in legalitate hotiile padurarilor.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:51)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Albanezu

   Noul Consiliu de Admnistrație al Reginei Naționale a Pădurilor - Romsilva a analizat această problemă și așteptăm propuneri de soluționare.
 • Retrocedare teren in Vacaresti (Miercuri, 9 martie 2016, 7:44)

  GEC [utilizator]

  Buna ziua! Ne luptam din 2001 pentru retrocedarea unui teren ce ne-a apartinut in zona Vacaresti. Cum explicati ca propietari ...( acolo am locuit!!) sa fim eliminati si nicimacar sa primim despabudiri! Cum doriti sa creati parcul natural cand nu ati rezolvat cu fosti propietari.

  Stimata Doamna Ministru.


  Subsemnata CALIN MARIA, cu domiciliul in Bucuresti ,avand in vedere:

  1. notificarea inregistrata sub nr. 2272/14.08.2001 la Executorul Judecatoresc prin care, in temeiul Legii 10/2001, m-am adresat Primariei Municipiului Bucuresti, solicitand restituirea in natura a terenului situat in Bucuresti, str. Sezatoarei nr. 9, sector 4, in suprafata de 203 mp
  2. dispozitia Primarului General nr. 9922/18.03.2008 prin care s-a declinat competenta de solutionare a notificarii subsemnatei catre paratul Ministerul Mediului, (in actuala denumire Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor)
  3. identificarea terenului conform notei de reconstituire efectuata in dosarul intocmit la nivelul Primariei Municipiului Bucuresti din care rezulta ca terenul nu se afla in administrarea acestei institutii, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor fiind cel care are in administrare terenul respectiv.
  4. decizia civila nr. 504/2015 22.04.2015, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti prin care s-a constatat in mod irevocabil ca subsemnata am calitatea de persoană îndreptăţită la acordarea de măsuri compensatorii prin puncte, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.165/2013


  Va solicit sa transmiteti dosarul constituit in temeiul Legii 10/2001 in care subsemnata figurez in calitate de persoana indreptatita in ceea ce priveste terenul situat in Bucuresti, str. Sezatoarei nr. 9, sector 4, in suprafata de 203 mp, catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.

  Va solicit sa imi comunicati in scris data si numarul transmiterii acestui dosar catre ANRP pe adresa mai sus mentionata.

  Cu deosebita consideratie,

  _____________________
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:51)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui GEC

   În situația în care dumneavoastră dețineți Decizia Civilă nr. 504/2015 pronunțată de Curtea de Apel București prin care vi s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului în suprafață de 203 mp situat în București, str. Șezătoarei, nr. 79, sector 4, respectiv, instanța a dispus acordarea de măsuri compensatorii prin puncte, pentru ca dosarul să fie trimis a A.N.R.P trebuie să înaintați către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, sentințele judecătorești originale sau în copie legalizate în vederea emiterii Ordinului ministrului mediului, apelor, pădurilor, ordin care vi se va comunica și totodată va fi transmis alături de notificarea și dosarul atașat la A.N.R.P.
 • Reimpadurire (Miercuri, 9 martie 2016, 8:23)

  cozmin [utilizator]

  De ce defrisarile sunt vazute ca un fenomen negativ? Cu ajutorul avioanelor se pot reimpaduri milioane de pomi pe ora, chiar inlocuind copacii care nu produc niciun fruct cu unii fructiferi cum ar fi nucii, care au si un pret de vanzare mare.
  Si in Bucuresti sunt foarte multe spatii unde mai pot fi plantati pomi, cu efecte bune in calitatea aerului.
 • LACUL VACARESTI (Miercuri, 9 martie 2016, 8:48)

  sun [utilizator]

  Sa ne spuna doamna daca crede ca toti suntem ,, prosti,, cand ne vorbeste de cat de drag ii este proiectul cu Parcul natural Vacaresti ?. Sa ne spuna daca printre cei ce vor administra parcul sunt si prietenii domniei sale Lascar si Mihaiu si cam ce venituri de pe cele 200 de ha vor intra in buzunarele grupului condus de cei doi? Si cum priveste domnia sa dreptul la proprietate ( sunt 200 de cereri pe legea 10/2001 pt acest teren care zac in mod intentionat la ministerul domniei sale.- si cam 10 ha retrocedate deja). Este cumva fan ILIESCU? : DREPTUL DE PROPRIETATE ESTE UN MOFT ! sau este vorba doar de o afacere ibracata intr-o haina de aparenta legalitate? Este o actiune tipic comunista!
  • r (Miercuri, 9 martie 2016, 13:42)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui sun

   Printre prioritatile acestui an, atat ale mele ca si Ministru al Mediului, Apelor, si Padurilor, cat si ale Guvernului din care fac parte, este transparentizarea tuturor proceselor, informațiilor și procedurilor de atribuire publică. Este și motivul pentru care in acest Guvern s-a infiintat Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic. Vă asigur că imediat ce acumularea Văcărești va avea statut special de protecție întregul proces de atribuire a administrării acestei zone va fi unul profund transparent fata de public.
 • Parcul Natural Vacaresti si Poluare (Miercuri, 9 martie 2016, 9:10)

  Cristian_Nan [utilizator]

  Parcul Natural Vacaresti Daca campania initiatorilor ar dura 4 ani sau 4 ani si o luna este irelevant, important este a se respecta procedurile legale mai ales in conditiile in care pe o mare parte din acestea le solicitam de 2ani si in plus la una din acestea s-a adaugat si amenintarea virusului zika.
  Referitor la paza obiectivului, cei 54.000 de sustinatori ai contului FB al PNV, pe parcursul urmatoarelor 1-2 luni, in grupe de cite 30-50 si impartiti in 3 ture de cite 4 ore ar demonstra ca intr-adevar le pasa si ar asigura paza. Fara asta, e usor a cere acte cand nimic nu ai a face. Se poate face in acelasi timp si o igienizare, care oricum trebuie facuta mai ales avand in vedere noile amenintari reprezentate de catre virusul zika.
  Dosarul pentu accesarea de Fonduri europene, avand in vedere faptul ca aria naturala protejata va fi sigur infiintata, ar putea fi depus putin mai devreme printr-o derogare, iar termenul avansat de oficialii MMAP cred ca a fost unul estimativ.

