Circa 100 de persoane au protestat sambata, in Piata Universitatii din Capitala, impotriva exploatarii gazelor de sist si a Tratatului transatlantic pentru comert si investitii. Protestul, organizat de Green Peace si alte ONG-uri de mediu, a avut loc cu ocazia zilei nationale impotriva fracturarii hidraulice. Desi la actiunea de protest a fost indreptata si impotriva TTIP, o parte dintre participanti nu au putut explica ce inseamna si de ce sunt impotriva.

Protest 11 octombrie 2014 - fotoFoto: Hotnews

"Darama sonda", "Respect Pungesti", "Stop exploatarii gazelor de sist", "Viitorul este trist cu gazele de sist", "Nu corporatia face legislatia", "Chevron go home", "Si casa ta ar putea fi luata daca se gaseste aur sub ea", "Nu vrem fracturare hidraulica" si "Stop TTIP" sunt doar cateva dintre mesajele transmise de protestatari.

"Astazi, 11 octombrie sunt mai multe evenimente ce se sarbatoresc simultan. Unul dintre ele, cel mai important la nivel global este Global FrackDown sau ziua mondiala de lupta impotriva fracturarii hidraulice, editia a III-a. Este si al treilea an in care se sarbatoreste si in Romania. Astazi ne alaturam acestui eveniment care se desfasoara in peste 300 de orase din lume. Intrucat ultimul an a fost un an plin de evenimente pe aceasta tema a gazelor de sist, avem cunoscut un fenomen Pungesti de la care astazi se implineste un an. Avem alte locuri din lume unde au avut loc intamplari intre comunitatile locale care au fost evadate pur si simplu de companiile exploatatoare sprijinite de fortele de ordine din fiecare stat. Tot astazi Europa protesteaza impotriva tratatului dintre Uniunea Europeana si SUA - Tratatul Transatlantic pentru Comert si Investitii - Acest tratat ale carui negocieri se desfasoara in secret au atras protestele intregii societati civile din Europa si a unor zone politice. Trebuie sa va spunem ca acest tratat reprezinta o amenintare la adresa democratiei in sine. Se incearca printr-un tratat intre UE si SUA sa se treaca peste suveranitatea cetatenilor, dar si peste suveranitatea statelor. Practic tratatul vine sa aduca o suprematie a corporatiilor asupra drepturilor fundamentale ale cetatenilor si ale suveranitatii statelor", a declarat George Epurescu, unul dintre liderii protestatarilor.

La eveniment au participat si cativa cetateni de la Pungesti care au fost felicitati pentru actiunile lor si au primit o borna pe care scria "Pungesti KM. 0 Demnitate Curaj Romania".

De ce se impotrivesc cetatenii exploatarii gazelor de sist si TTIP:

:

:

Organizatorii au anuntat ca proteste impotriva fracturarii hidraulice vor avea loc in paralel orasele Bucuresti, Cluj, Brasov, Timisoara, Iasi, Ploiesti, Sibiu si Piatra Neamt.

Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) este un acord comercial pe care Statele Unite si Uniunea Europeana il negociaza incepand din aceasta vara si care ar putea deveni, potrivit specialistilor, cel mai mare acord regional de comert liber din istorie. El are drept scop sa inlature obstacolele comerciale in numeroase sectoare economice si sa faciliteze, astfel, vanzarea si cumpararea de bunuri si servicii intre SUA si UE, contribuind la cresterea economica si la crearea de locuri de munca.