Marea Bariera de Corali din Australia a pierdut peste jumatate din coralii in ultimii 27 de ani din cauza furtunilor, a pradatorilor precum stelele de mare sau a albirii coralilor, fenomen legat de incalzirea climatica, potrivit unui studiu publicat marti si citat de AFP.

Iar reciful ar putea continua sa se deterioreze in acelasi ritm pana in 2022 daca nu se face nimic pentru protejarea sa, spun oamenii de stiinta de la Australian Institute of Marine Science si Universitatea din Wollongong.

"Pierderea a jumatate din acoperirea de corali este o sursa de mare preocupare deoarece este sinonima cu pierderea habitatului pentru zeci de mii de specii" marine, spun oamenii de stiinta, care au compilat 2.258 studii efectuate in ultimele trei decenii asupra acestui fenomen.

Cicloanele tropicale de mare intensitate - 34 in total total din 1985 - sunt responsabile pentru aproape jumatate (48%) din degradarea Marii Bariere urmate de o specie de stea de mare foarte invaziva, supranumita si "coroana de spini", care devoreaza coralii (42%).

In fine, cele doua episoade grave de albire din 1998 si 2002 legate de incalzirea oceanelor au avut si ele un impact nefast important asupra portiunilor centrale si septentrionale ale recifului.

Clasata in patrimoniul mondial al Unesco, Marea Bariera de Corali se intinde pe aproximativ 345.000 km2 de-a lungul coastei estice australiene si constituie cel mai mare ansamblu coralian din lume cu 3.000 de sisteme de recifuri si sute de insule tropicale.

Ea adaposteste 400 de specii de corali, 1.500 specii de peste, 4.000 specii de moluste si numeroase specii aflate in pericol precum dugongul si marea testoasa verde.