  POLUARE Indicatorul mp de spatiu verde per locuitor este unul fals, cel corect fiind reprezentat de procentul de mp de spatiu verde din totalul de mp care ii revine fiecarui locuitor al unei urbe. Se putea constata in acest fel ca Bucurestiul are una din cele mai mari densitati ale populatiei. Ca exemplu, Praga cu o populatie cu 30% mai mica are o suprafata de 4 ori mai mare. Daca Bucurestiul ar fi de 6 ori mai mare, caci adaugam si populatia din zonele limitrofe, ar avea mai mult spatiu verde cat si o centura de protectie formata de paduri.

  Nu formulez nicio intrebare, ci doar va rog sa aveti in vedere cele prezentate in formularea raspunsurilor pe aceleasi teme.
  Cu stima
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:52)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian_Nan

   Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a trimis în repetate rânduri cereri către Poliţia Sectorului 4, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi Ministerul Afacerilor Interne, prin care solicitam instituirea unui punct de pază fixă şi dispozitive de patrulare în jurul amplasamentului Lac Acumulare Văcăreşti. De asemenea Ministerul Mediului, a organizat până în prezent două acţiuni de ecologizare în zona Văcăreşti. Anul trecut, împreună cu Asociația Viitorul în Zori (organizator Let’s Do It Romania!), Ministerul a realizat o acțiune dedicată ecologizării lacului Văcărești, la care au participat Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Administrația Națională Apele Române, Primăria Generală a Capitalei, Primăria sector 4 și Rer Ecologic Service București Rebu SA.
 • referitor defrisare paduri (Miercuri, 9 martie 2016, 9:25)

  specialist [utilizator]

  Doamna Ministru,

  Odata cu modificarea codului silvic prin legea 46/2oo8, statul se obliga sa asigure paza padurilor private cu suprafete sub 30 ha. Obligatia este mentinuta si in legea 133 din 2015, in conditiile stabilite de art.97.
  Nu considerati ca principalul vinovat pentru defrisarile ilegale este chiar ministerul pe care il conduceti, prin faptul ca tergiverseaza elaborarea normelor tehnice de aplicare a art. 97 din codul silvic?

  Pacat ! Avem atata legislatie in domeniu, dar foarte prost aplicata si interpretata de cei cei din teritoriu dupa bunul plac!
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:53)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui specialist

   Elaborarea legislației subsecvente Codului Silvic a fost una dintre prioritățile echipei mele, de la preluarea mandatului. Se lucrează intens, și sperăm ca în lunile viitoare să recuperăm întârzierile de anul trecut.
 • Studii de impact/Studii de evaluare adecvata (Miercuri, 9 martie 2016, 9:35)

  monica67 [utilizator]

  Buna ziua Doamna Ministru,

  Va rog sa analizati posibilitatea crearii unui fond pentru plata studiilor de impact si a studiilor de evaluare adecvata intrucat situatia actuala in care studiile sunt platite de beneficiar, nu exista garantia impartiabilitatii acestora. Deasemeni, ar trebui reevaluata modalitatea persoanelor fizice si juridice de a se inscrie in Registrul evaluatorilor, avand in vedere calitatea slaba a acestor studii.

  Va multumesc.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:54)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui monica67

   Așa cum se stipulează în articolul 11 din Ordinul MM nr. 1026/2009 privind aprobarea condiţiilor de elaborare a raportului de mediu, raportului privind impactul asupra mediului, bilanţului de mediu, raportului de amplasament, raportului de securitate şi studiului de evaluare adecvată, elaboratorii înscrişi în Registru “sunt responsabili de calitatea şi obiectivitatea informaţiilor furnizate în studiile pentru protecţia mediului realizate”, iar răspunderea pentru corectitudinea lucrărilor (RM, RIM, BM, RA, RS, EA) revine de asemenea autorului acestora, prevedere cuprinsă în art. 21 alin.(4) din OUG 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
   Autoritatea competentă pentru protecția mediului (Agenția pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Protecția Mediului) are competența, în cadrul derulării procedurilor de reglementare, de a respinge justificat studiile pentru protecția mediului (RIM, BM, RA, RS, EA) și de a notifica Comisia de înregistrare în acest sens.
   În ceea ce privește reevaluarea modalității de înscriere a persoanelor fizice și juridice în Registrul național al elaboratorilor de studii pentru protecția mediului, în procesul de transpunere a Directivei 2014/52/UE de modificare a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului va fi luat în considerare și modificarea acestui sistem de înregistrare.
   De asemenea, Proiectul de Lege prin care va fi transpusă Directiva 2014/52 va respecta prevederile Legii nr. 52/2009 privind transparenţa decizională în administraţia publică și va fi afișată, spre consultare puiblică, pe site-ul MMAP.
 • Studii de impact/Studii de evaluare adecvata (Miercuri, 9 martie 2016, 9:35)

  monica67 [utilizator]

  Buna ziua Doamna Ministru,

  Va rog sa analizati posibilitatea crearii unui fond pentru plata studiilor de impact si a studiilor de evaluare adecvata intrucat situatia actuala in care studiile sunt platite de beneficiar, nu exista garantia impartiabilitatii acestora. Deasemeni, ar trebui reevaluata modalitatea persoanelor fizice si juridice de a se inscrie in Registrul evaluatorilor, avand in vedere calitatea slaba a acestor studii.

