Celebrul Edward Snowden, fost angajat al Agentiei Nationale de Securitate americane, nu mai face acum dezvaluiri ci spune ca din cauza criptarii este dificil sau chiar imposibil sa distingem intre semnalele speciilor extraterestre si radiatia de fond din spatiu.

Edward Snowden, in exilFoto: Captura YouTube

Snowden, refugiat in Rusia, a aparut, din Moscova, in podcastul StarTalk realizat de astrofizicianul Neil deGrasse, scrie The Guardian.

Conversatia celor doi a ajuns si la discutarea dificultatii interceptarii comunicatiilor extraterestilor din cauza criptarii datelor.

"Daca examinezi o transmisie criptata - daca e criptata cum trebuie - nu exista nicio metoda de a-ti da seama daca e criptata. Nu poti distinge intre o comunicatie bine criptata si un fenomen aleatoriu", a spus Snowden.

De aceea, a continuat el, pe masura ce oamenii si civilizatiile extratereste devin tot mai sofisticate si trec de la "comunicatii deschise" la cele criptate, semnalele din eter vor inceta curand sa arate ca unele ce pot fi recunoscute ca atare.

"Asa ca daca exista o civilizatie extrateresta ce incearca sa asculte alta civilizatie, sau civilizatia noastra incearca sa interceptez extraterestrii, exista doar o mica perioada in dezvoltarea societatii lor cand toate comunicatiile vor fi trimise prin cele mai primitive si neprotejate metode", a sustinut Snowden.

Dupa aceea, a spus Snowden, mesajele extraterestrilor vor fi atat de criptate ca vor fi de nerecunoscut, "nu vor putea fi distinse de radiatia de fond cosmica", iar umanitatea nici nu si-ar da seama ca a primit astfel de comunicatii.