Marea Salton, cel mai mare lac din California, considerata un miracol la aparitie, este in proces de disparitie, ceea ce presupune mai multe riscuri pentru mediul inconjurator, relateaza BBC intr-un material.

Marea SaltonFoto: Salton Sea Authority http://www.saltonsea.ca.gov

Avand o salinitate accentuata, lacul din deșertul Colorado, cu o suprafață de 974 km², este alimentat cu apa de la fermele din zona, insa acest lucru nu este suficient pentru a impiedica disparitia sa, potrivit International Business Times.

Pe masura ce lacul seaca si nivelul de salinitate creste, multe animale - pasari si pesti - isi pierd viata.

Sanatatea locuitorilor poate fi pusa in pericol daca lacul seaca, pentru ca sub apele acestuia se afla un pat de deseuri toxice.

Marea Salton a fost creata accidental in 1905 cand Raul Colorado a inundat zona. A devenit in anii 1950-60 o atractie turistica importanta, in special pentru diversitatea biologica. Insa turismul a scazut incepand cu anii 1970, iar satul care s-a format pe malul lacului are unul dintre cele mai ridicate niveluri de somaj din SUA.

California avea un plan de a reface Marea Salton in 2003, dar initiativa a picat din cauza recesiunii. Acum, sustinatorii spera ca proiectul de restaurare sa fie preluat de organizatii particulare, precum Salton Sea Autority.