  Va multumesc.
 • poluare SEBEȘ (Miercuri, 9 martie 2016, 9:51)

  CristianOneț [anonim]

  Doamna Ministru,
  În conferința de presă de la Sibiu ați acceptat o întâlnire cu societatea civilă din Sebeș pe tema poluării masive din zonă. V-am trimis în scris invitația oficială de peste o lună și nu am primit niciun răspuns.
  Mai mult, ieri 8 martie, Curtea de Apel București a dat o sentință prin care Ministerul pe care-l conduceți a pierdut și al doilea proces cu Kronospan Sebeș, anulându-se astfel deciziile luate anul trecut.
  DE CE OARE MINISTERUL NU ESTE ÎN STARE SĂ SE APERE ÎN INSTANȚĂ în fața unei mari corporații poluatoare? Anul trecut ni s-a răspuns că ”juriștii n-au fost bine pregătiți”!! Acum care ar fi explicația dvs?
  Mulțumim și vă așteptăm cât mai repede la Sebeș!
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:55)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui CristianOneț

   Am în plan o vizită la Sebeș în această primăvară. Cu siguranță mă voi întâlni cu sebeșenii și vom discuta împreună aceste probleme.
 • Ceva statistica va intereseaza Doamna Ministru ? (Miercuri, 9 martie 2016, 9:59)

  andreesanu [utilizator]

  In 2014 s-au taiat ,transportat cca 9.000.000 m3 de material lemnos in Romania cifre publicate .
  Pe ha sunt 50-100 m3 de lemn.
  Pe an /ha cresc cca 7m3 lemn in conditii normale ,cam tot atit este si cota permisa de exploatare atunci cand nu se taie la ras.
  Deci ,in 2014 s-au DEFRISAT minim 90.000 ha de padure de foarte buna calitate cu 100m3/h masa lemnoasa sau 180.000.ha padure mai rara cu numai 50 m3 /ha.
  Cele 9.000.000. pot fi carate in cca 600.000 transporturi x 15 m3 ,cca 2000 de trailere zilnice !!!.
  Nimeni nu vede ?, ce-i radarul padurilor ? ,o gluma ?,ce-s foile de parcurs ? -hirtie igenica ?,ce-i politia rutiera ? complicele hotilor ?,ce-s salariatii Romsilva ?-arendasii pe mosia statului ???.
  Nu am alte intrebari ,va multumesc Doamna ministru daca-mi raspundeti macar la jumatate din intrebari.
  O primavara frumoasa va doresc .
 • Parcul National Piatra Craiului (Miercuri, 9 martie 2016, 10:11)

  BiancaFels [utilizator]

  Bună ziua,

  Stimată dnă. Ministru, în Parcul Național Piatra Craiului, Fundația Conservation Carpathia a cumpărat, până acum, 3.500 de hectare de pădure și teren forestier și deține peste 16.000 de hectare în județul Argeș. V-aș întreba care sunt garanțiile pe care statul român le-a opținut cu privire la intențiile acestui ONG care afirmă că intenționează să conserve zona? Există, din punctul dv. de vedere, pericolul land grabbingului având în vedere că România nu are legislația necesară pentru a o proteja de vânzarea fără discernământ a terenurilor către entități străine?
  Vă mulțumesc
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:56)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui BiancaFels

   Pădurile achiziţionate de către entităţi din proiectul Carpathia în Parcul Naţional Piatra Craiului au fost introduse, la solicitarea acestor proprietari, în zone de protecţie strictă a Parcului National Piatra Craiului prin planul de management al parcului. Prin urmare, sunt şi vor fi protejate oficial prin legislaţia în vigoare aferentă parcurilor naţionale. Nu se vor putea desfăşura nici un fel de activităţi economice în aceste păduri.
   Pentru suprafeţele achiziţionate de către Fundaţia Conservation Carpathia şi partenerii acesteia în afara parcului naţional, nu există posibilitatea legală ca acestea să fie oficial excluse de la tăieri în acest moment chiar dacă proprietarii solicită acest lucru.
   In mod voluntar, Asociaţia Ocolul Silvic Carpathia ca administrator al acestor păduri nu desfăşoară nici un fel de tăieri în pădurile naturale achiziţionate pe Valea Damboviţei. Se desfăşoară pe termen limitat măsuri de reconstrucţie a peste 400 hectare de păduri (tăiate în trecut cu nerespectarea prevederilor legale) prin plantarea acestora cu speciile originale forestiere şi combaterea eroziunii generate de exploatările forestiere din trecut.
   Se desfăşoară de asemenea, pe termen limitat pe circa 600 hectare lucrări de iniţiere a revenirii la pădurile naturale în molidişuri plantate artificial pe locul fostelor păduri naturale de fag.
   Pădurile au fost achiziţionate cu respectarea prevederilor legale în vigoare, a dreptului de preemţiune şi a altor reglementări specifice. De asemenea, pădurile cu caracter de păduri virgine au fost integrate în planul de management, la solicitarea Fundaţiei Conservation Carpathia.
 • idee (Miercuri, 9 martie 2016, 10:32)

  dioan [utilizator]

  1 arbore taiat, 10 puieti plantati.
  avand in vedere ca:
  1. padurile sunt proprietatea cuiva care poate dispune de dreptul de proprietate
  2 Padurile sunt regulatoare de mediu (conditii climatice ca temeratura, umiditate) asigura oxigenul necesar existentei noastre, au rol protector contra inundatiilor sia desertificarii
  Este cazul sa punem in seama celor care profita din exploatarea lemnului sarcina de a finanta plantarea si intretinerea padurilor.
  Asa ca, daca cineva vrea sa obtina dreptul de a taia un arbore sa aduca dovada ca a finantat sau a efectuat plantarea a 10 arbori (se stie ca din 10 arbori plantati doar unul va ajunge la maturitate)
 • Defrisari ilegale (Miercuri, 9 martie 2016, 10:33)

  PetruCristescu [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa o intreb pe doamna ministru care sunt masurile pe care le are in vedere pentru stoparea taierilor ilegale si mai ales pentru protectia padurilor virgine.

