De la inceputul anului pana in prezent s-au descoperit 31 de delfini esuati pe litoralul romanesc, potrivit datelor furnizate de asociatia Mare Nostrum, ONG care monitorizeaza aceasta specie. Principala cauza o reprezinta prinderea accidentala a delfinilor in plasele de pescuit, dupa care mor sufocati.

"Activitatile de monitorizare ale delfinilor efectuate de la inceputul anului pana in prezent au identificat un numar de 31 delfini esuati, dintre care 80% marsuini, 10% delfini comuni si 10% afalini. Mare Nostrum realizeaza in prezent demersurile necesare implementarii cat mai multor dispozitive acustice de indepartare a delfinilor pe plasele de pescuit, in special in zona sudica a litoralului romanesc", se arata in comunicatul de presa trimis de asociatie.

Pe data de 28 iunie 2012, Mare Nostrum va organiza un curs practic de identificarea foto a delfinilor, ca metoda de cercetare. Sunt invitati posesori de ambarcatiuni, fotografi profesionisti dar si amatori, persoane care, prin natura muncii sau hobby-ul lor, ies frecvent pe mare si au ocazia sa colecteze date despre delfini. Cursul va avea un caracter educational, prezentandu-se in special metodele de interactiune non-invazive cu delfinii intalniti in timpul sesiunilor de identificare foto. Evenimentul va avea loc in sala BENA a Institutului National de Cerecetare-Dezvoltare Marina - Grigore Antipa - Constanta, incepand cu ora 9.00.