Peste 100 de persoane participa duminica dupa-amiaza, in Piata Universitatii din Bucuresti, la un protest autorizat fata de extragerea gazelor de sist prin fracturare hidraulica, ei cerand interzicerea prin lege a acestei metode, transmite Mediafax. La Arad, circa 2.000 de persoane participa, duminica dupa-amiaza, la un protest fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist, iar manifestatii similare au loc la Cluj si Timisoara.

  • Protestul din Capitala

Participantii s-au adunat, incepand cu ora 15.00, in zona statuilor de la Universitate, unde au venit cu steaguri si pancarte pe care sunt scrise mesaje precum "Arta, viata si natura. NU otrava si fractura", "Nu corporatia face legislatia" sau "Ape curate, nu poluate".

Potrivit reprezentantilor Jandarmeriei, protestatarii au autorizatie de ocupare a Pietei Universitatii pana la ora 21.00.

Protestul este organizat de mai multe ONG-uri care au declarat 6 aprilie "Ziua nationala de protest impotriva fracturarii hidraulice". Mobilizarea s-a facut atat prin intermediul retelelor de socializare, cat si prin afise lipite in locuri publice.

"Astazi, 100 de localitati din Romania, 10 din diaspora, s-au reunit in 48 de orase pentru a celebra Ziua nationala de protest impotriva fracturarii hidraulice. (...) La Vaslui avem peste o mie de persoane. Este primul mare protest din Vaslui. Avem semnale si mesaje de la Sidney pana la New York. Toata miscarea mondiala antifracturare este alaturi de noi", a spus unul dintre initiatorii protestului, George Epurescu, de la Asociatia "Romania fara ei".

Protestatarii cer interzicerea prin lege a metodei fracturarii hidraulice in explorarea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, inclusiv a gazelor de sist. Ei vor si anularea hotararilor de guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist.

  • Circa 2.000 de persoane, in Arad

In Piata Avram Iancu din municipiul Arad s-au adunat, incepand cu ora 15.00, aproximativ 2.000 de persoane, majoriatea venind din orasele si comunele din judet, unde in ultimele trei luni au fost organizate, in fiecare duminica, actiuni similare, dar de mai mica amploare, transmite Mediafax.

Printre participanti se numara primari din judet si oameni de afaceri, in special din sectorul agricol, care tin discursuri pe o scena amplasata in Piata Avran Iancu, avertizandu-i pe cei prezenti asupra presupuselor riscuri pe care le prezinta tehnologia explorarii si exploatarii gazelor de sist.

In discursuri, organizatorii actiunii reclama ca substantele folosite in tehnologia de valorificare a gazelor de sist sunt daunatoare mediului si sanatatii populatiei.

Participantii au steaguri si pancarte cu mesaje privind protejarea mediului si impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist.

Actiunea este autorizata sa se desfasoare pana la ora 19.00, timp in care manifestantii vor participa si la un mars prin centrul orasului, pe un traseu cuprins intre Teatrul de Stat, Primaria Arad si Catedrala Arhiepiscopala.

Unii dintre participantii la protest au declarat ca temerea cea mai mare care i-a determinat sa vina la actiune este aceea ca firmele care au obtinut autorizatii pentru explorarea resurselor conventionale - gaze naturale si petrol - se folosesc de acestea pentru a cauta gaze de sist in Campia de Vest si in perimetrul orasului Curtici.

Actiunea este supravegheata de aproximativ 200 de jandarmi, politisti si politisti locali, fara a se inregistra incidente pana la ora transmiterii acestei stiri.

Prefectura Arad a anuntat, in mai multe randuri, in ultimele luni, prin comunicate de presa ca raspuns la actiunile de protest organizate in localitati din judet, ca in Arad nu au fost acordate licente sau autorizatii pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Actiuni similare au loc, duminica dupa-amiaza, si la Cluj-Napoca si Timisoara.