  EIA dar si Agent Green au deconsiprat traseul lemnului taiat ilegat in padurile.din Semenic dar si pe raul Ses(Retezat/Godeanu) si mai nou in Valea Olteana sau pe culmea Pleasa din Muntii Tarcu.

  Avem nevoie de masuri concrete si rapide si ferme.
  O politie a padurii cred ca ar fi foarte bine venita care sa functioneze in zonele cu cele mai mari probleme pentru o perioada de timp si care sa fie in directa coordonare a ministrului.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:56)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui PetruCristescu

   Legea Gărzilor Forestiere ar trebui să intre săptămâna viitoare la vot final în Camera Deputaților. Parlamentarii sunt cei care decid agenda. După ce va fi promulgată de Președinte și va intra în vigoare, garzile forestiere vor putea fi recrutate la capacitate maximă.
 • Proiect infiintare centuri forestiere de protectie (Miercuri, 9 martie 2016, 11:08)

  dinica [utilizator]

  Buna Ziua,

  Va rog sa luati in considerare infiintarea rapida si la scara mare de centuri forestiere de protectie in jurul marilor orase.
  Au in primul rand rol de oprire al prafului(in cazul Bucurestiului al prafului din Baragan).
  Se pot folosi fonduri europene, se poate da de lucru muncitorilor agricoli din jurul municipiilor, se poate imbunatati major calitatea vietii orasenilor.
  Multumesc si succes.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:56)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui dinica

   Vă mulțumesc pentru sugestie. Bugetul Fondului pentru Mediu prevede sume importante pentru amenajarea de perdele forestiere. Proiectele înaintează însă destul de lent, din cauza procedurilor de expropriere.
 • Exploatari miniere de stat vs investitii private (Miercuri, 9 martie 2016, 11:15)

  marianaszekely [utilizator]

  Buna ziua,

  Stimata Doamna Ministru, Mina de la Roșia Poieni funcționează la fel cum a făcut-o în ultimii 50 de ani, fără investiții de mediu. Cel puțin până în 2013, mina de la Băița-Nucet a folosit cianură pentru obținerea molibdenului tot fără investiții de mediu. Două investiții private în minerit, Certej și Roșia Montană, au mari probleme în procesul de avizare a proiectelor pe care le propun – spun ei – în conformitate cu legislația europeană, adică bani foarte mulți pentru investiții de mediu – ba, mai mult, cu ecologizarea zonelor afectate de fostele exploatări miniere. Acest lucru pare a fi un standard dublu în evaluarea și tratamentul pe care-l primesc firmele private față de cele de stat. Și acest fapt este acuzat și de alte sectoare industriale. Cum comentați și cum puteți convinge firmele private că nu e adevărat, pe de-o parte, și cum le veți convinge pe cele de stat să investească în mediu?

  Va multumesc!
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:57)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui marianaszekely

   Pentru autoritatea de mediu primează protecția mediului, aspectele economice făcând obiectul altor instituții abilitate ale statului.
   Dacă titularul unei investiții respectă prevederile privind protecția mediului în vigoare, pentru autoritatea de mediu nu contează dacă este ”de stat” sau ”privat”.
   Referitor la ecologizarea amplasamentelor vechilor mine de stat şi asigurarea reconversiei, Statul român, prin intermediul Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, are în vedere depoluarea zonelor, prin alocarea unor sume de la buget, aprobate prin Hotărâre de Guvern.
   Totodată, o serie de operatori economici privați sunt implicați în derularea unor proiecte de ecologizare pentru aceste tipuri de activități.
 • Iridex Group Import Export - Depozit deseuri (Miercuri, 9 martie 2016, 11:15)

  ovidiu74 [utilizator]

  1) Va rog sa imi spuneti cum a fost posibila eliberarea si reinnoirea, in 2014, a Autorizatiei de Mediu pentru agentul economic Iridex Group Import Export (care detine asa zisul depozit ecologic de deseuri din zona sat Rudeni/Chiajna , jud Ilfov), tinand cont de neregulile grave constatate in activitatea acestuia (eliberarea biogazului in atmosfera, lipsa camerei de amestec, a camerei de ardere izolata si a cosului de evacuare a gazelor arse) de catre Garda de mediu a Municipiului Bucuresti?
  2. De ce Ministerul Mediului nu se implica direct in rezolvarea acestei probleme de poluare grava si, de fiecare data, trimite spre solutionare Garzii de Mediu? De mai bine de 2 ani,GNM nu reuseste sa rezolve situatia?
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:57)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui ovidiu74

   Nu sunteți primul care îmi sesizează această problemă, vă mulțumesc! Voi dispune Corpului de Control al Ministrului să verifice aspectele semnalate de dumneavoastră și felul în care autoritățile de mediu județene și-au îndeplinit datoria.
 • proiectul Task Force Rosia Montana (Miercuri, 9 martie 2016, 11:17)

  TSE [utilizator]

