Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Compania suedeza Usitall ar putea investi intre 200 si 400 milioane de euro in constructia a doua centrale in Romania

O companie suedeza vrea sa construiasca in Romania doua centrale care sa genereze energie electrica si termica. Nordicii de la Usital sunt specializati in constructia si operarea de centrale pe baza de deseuri si ar putea lua in toamna decizia de a investi intre 200 si 400 milioane euro in Bucuresti si in Galati. Investitorii sunt atrasi in primul rand de ajutorul de stat acord de Guvern prin certificatele verzi, precum si de bonusul acordat pentru cogenerarea de inalta eficienta. Reprezentantii companiei au declarat pentru Mediafax că asteapta ca Guvernul sa ia o decizie privind gropile de gunoi. In cadrul angajamentelor asumate fata de Comisia Europeana, tara noastra trebuie sa inchida gropile de gunoi neconforme normelor de mediu si sa amenajeze altele noi, in caz contrar riscand sanctiuni financiare. Sistemul de certificate verzi reprezinta un ajutor pe care statul il acorda pentru stimularea productiei de electricitate din surse regenerabile. Acestea sunt emise de operatorul sistemului national de transport al electricitatii Transelectrica. Ulterior, companiile care primesc certifictele le vand, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale.

Productivitate crescuta intr-un mediu „green”

Bucurestiul este in top 5 orase din europa de vest la capitolul cladiri de birouri eco. Intr-un moment in care la nivel global discutiile despre protectia mediului continua sa nasca dezbateri, in domeniul constructiilor se fac pasi repezi pentru crearea unor cladiri cat mai prietenoase cu mediul. Romania incearca astfel sa ajunga din urma statele occidentale care au implementat de ani buni sisteme pentru eficientizarea si reducerea consumului de energie. Arhitectii merg din ce in ce mai mult pe directia proiectarii unor cladiri care sa obtina un certificat care arata cat de verde este o cladire. Recent s-a finalizat constructia celei mai inalte cladirie din Romania de Clasa A. Asta inseamna eficientizarea consumului de energie si o activare automata a luminii pe coridoare si holuri. Structura externa a turnului din Capitala este formata din ferestre cu sticla speciala ce reduce impactul razelor solare, in timp ce transpune la maximum lumina in interior, astfel toate birourile au lumina naturala. In Europa Centrala si de Est exista in prezent 670.000 mp de cladiri de birouri care au certificate verzi. 35% din aceasta suprafata este in Praga.

Nivelul emisiilor de carbon la masinile noi este peste media europeana

Agentia Europeana de Mediu a anuntat ca Romania depaseste cu putin media europeana a emisiilor de dioxid de carbon la masinile nou-cumparate. Noxele autovehiculelor vandute in prima jumatate a anului 2012, sunt la nivelul de 140 grame de dioxid de carbon pe km, la fel ca media din 2011, in conditiile in care media europeana este de 137 de grame. Un alt aspect luat in calcul este culoarea masinilor. Cea mai raspandita in Europa este, din 2007 incoace, negrul, insa in Romania preferintele clientilor merg spre alb si gri, iar negru este abia pe locul al patrulea. Datele arata ca in prima parte a anului 2012 au fost inmatriculate peste 33 de mii de masini noi, cu 5% mai multe fata de prima parte din 2011.

Fosila unei pasari necunoscute, datand din Pliocen, a fost descoperita in Africa de Sud

Nelson Mandela a primit un cadou neasteptat, de ziua sa. Biologii au descoperit in Africa de Sud fosila unei pasari preistorice pe care au numit-o dupa fostul presedinte, in semn de omagiu. Australopicus Nelsonmandelai este fosila de pasare cea mai veche descoperita vreodata in Africa si apartine unei specii necunoscute pana acum, conform oamenilor de stiinta de la institutele de cercetare din Germania si Franta. Fosila are o vechime intre 5 si 2,5 milioane de ani si este direct legata de speciile de ciocanitori care traiesc acum in Eurasia si America.