Supravietuirea populatiei de sturioni din bazinul Dunarii este amenintata de comertul ilegal cu caviar din Romania si Bulgaria, arata un raport al organizatiilor de mediu World Wide Fund for Nature si Traffic. Romania si Bulgaria sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care detin populatii viabile de sturioni salbatici, insa 5 dintre cele 6 specii de sturion din Dunare sunt pe cale de disparitie din cauza braconajului, avertizeaza raportul oraginzatiilor de mediu.

In timp ce alte tari membre UE au raportat capturi de 27,5 kilograme de caviar provenite din Bulgaria si 25 de kilograme provenite din Romania, cele doua state vecine nu au raportat confiscari de caviar destinat comertului ilegal. "Acest lucru este ingrijorator", spun autorii raportului.

"Cantitatile capturate nu sunt foarte mari, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca volumul real al comertului ilegal este probabil mai mare, iar comertul ilegal reprezinta un risc inacceptabil, care ameninta existenta acestor specii", mai spun autorii raportului.

Reprezentantii celor doua organizatii de mediu mai spun ca, odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, in 2007, traficul ilegal cu caviar a devenit si mai greu de detectat, acestu lucru fiind mai dificil in interiorul UE. Ei mai spun si ca, gratie pozitiei lor geografice, cele doua tari sunt potentiale porti spre comertul ilicit cu caviar provenit din Marea Caspica, cel mai important loc al pescuitului de sturioni din lume.

In Romania si Bulgaria este permis doar comertul de caviar provenit din crescatorii, insa in anul 2009, autoritatile germane au confiscat caviar de contrabanda etichetat ca provenind dintr-o crescatorie din Bulgaria, insa analizele au aratat ca el venea din Marea Caspica.

Romania a interzis pescuitul comercial al sturionilor inca din 2006. Pescuitul comercial al sturionilor este interzis si in Bulgaria.