  Stimata d-na Ministru,

  Proiectul Task Force Rosia Montana este un program de dezvoltare durabila conceput pentru comunitatea din Rosia Montana in urma inscrierii Rosiei Montane pe lista indicative UNESCO, la initiativa dvs. si a Ministrului Culturii Vlad Alexandrescu. Va rog permiteti cateva intrebari din partea comunitatii din Rosia Montana:
  1. A fost consultata comunitatea si autoritatiile locale din Rosia Montana, inaintea unei asemenea initiative, asa cum cere Ghidul Unesco?
  2. De ce nu s-a dat accept pentru participare la Grupul de lucru Task Force RM si a comunitatii din RM prin ong-urile care intr-adevar o reprezinta? Au fost acceptati doar activistii de profesie care castiga bani frumosi din 'salvarea Rosiei Montane' dupa care abandoneaza locatia si se muta in alta parte.
  3. Cum ve-ti salva Rosia Montana de poluarea existenta la ora actuala, si mai ales cum v-eti salva Rosia Montana de la saracie si depopulare.
  4. Cum intentionati sa atrageti turisti in Rosia Montana, fiind o localitate foarte izolata, fiind legata de orasele cu potential economic ( Alba Iulia 77km, Cluj Napoca 127 km, Oradea 176 km, Deva 87 km) prin DN 74 , DN 75 aflate intr-o stare deplorabila.
  5. Ce piata de desfacere o sa aiba mestesugurile traditionale cand se inchid pensiuni in zona si in Arieseni una dupa alta din lipsa de clienti, daca nu exista un investitor puternic in minerit care sa revigoreze zona?
  Va multumesc,
  Teofana Ekart
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:58)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui TSE

   La nivelul Guvernului am constituit TASK FORCE Rosia Montana, in coordonarea Ministerului Mediului si a Ministerului Culturii pentru a sustine dezvoltarea unui proiect pilot de dezvoltare durabila la nivel local utilizand patrimoniu natural si cultural ca resursa de dezvoltare economica locala. Prima intalnire a TFRM a avut loc pe 16 feburarie reunind autoritatile dar si reprezentanti ai comunitatii locale si ONG-uri. In prezent sunt colectate și analizate propunerile venite de la toti participantii, urmând a fi discutate în cadrul intâlnirii viitoare, programată pe 22 martie.
 • Reciclare sistem Buy Back (Miercuri, 9 martie 2016, 11:43)

  hidroxid [utilizator]

  Vă rog să-mi spuneți dacă există vreun plan de implementare a unui sistem de Buy Back pentru pet-uri și cutii. Reciclarea, în acest moment, este extrem de nepopulară, haotică și ineficientă. Mai mult decît atît, se face, în mod vizibil, de formă.
  Vedeți, vă rog, și o petiție semnată în acest sens: https://petitieonline.net/petitie/instituirea_sitemului_de_buy_back_pentru_sticlele_de_plastic_pet_-p51924047.html
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:58)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui hidroxid

   Ideea este foarte buna, iar In ceea ce priveste masurile prioritare pentru gestionarea deseurilor, ne concentram pe masurile de preventie, care includ elaborarea si implementarea unui sistem viabil de garantie-returnare. Suntem la faza analizei instrumentelor implementate cu succes in alte tari europene si a identificarii modalitatii de adaptare si implementare in Romania.
 • Groapa de gunoi Rudeni (Bucurestiul pute) (Miercuri, 9 martie 2016, 11:58)

  andreiu [utilizator]

  De ani se simte in anumite nopti un miros greu de putrefactie/ghena in regiunea de nord a Bucurestiului.
  De ani se fac sesizari la primarie si mediu de cetateni si se fac controala si se gasesc nereguli la Groapa de gunoi Rudeni.
  Asta noaptea am simtit iar acel miros greu de H2S.
  De institutiile statului nu sunt capabile/doritoare sa rezolve aceasta problema ?
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:58)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui andreiu

   Nu sunteți primul care îmi sesizează această problemă, vă mulțumesc! Voi dispune verficarea aspectele semnalate de dumneavoastră și felul în care autoritățile de mediu județene și-au îndeplinit datoria.
 • Intrebari si raspunsuri. (Miercuri, 9 martie 2016, 12:08)

  Johanis [utilizator]  Ce ne poate spune d-na ministru legat de actuala Taxa de mediu platita NUMAI de catre autovehiculele care se inmatriculeaza? de ce autovehiculele deja inmatriculate nu platesc absolut nicio taxa desi polueaza? Asa este normal? Pastram o taxa pe tranzactie?
  Noi avem asteptari mari de la un Guvern de tehnocrati si chiar consideram necesar ca acesta sa indrepte greselile guvernelor precedente.
  Despre restituirea in cinci ani a sumelor incasate ILEGAL de catre stat drept taxe de mediu ce parere are d-na ministru?
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:59)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Johanis

   Vă voi prezenta un scurt istoric, pentru a putea înțelege foarte clar situația acestei taxe: Începand cu anul 2008, prin O.U.G nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, la bugetul Fondului pentru mediu s-a instituit o noua taxa de mediu si anume, taxa pe poluare care se platea la introducerea in parcul auto national a unui autovehicul nou. Aceasta taxa a fost reglementata prin O.U.G nr.50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.
   Din anul 2008 si pana la data de 01 martie 2013, cand a fost instituit timbrul de mediu pentru autovehicule, taxa pe poluare a suferit o multitudine de modificari si completari, sub diferite denumiri, si anume: taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
   Incepand cu 01 martie 2013, a fost reglementat prin O.U.G. nr. 9/2013 timbrul de mediu pentru autovehicule, care se plateste o singura data, de catre cei care doresc sa-si inmatriculeze autovehiculul, in urmatoarele situatii În ceea ce privește reglementarea în vigoare a timbrului de mediu, respectiv Ordonanța de Urgență nr.9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată prin Legea nr.37/2014 cu modificările și completările ulterioare, subliniez faptul că, potrivit art.4:
   “Obligaţia de plată a timbrului intervine o singură dată, astfel:
   a) cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare;
   b) la reintroducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului, în conformitate cu prevederile art. 7;
   c) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat şi pentru care nu a fost achitată
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 12:59)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Johanis

