Punxsutawney (pronunțați, dacă puteți...) Phil și-a văzut umbra miercuri, așa că americanii care cred în abilitatea unei cârtițe de a prezice vremea știu că iarna va mai domni la ei încă șase săptămâni, relatează CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Phil și prietenii săi din Gobblerʼs Knob, Punxsutawney, Pennsylvania, se îndeletnicesc cu prognoza vremii din 1987. Deși Phil nu are vreo diplomă în meteorologie, pe 2 februarie Statele Unite intră pe lungimea lui de undă și-i așteaptă prezicerea.

Legenda spune că dacă Phil își vede umbra, vor mai fi șase săptămâni de iarnă, iar dacă nu primăvara va veni mai repede. În 2021, Phil și-a văzut umbra și ar fi urmat cele șase săptămâni de frig.

S-a adeverit doar pe jumătate, conform specialiștilor umani care administrează „una din cele mai mari arhive de cercetări atmosferice, costiere, geofizice și oceanice din lume.” Ei au spus că au urmat temperaturi sub medie în februarie și peste medie în martie, deci „Phil a nimerit-o 50/50.”

Palmaresul lui Phil nu este perfect, au spus meteorologii: „În medie, Phil a avut dreptate 40% în ultimii 10 ani.” Dar prietenii lui Phil sunt de altă părere. Pe pagina lui de internet, „weather predictor extraordinaire” este creditat cu „precizie de 100% tot timpul.”