Doua barje dintr-un convoi sub pavilion moldovenesc, incarcate cu 2.200 de tone de gazolina, au fost in pericol de a se rasturna pe Dunare, duminica, la aproximativ trei kilometri in amonte de Chiciu (Calarasi), autoritatile hotarand sa transvazeze combustibilul in alte nave, anunta Mediafax. In timpul deplasarii ghetii de pe Dunare, cele doua barje au fost impinse in mal, odata cu scaderea nivelului apei. Una dintre ele s-a inclinat periculos, fiind partial esuata, iar cealalta a fost in pericol de esuare.

Potrivit reprezentantilor Garzii de Mediu Calarasi, barjele erau incarcate cu cate 1.100 de tone de gazolina si a existat pericolul scurgerii combustibilului in Dunare, astfel ca autoritatea portuara a hotarat golirea navelor, carburantul fiind transvazat in alt vas: "Din cauza ghetii si a scaderii nivelului Dunarii, doua barje incarcate cu hidrocarburi au esuat. Barjele fac parte din convoiul unui impingator, iar transvazarea gazolinei din ele, repunerea pe linia de plutire a acestora si repomparea gazolinei in aceste barje se desfasoara normal, fara incidente", a declarat comisarul-sef al Garzii de Mediu Calarasi, Rares Ionescu.

Reprezentantii Garzii de Mediu Calarasi au precizat ca nu exista deversari de carburanti in Dunare, cu exceptia unor scurgeri tehnice in urma proceselor de transvazare.

In urma cu o saptamana, o nava s-a scufundat in zona Chiciu, dupa ce un pod de gheata s-a rupt, marinarii reusind sa se salveze in ultimul moment.