   În cee ace privește restituirea în 5 ani a taxelor percepute anterior, menționez că, prin această reglementare sunt create condiţiile ce fac posibilă atât restituirea sumelor, cât şi respectarea angajamentelor contractuale ale Administrației Fondului pentru Mediu față de beneficiarii finanțărilor nerambursabile acordate în temeiul programelor și proiectelor demarate pentru protecția mediului. Adoptarea unei soluţii de restituire uno ictu a sumelor, actualizate cu dobânzile calculate de la data plăţii până la data restituirii integrale, actualizate cu indicele preţurilor de consum, ar avea consecinţe negative majore şi imediate asupra bugetului general consolidat. Pe de altă parte, având în vedere obligaţiile asumate de ţara noastră prin acordurile negociate cu organismele financiare internaţionale în privinţa ţintei de deficit bugetar, dar şi importanţa şi volumul obligaţiilor financiare concurente ale statului, măsura plăţii eşalonate este singura în măsură a face posibilă executarea integrală a obligaţiei de restituire.
 • Chimicale exagerat de multe in agricultura (Miercuri, 9 martie 2016, 12:30)

  GeorgianaGeanina [anonim]

  Stimata Doamna Ministru, o mana de ajutor poate fi data si agricultorilor care incearca sa "ne dea de mancare" si sa faca un bine, dar din cauza lipsei de informare, ne imbogatesc mesele cu fel si fel de chimicale pentru a-si proteja plantele. Exista tehnologii care pot reduce chimicalele pe cat de mult posibil.. astfel reducand si poluarea panzelor freatice, a aerului, al solului. Tehnologii care pot fi incluse in proiectele de co-finantare europeana (si aici ma refer la ce ati spus dvs- "sa ne indreptam catre o lume mai verde") . Va rog cu tarie sa luati in calcul ceea ce v-am scris, pentru ca daca vreti intr-adevar sa ne indreptam spre o Romanie mai verde asa cum sustineti, dumneavoastra puteti sa o faceti. Sunt tehnologii de care trebuie sa beneficieze fiecare fermier, agricultor, si nu numai, dar din cauza lipsei de informare, a birocratiei, si a fondurilor absorbite ineficient ..nu si le permit.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 13:00)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui GeorgianaGeanina

   Vă mulțumesc pentru sugestii. Aceste teme fac parte din preocupările acestui Guvern. Împreună cu ministrul Agriculturii, analizam acesata problema.
 • angajari Garda Forestiera (Miercuri, 9 martie 2016, 13:11)

  DanSuciu [anonim]

  Cum intentionati sa organizati concursurile de angajare in Garda Forestiera? Centralizat, la Minister, sau la nivelul fiecarei Garzi Forestiere in parte?
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 13:01)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui DanSuciu

   Ocuparea posturilor din cadrul Gărzilor forestiere se realizează de către fiecare Gardă în parte, cu respectarea prevederilor legale privind organizarea și desfășurarea concursurilor.

   Cred că este suficient… direcția tehnică continuă…. – de acrod, nu e nevoie de toata info de mai jos
   Ocuparea unei funcţii publice se realizează conform prevederilor art. 57 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
   Potrivit prevederilor art. 39 din Hotărârea de Guvern nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare, autoritatea sau instituţia publică organizatoare a concursului, are obligaţia de a publica anunţul de concurs în Monitorul Oficial al României, partea a III – a şi într-un cotidian de largă circulaţie, precum şi afişarea acestuia pe site-ul instituţiei cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită pentru proba scrisă.
   Ocuparea unei funcții contractuale se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 286/2011 pentru aprobarea Regulamentului – cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcțiilor contractuale și a criteriilor de promovare în grade sau trepte superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, autoritatea sau instituţia publică organizatoare a concursului, are obligaţia de a publica anunţul de concurs în Monitorul Oficial al României, partea a III – a şi într-un cotidian de largă circulaţie, către portalul posturi.gov.ro, precum şi prin afişarea acestuia la sediul și pe site-ul instituţiei organizatoare.
 • Emitere avize mediu (Miercuri, 9 martie 2016, 13:50)

  syrius [utilizator]

  Buna Ziua,

  Stimata Doamna, doresc sa va supun atentiei dvs urmatorul subiect; emiterea autorizatiilor de mediu pentru clinicile si spitalele veterinare. Aceste afaceri private in ultimii ani sau dezvoltat si inmultit in Bucuresti ca cipercile dupa ploaie. Majoritatea dintre ele din punct de vedere functional sunt o.k. Dar faptul ca obtin cu prea multa usurinta avizul de la garda de mediu, ar trebui sa va ridice anumite semen de intrebare, deoarece majoritatea dintre clinicile si spitalele veterinare sunt amplasate in mod illegal. Aici ma refer la respectarea zonei de protectie sanitara intre aceste clinici /spiatale si vecinii riverani. Nu stiu daca cunoasteti dar noxele, mirosurile, dejectiile de la animalele bolnave, resturile post operatorii sub o anumita limita si distanta de alti vecini reprezinta un mare risc, atat asupra mediului cat si a sanatatii umane. Apele utilizate si nedecontaminate sunt un pericol pentru reteau de colectare stradala. In concluzie; va rog sa imi transmiteti /scrie, daca institutia pe care o reprezentati va emite in continuare avize de functionare, doar in baza unei declaratii pe propria raspundere, sau veti impune ca norma obligatorie si un studiu de impact asupra mediului cu respectarea distantei intre aceste spitale /clinici veterinare si vecnii riverani.
  Multumesc anticipat de raspuns.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 13:02)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui syrius

