O echipă de cercetători condusă de studentul masterand la MIT, Adam Horowitz, a dezvoltat un dispozitiv relativ simplu, numit Dormio, care interacționează cu starea dintre veghe și somn. Ipoteza lor este că această perioadă este o sursă de creativitate care de obicei se pierde în timpul somnului, scrie Motherboard.

monitorizarea somnuluiFoto: Pexels

De obicei trecem prin această stare preț de câteva minute înaintea somnului adânc. În timpul tranziției se pot experimenta fragmente scurte de vis, dar conținutul acestora pare să fie aleatoriu și, de obicei, nu ne amintim nimic din ele atunci când ne trezim.

Raționamentul din spatele invenției este că, dacă reușești să ajungi în acel stadiu al somnului și să devii iarăși conștient fără să parcurgi celelalte faze ale somnului, vei beneficia de gândirea asociativă intensă care caracterizează fragmentele ciudate de vis experimentate în timpul tranziției.

Până în prezent, Horowitz a constatat că dispozitivul este capabil să maximizeze timpul pe care utilizatorii îl petrec între starea de veghe și somn, precum și să influențeze conținutului fragmentelor scurte de vis pe care le experimentează. Cu alte cuvinte, cercetătorii MIT au dezvoltat un dispozitiv cu buget redus, care permite utilizatorilor să interacționeze cu somnul.