Oamenii de stiinta au descoperit 126 de specii noi in 2011, in regiunea Marelui Mekong (Hanoi, Vietnam), potrivit World Wide Fund for Nature (WWF). Printre descoperiri se numara un liliac cu infatisare "diavoleasca", un peste subteran orb, o vipera cu ochi rubinii si o broasca ce canta asemenea unei pasari. Exemplarele au fost descrise intr-un raport al WWF drept "extra-terestre".

Foto:

Potrivit raportului WWF, printre cele 126 de specii descoperite in 2011se numara:

- liliacul cu nas-tub "Belzebub", o creatura mica cu aspect "demonic" ce a fost observata numai in Vietnam. "Liliacul Belzebub, asemenea altor doi lilieci cu nas-tub descoperiti in 2011, depinde de padurea tropicala pentru a supravietui si este in mod special vulnerabil la defrisare. In numai patru decenii, 30% dintre padurile din regiunea Marelui Mekong au disparut", raporteaza WWF.

- o noua specie de pisica de apa "mergatoare" (Clarias gracilentus), descoperita in raurile dulci de pe insula vietnameza Phu Quoc. Aceasta se poate deplasa in mediul terestru utilizandu-si aripioarele pectorale pentru a se ridica in pozitie dreapta in timp ce se unduieste inainte cu miscari de sarpe.

- un peste minuscul auriu (Boraras naevus) cu o lungime de numai 2cm si o pata neagra pe mijloc, gasit in sudul Thailandei.

- un peste roz-perlat orb, din familia crapilor, gasit in zona de captare a raului Xe Bangfai, ce se intinde pe 7km in subteran, prin carsturi de calcar.

-o noua specie de broasca de copac care emite un sunet complex ca de pasare, descoperita in padurile de mare altitudine din nordul Vietnamului. "In timp ce multe broastele de sex masculin atrag femelele prin strigate repetitive, broastele de copac din Quang scot un sunet nou de fiecare data. Nu exista doua sunete la fel, iar fiecare individ imbina fluieraturile si ciripelile intr-o ordine unica", raporteaza WWF.

- o specie de broasca - Leptobrachium leucops - care se distinge prin combinatia cromatica surprinzatoare de alb si negru a ochilor.

- o serie fascinata de 21 reptile, incluzand vipera verde cu ochi rubinii (Trimeresurus rubeus), descoperita in padurile de langa orasul Ho Chi Minh. Aceasta isi croieste drum si pe dealurile din sudul Vietnamului si pe Platoul Lang Bian din estul Cambogiei.

- un piton cu coada scurta, descoperit intr-un rau de pe teritoriul acoperit de Sanctuarul Kyaiktiyo. "Enigmaticul piton pigmeu (Python kyaiktiyo) nu a mai putut fi gasit din nou, in ciuda cautarilor repetate, asa incat prea putine se stiu cu privire la modul sau de viata, habitat sau amenintari. Cu toate acestea, se poate afirma ca acest piton de 1.5 metri lungime cel mai probabil se afla sub amenintarea intampinata si de alti pitoni, incluzand pierderea habitatului si vanatoarea ilegala pentru carne, piele sau traficul cu animale de companie exotice", se arata in raportul WWF.

Desi in ultimii ani in regiunea fluviului Mekong s-au facut descoperiri extraordinare, potrivit WWF, zona este amenintata atat de braconaj cat si de decizia Laos-ului de a construi barajul Xayaburi pe cursul principal al fluviului.

"Fluviul Mekong sustine un nivel de biodiversitate acvatica ce se situeaza pe locul 2 in lume, imediat dupa fluviul Amazon. In timp ce decoperirile din 2011 confirma Mekongul ca o regiune cu o biodiversitate impresionanta, multe dintre speciile proaspat identificate se zbat sa supravietuiasca in habitatele lor in plina degradare. Barajul Xayaburi ar reprezenta o bariera de nestrapuns pentru multe specii de pesti, semnificand suprimarea vietii salbatice, atat cea deja cunoscuta, cat si cea inca ramasa nedescoperita. Doar investind in conservarea naturii, in special in ariile protejate, si stimuland economia verde, vom putea proteja aceste specii si mentine in viata speranta de a descoperi alte specii interesante in anii viitori", a spus Nick Cox, Manager Program Specii din Marele Mekong in cadrul WWF.

"Braconajul pentru traficul ilegal cu animale salbatice pune sub grava amenintare existenta multor specii din Asia de sud-est", a adaugat Cox. "Organizatiile WWF si TRAFFIC au lansat o campanile globala in acest an pentru a impulsiona aplicarea legii, pentru introducerea unor factori detractori stricti si pentru a reduce cererea pentru produse provenite din animale pe cale de disparitie", sustine acesta.

Fluviul Mekong adaposteste aproximativ 850 specii de pesti si face posibila functionarea celei mai mari si productive ferme piscicole continentale din lume. Din 1997 pana acum, un numar de 1,710 specii noi au fost inventariate si analizate de oamenii de stiinta in regiunea Marelui Mekong.