   Clinicile și spitalele veterinare nu fac obiectul reglementării din punct de vedere al protecției mediului. Garda Națională de Mediu (GNM) este organul de inspecție și control al autorității centrale pentru protecția mediului, conform HG nr. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, neavând competențe în emiterea actelor de reglementare privind protecția mediului.
   Conform prevederilor art. 1 alin 2) din HG nr. 1005/2012, GNM are atribuţii în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare. Pentru clarificarea aspectelor legate de: autorizarea acestor clinici și spitale veterinare și instituirea unei zone de protecție sanitară în jurul lor trebuie să se adreseze Ministerului Sănătății și instituțiilor din subordine.
   Din întrebarea dvs. reiese că faceți confuzie în ceea ce privește actele de reglementare din domeniul protecției mediului. În acest sens fac următoarele clarificări:
   Avizul de mediu se emite pentru documente de planificare și în urma unei proceduri de evaluare de mediu prevazută de Directiva 2001/42/CEE, transpusă prin HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, condusă de către autoritatea de mediu la notificarea titularului.
   Acordul de mediu se emite pentru proiecte și în urma unei procedurii de evaluare a impactului asupra mediului în conformitate cu prevederile Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private transpusă prin HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, şi OM
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 13:02)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui syrius

   Autorizația de mediu se emite pentru activități, în funcție de Codul CAEN, și este reglemetată prin Ord. nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu.
   Pentru a realiza un proiect/investiţie, un titular trebuie să se adreseze administraţiei publice locale (Biroul sau Direcţia de Urbanism din cadrul Primăriei), în vederea obţinerii Certificatului de Urbanism.
   Avizele din Certificatul de Urbanism se solicită pentru a obţine Autorizaţia de Construcţie, conform Legii nr. 50/1991 (republicată) privind autorizarea executării lucrărilor în construcţii, cu modificările şi completările ulterioare.
   În cazul în care prin Certificatul de Urbanism se solicită şi acordul de mediu, titularul proiectului/investiţiei se va adresa autorităţii competente pentru protecţia mediului de pe teritoriul adinistrativ al judeţului unde se doreşte a se implementa proiectul solicitând acord de mediu.
   Titularul proiectului solicită emiterea acordului de mediu la autoritatea judeţeană pentru protecţia mediului, prin depunerea unei notificări privind intenţia de realizare a proiectului, însoţită de certificatul de urbanism, emis în condiţiile legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, planurile anexă la acesta şi dovada achitării tarifului aferent acestei etape.
   Autoritatea competentă pentru protecţia mediului va demara procedura de obţinere a acordului de mediu, în conformitate cu HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi OM nr.135/2010 pentru aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluării impactului asupra mediului pentru proiecte publice şi private.
   O solicitare de emitere a acordului de mediu pentru un proiect poate fi respinsă atunci când contravine prevederilor legislaţiei naţionale şi europene privind protecţia mediului.
   Pentru orice informaţie suplimentară, titularul proiectului se poate adresa Agenţiei pentru Protecţia Mediului de pe raza administrativă a judeţului/municipiului un
 • Vacaresti Leg,retrocedariDreptul de proprirt (Miercuri, 9 martie 2016, 14:01)

  VacarestiVacaresti1 [anonim]

  Cum vor fi rezolvate Notificariledin 2001 ale proprietarilor care zac la ministerul Mediului de peste 8 ani nerezolvate si cand vor fi chemati la discutii proprietarii care platesc zeci de milioane impozit la fisc pe terenuri si nu pot sa-si exercite nici Dreptul de proprietate, nici dreptul de folosinta, daca se comanda pe terenurile lor
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 13:03)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui VacarestiVacaresti1

   Notificările înaintate de către Primăria Municipiului București intră în competența Comisiei interne pentru soluționarea notificărilor care funcționează în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
   În conformitate cu prevederile legale aceste dosare sunt analizate în ordinea înregistrării lor.

   Verificând dosarele  atașate acestor notificări Comisia a constat faptul că majoritatea dintre ele nu conțin toate documentele necesare finalizării lor. În acest sens, în conformitate cu prevederile art. 32 din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada comunistă, Comisia s-a adresat notificatorilor pentru a se completa aceste dosare cu documentele lipsă.
   În situația în care dosarele erau complete sau au existat sentințe civile definitive, Comisia a soluționat un număr de 12 dosare iar 5 dintre ele au fost redirecționate la Primăria Sectorului 4 sau la Primăria Municipiului București.
 • interzicerea cianurii (Miercuri, 9 martie 2016, 14:01)

  RalucaAlexandra [anonim]

  Doamna Palmer, care este pozitia dumneavoastra legata de interzicerea cianurii? Asteptam de ani de zile ca cianura sa nu mai fie folosita in minerit. Am semnat chiar si o petitie, alaturi de alte mii de oameni - http://facem.de-clic.ro/faracianura.
  Multumesc.
  Cu stima,
  Raluca Vestemeanu
 • cianura in minerit (Miercuri, 9 martie 2016, 14:21)

  Codruta N [utilizator]

  Buna ziua,
  Ce parere aveti despre utilizarea cianurii in minerit?
  In cateva state europene ea deja este interzisa. Aveti intentia sa promovati legea pentru interzicerea acesteia si in Romania?
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 13:03)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Codruta N

