​Când vine vorba de serviciile de monitorizare auto sau telematice, mulți manageri sau proprietari de flote auto locali le consideră o cheltuială inutilă. De ce să plătești o asemenea soluție, spun ei, când totul "merge și așa"? Și chiar merge, că de-aia e afacere de transport... Problema e însă alta: cât mai merge, pe unde mai merge și de ce nu merge chiar așa de bine cum ar trebui?

Monitorizarea auto - cheltuială sau investiție?Foto: VIASAT SYSTEMS

Răspunsul e simplu de aflat urmărind cele mai noi statistici legate de traficul rutier: de exemplu, 1 din 4 șoferi realizează că rutele folosite zilnic nu sunt întotdeauna cele mai avantajoase, dar pe principiul "drumul cel mai scurt e drumul cunoscut" nu-și bat capul să caute variante mai bune. Mai mult, această lipsă de eficiență pare un detaliu insignifiant, dacă privim la un alt studiu care relevă că peste 60% dintre șoferi folosesc mașina de serviciu și în interes privat chiar în timpul orelor de lucru (pentru cumpărături sau plăți personale și vizite care nu au legătură cu activitatea profesională). Și-atunci revenim la întrebare inițială: chiar merge și așa?

Problemele ar putea fi evitate rapid și eficient printr-o planificare și monitorizare riguroasă a traseelor. Iar aici intră în scenă soluțiile telematice de ultimă generație care optimizează rutele alese și reduc timpii morți sau cursele inutile. Firește, acestea vin cu un cost fix în funcție de serviciul ales, dar este aceasta o cheltuială sau o investiție în afacere?

Dacă ar fi să dăm un exemplu concret, acesta ar arăta cam așa: o mașină nemonitorizată GPS parcurge în medie cu circa 15% mai mult decât o mașină monitorizată (distanța suplimentară e parcursă în interes personal sau ca urmare a rutelor neoptimizate). Așadar, în timp ce un vehicul parcurge în mod obișnuit 5500 km trimestrial, un vehicul monitorizat va parcurge în medie cu 825 km mai puțin, adică 4675 km. La un cost/km de 0,12€ (combustibil și exploatare), rezultă o economie de 99€, care acoperă din plin echipamentul GPS și instalarea: costul de achiziției al soluției de monitorizare este acoperit după primii 5500 km parcurși!

Ce alte avantaje ai atunci când alegi un serviciu telematic cum este ViaBasic de la Viasat? Ai informații în timp real cu privire la localizare, parcurs, stare vehicul (deplasare sau staționare), viteză, kilometri la bord, la care se adaugă consumul efectiv al vehiculului, totul ușor de urmărit printr-o aplicație disponibilă pe computer sau pe mobil. În plus, pe baza acestor informații poți genera rapoarte pe intervale definite de timp pentru a vedea situația fiecărui autoturism din companie. Iar conform unei cercetări desfășurate în Marea Britanie, aceste rapoarte automatizate împărtășite cu conducătorii auto generează o schimbare a stilului de condus al șoferilor, ceea ce se traduce într-o reducere a riscului de accident de până la 40%. Sună bine, mai ales că pentru o scurtă perioadă de timp, pachetul ViaBasic poate fi achiziționat la un preț promoțional de doar 5,5 euro/lună!

Pentru mai multe detalii despre acest serviciu și beneficiile lui, poți vizita pagina produsului ViaBasic. Pentru servicii complementare de monitorizare, alte pachete sau informații despre compania dezvoltatoare, află mai mult vizitând Viasat Systems.

Articol susținut de Viasat Systems