   În cazuri ca acesta, care vizează întreaga societate românească, nu se operează cu păreri personale, ci cu prevederi legale și cu decizii fundamentate științific. Suntem deja în analiză, în cadrul Ministerului, asupra unui punct de vedere clar asupra legii privind interzicerea utilizării cianurilor în minerit. Parlamentul a solicitat Guvernului acest punct de vedere, în elaborarea acestuia fiind implicate mai multe ministere. Noi evaluăm situația din punct de vedere al protecției mediului. După ce specialiștii vor finaliza dezbaterea și vom lua o decizie, vom emite un punct de vedere clar asupra subiectului, urmând să îl facem public.
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 13:04)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Codruta N

   Suntem deja în analiză, în cadrul Ministerului, asupra unui punct de vedere clar asupra legii privind interzicerea utilizării cianurilor în minerit. Parlamentul a solicitat Guvernului acest punct de vedere, în elaborarea acestuia fiind implicate mai multe ministere. Noi evaluăm situația din punct de vedere al protecției mediului. După ce specialiștii vor finaliza dezbaterea și vom lua o decizie, vom emite un punct de vedere clar asupra subiectului, urmând să îl facem public.
 • conflict de interese? (Miercuri, 9 martie 2016, 14:47)

  Codruta N [utilizator]

  Doamna Palmer, m-am confruntat si in trecut cu asta si v-am citit si acum cu atentie raspunsurile.
  Pe bune, vi se pare NORMAL ca pentru activitati ce au legatura cu "mediul" si care se petrec in localitati, competenta sa fie DOAR a Primariei?
  Primariile au, intr-adevar, niste "directii" ce au legatura cu "mediul" insa ele sunt incluse, de regula, in "urbanism" iar cei care lucreaza acolo de cele mai multe ori sunt 'finul" si "nepoata" lui X / Y.
  CUM vor sanctiona aceste Directii, alte Directii ale aceleiasi primarii? sau dispozitiile semnate de mânutza Primarului (ca el vrea beton si plastic in loc de arbori)?!
  Nu vi se pare ca totusi este un conflict CLAR de interese? >:
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 13:05)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Codruta N

   Garda Națională de Mediu are, conform legii, atribuții de control inclusiv asupra felului în care autoritățile locale respectă legislația de mediu. Sunt de acord cu dumneavoastră, primăriile ar trebui să acorde o mult mai mare importanță acestui aspect. Unele o fac deja, în alte situații managementul în această privință lasă de dorit.
 • Infiintare ANANP (Miercuri, 9 martie 2016, 14:56)

  Ecologu [utilizator]

  Buna ziua stimata doamna ministru,
  Din ceea ce stiu una din prioritatile mandatului d-voastra este infiintarea Agentiei pentru Arii Naturale Protejate ca unica structura de administrare eficienta a ariilor naturale. Va rog sa-mi precizati care va fi incadrarea angajatilor din cadrul Birourilor de Protectia a Naturii din cadrul Agentiilor Judetene de Protectia a Mediului. Vor fi preluati in cadrul acestei agentii nationale nou infiintate, vor ramane in cadrul agentiilor de mediu(desii nu prea mai au acoperire in cadrul acestora)?
  Trebuie avut in vedere ca acesti specialisti au o vechime si o experienta vasta in domeniu administarii si monitorizarii ariilor naturale protejate, si poate ar fi de bun augur preluarea acestora in cadrul ANAP ca structuri locale in teritoriu.
  Cu stima,
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 13:05)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ecologu

   Nu, salariaţii Agenţiilor de Mediu îşi vor exercita în continuare atribuţiile în cadrul autorităţilor locale pentru protecţia mediului, în conformitate cu fişa postului.
 • Taieri ilegale la D.S.ARAD (Miercuri, 9 martie 2016, 17:30)

  CapalnasanAngela [anonim]

  Buna ziua, Doamna Ministru
  Ma numesc Capalnasan Fanica, angajat al D.S. ARAD,monentan suspendat din functie, deoarece am descoperit paguba produsa, ulterior incercand sa opresc furtul de material lemnos, acesta fiind motivul suspendarii mele din functie si nu numai , aducandu-mi-se chiar acuzatii foarte grave. ,,Oare in Romania este un delict sa fii corect?”
  Doresc sa stiu daca Ministerul Mediului are cunostinta despre ilegalitatile produse in cadrul D.S.ARAD?
  Doresc sa solicit un cotrol din partea Corpului de Control al Ministerului Mediului, deoarece se sesizeaza media in fiecare saptamana, dar nimeni nu ia masuri. Controalele anterioare fiind facute intr-un mod superficial. Poate asa se vor lamuri lucrurile.

  Astept raspunsul dumneavoastra!

  Va multumesc!
  • R (Miercuri, 16 martie 2016, 13:05)

   Cristiana Pasca-Palmer [hotnews.ro] i-a raspuns lui CapalnasanAngela

   Am transmis sesizarea dumneavoastră la Direcția Generală Control pentru a verifica aspectele semnalate și a lua măsurile ce se impun.
 • fâsâială (Miercuri, 9 martie 2016, 17:45)

  boogiewoogie [utilizator]

  sunt curios cum a ales la ce intrebari sa raspunsa si pe care sa le ignore (si de ce)....

  pacat.
 • Program "Casa verde plus" (Vineri, 8 aprilie 2016, 8:44)

  mirellasoare [utilizator]

  Buna ziua! Doresc sa accesez programul "Casa verde plus" si am nevoie de informatii, cum pot accesa aceste fonduri? Metionez ca stau la casa, am o terasa de 80 mp. si doresc sa o transform in spatiu verde prin programul de finatare "Casa verde plus", de asemeni doresc panouri solare si becuri ecologice. Va rog sa ma ajutati sa obtin aceste fonduri. Va multumesc!
  Cu stima, Mirela Soare


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi